От А до Я за вашия дом

Алуминиеви съдове. След като се измият с гореща вода, могат да се изтрият с много фин пясък, като се търкат в една посока. След това се изплакват добре. Ако са потъмнели, те се почистват лесно, като се изварят във вода с прибавени кори от ябълки или оцет, при което отново добиват металния си блясък.

Бакелит. Мие са с хладка вода. Когато е намазнен, може леко да се почисти с веро, изплаква се и се подсушава.

Блажни бои. Повърхностите, покрити с блажни бои, се почистват от прах и се измиват със сапунена вода отдолу нагоре, а след това се изплакват с чиста вода отгоре надолу. Замърсените от мухи маста се почистват с газ за осветление.

Боядисани или лакирани подове. Измиват се със сапунен разтвор, изплакват се с чиста вода и се подсушават със студена материя.

Вази за цветя. Тесните и високи вази се почистват отвътре със сапунен разтвор, в който са натрошени черупки от яйца. Стъклени или кристални вази се почистват отвътре с 1-2 лъжици утайка от кафе, малко гореща вода и оцет. Тази смес, поставена във вазата, силно се разклаща.

Ваната за къпане. Измива се най-добре с веро.

Вар. Замърсените с вар места по пода, вратите и стъклата се премахват, като се натрият с оцет и сол.

Велосипед. Никога е трябва да се мие с вода. Почиства се с конци, напоени със смес от газ и машинно масло. След това се излъсква с вълнен парцал. Частите на велосипеда, които не могат да се почистват с конци, се търкат с четка. Велосипедът се смазва с фино машинно масло.

Врати. Боядисаните врати се измиват с хладка сапунена вода отдолу нагоре, за да не се образуват ивици. След това се изтриват с парцал, напоен в чиста студена вода. Вратите могат да се измият и с вода, в която са варени обелени картофи.

Вълнени плетени дрехи. Няма да се степат при прането, ако към всяка вода се прибрави малко амонячен разтвор. Неприятната миризма от амоняка изчезва при сушенето.

Вълнени черни дрехи. Накисват се в посолена и подкислена с оцет хладка вода, изцеждат се и се изплакват в хладка, слабо подкислена с оцет вода. Така те стават почти като нови.

Газ. За икономия на газ пламъкът на горелката трябва да се нагласи така, че само с върха си да опира дъното на съда, който се нагрява. Запушените дупки на горелката трябва да се почистват по-често и да се измиват с гореща сапунена вода, в която се разтваря малко сода бикарбонат.

Гвоздеи. Забиват се по-лесно в твърд дървен материал, ако предварително се намажат с мазнина или сапун.

Гюдерия. Ако се е втвърдила много се натрива с не много силен хладък сапунен разтвор и се оставя нагъната в продължение на 6 - 8 часа. След това се изпира до бистро с вода, към която е прибавен малко амоняк.

Електрическите лампи. Отвиват се при изключен електрически ток, за да се почистят. Ако са много замърсени се измиват, като се внимава да не попадне вода във фасунгата. Поставят се обратно на местата им напълно сухи.

Замърсяване от мухи. Стъклени предмети се почистват със спирт за горене и амонячен разтвор; метални предмети - със спирт; стъклени абажури - с разреден оцет.

Калайдисани съдове. Измиват се с горещ силен сапунен разтвор и се излъскват с промита глина. Петната по тях се изтриват с малко оцет или с препарати за измиване на съдове. Изплакват се добре.

Каналът на мивката се почиства най-добре с 10% -ен разтвор от сода за пране, след което се изплаква с гореща вода. Когато е запушен с мазнини, може да се употреби разтвор от сода каустик (100г сода каустик в 0,5л вода. Внимание! Опасно !).

Картини. Картините с маслени бои трябва да се почистват от прах предпазливо, с мека материя. Те се изтриват леко с памучен тампон, потопен в рафинирано ленено масло (продава се в аптеките). Могат да се почистят и с разрязана на две глава от кромид лук. Бронзовите рамки на картини се почистват с разрязаната повърхност на кромид лук.

Керамични плочки. Почистват се с фин сапунен разтвор или с веро.

Килими и пътеки. Новите килими не бива често да се изтупват или почистват с прахосмукачка, а трябва да се изчака известно време, докато мъхът им се отъпче. Първите три месеца те се почистват само с мека четка. Изтупват се с не много твърди тупалки (най-подходящи са плетените дървени или пластмасови). Изтупването става от опаката им страна, а лицевата се изчетква по посока на мъха. Особено добре е през зимата, когато има дебел и сух сняг, килимът да се простре с лицевата страна върху снега и да се изтупа, след което да се почисти с мека четка.
Килимите не трябва да се прегъват, а да се навиват на руло, за да не се поврежда апретурата им. Не бива да се простират върху мокър под. За да не се износва на едни и същи места, килимът не трябва да се разстила винаги по един и същи начин, а да се обръща така, че единият край да бъде веднъж откъм едната стена, след това откъм противоположната. За да се опреснят и освежат цветовете на килима, добре е да се избърсва от време на време с кърпа, напоена с вода с малко оцет и добре изстискана.

Книги. Почистват се, като се удрят една на друга на открито място (балкон, градина и др.). След това се изсмукват с меката четчица на прахосмукачката.

Кожа с косми. Замърсените места се посипват с горещи трици и след това се изтърсват. Това се повтаря, докато замърсява-нията се отстранят напълно. Горещите трици разрохват сплъстените места по кожата.
Кожите с бели косми се почистват, като се натрият с кашица от магнезиев карбонат (продава се в аптеките) и лек бензин.
След изсъхването прахът се почиства с четка.
Кожите с по-тъмен цвят могат да се почистят с тетрахлорметан.

Кожени мебели. Почистват се от прах с кърпа, натопена във вода с прибавка на малко оцет и добре изстискана. След това се почистват със специални препарати.

Кожени куфари. Измиват се с хладък сапунен разтвор, след което се почистват с препарат.

Кош за бельо. Измива се със сапунен разтвор, изплаква се добре и се оставя да изсъхне на проветриво място.

Кристални съдове. Тези съдове и съдовете от тънкостенно стъкло, като чаши, фруктиери, захарници, вази и др., не трябва да се мият с гореща вода, сода и сапун. От това кристалните изделия бързо стареят и помътняват. Мият се с топла вода и специален препарат (например веро), с мека капронова (найлонова) материя. След това трябва да се изплакнат с хладка вода, към която е прибавен малко оцет, за да им се придаде по-голям блясък. За да не останат петна по тях, те се натриват с мека кърпа.

Кройките много по-лесно се разполагат върху плата, ако ги изгладим с ютия върху него, вместо да ги забождаме с карфи-ци.

Машинка за месо. След употреба трябва веднага да се разглоби, частите й да се почистят от месните остатъци и да се измият с гореща вода, в която е прибавена малко сода бикарбоат. Изплакват се добре, подсушават се и наново се сглобяват.

Мебели. Тапицираните мебели се почистват от прах с прахосмукачка или леко се изтупват, като се покрият отгоре с влажна, но добре изстискана кърпа. Тя ще погълне праха и той няма да се отлага по предметите в стаята. След това мебелите се изчеткват с мека четка. Дървените части ее обработват със специални препарати за полиране.

Медни съдове. Почистват се с трици, смесени със сол и лимонов сок или смесени с пепел от цигари. Съдовете се натриват със сместа и се оставят така няколко часа, след което се изплакват с вода. Могат да се изтъркат също с царевично брашно, смесено с оцет.
Месинговите предмети се почистват както медните.

Метла. За да се използва по-дълго време, докато е нова, трябва да се потопи в горещ разтвор от сол и да престои в него 1-2 часа.

Мрамор и мраморни изделия. Почистват се с бораксов разтвор (10г боракс, разтворен в 100г мека вода) или с парцалче, потопено в оцет и сол. След като се изплакнат с чиста вода, могат да се намажат с восък.

Носни кърпи. Изпират се по-лесно, ако към водата за накисване се прибавят 2 супени лъжици готварска сол.

Огледала. Почистват се с вода, в която е прибавен малко спирт.

Очила. Ако стъклата се намажат леко с глицерин, при влизане от студено на топло няма да се изпотяват.

Подове. Подовете с дъски се метат по посока на дървесните влакна. Измиват се със сапунена вода, избърсват се с парцал, навлажнен с чиста вода, и се оставят да изсъхнат при отворени прозорци.

Позлатени рамки. Позлатени рамки за картини се изтриват с кърпа, напоена със силно разреден разтвор от амоняк (1 супена лъжица разтвор от амоняк в 1 л вода) и се избърсват със суха кърпа.

Полирани мебели. Петна от вода върху полирани мебели се премахват, като се посипят с пепел от цигари и след това се изтриват с коркова тапа, обгорена на открит пламък. Не трябва да се мажат с восък или да се обработват по мокър начин.

Порцеланови съдове. Най-добре се почистват с веро. Порцелановите съдове, украсени със злато или с други цветни украси, се измиват бързо с гореща вода и се избърсват с мека кърпа.

Прибори за хранене. Приборите за хранене не трябва да се оставят във вода, а след употреба веднага да се изтрият с хартия или кърпа и след това да се измият и избършат. Прибори с дръжки от рог или изкуствени материали (пластмаса) не трябва да се плакнат с гореща вода, а само с хладка.
Ако вилиците или лъжиците миришат на риба, измийте ги с хладка сапунена вода, намажете ги с растително масло и внимателно ги изтрийте с мека кърпа.

Почистване на метални повърхности от ръжда. Ръждясалите места най-напред се почистват от повърхностния рохкав слой ръжда, след което се намазват с воден разтвор от оксалова киселина в съотношение 1:1 до 1:5 в зависимост от степента на ръждясването. Намазаните места се оставят да престоят 10 - 20 мин., докато се получи еднородна сива повърхност, която се измива няколко пъти със студена вода и се подсушава със сухо парче плат.
Ръждясали метални повърхности могат да се почистят и с 2% -ен разтвор от солна киселина. В такъв случай трябва да се работи с гумени ръкавици и предпазни очила.
Прибори за хранене, които са ръждясали се почистват от ръждата, като се потопят в газ, смесена с малко пресята пепел от букови или дъбови дърва, царевичак, слънчогледови люспи или стъбла. След това се изтриват с дървена треска и накрая се избърсват с парче вълнен плат.

Пухени завивки. Не се тупат, а само се изтърсват, изчеткват и се оставят на открито да се проветрят. Средно силно слънце не им вреди, но силното слънце прави пуха трошлив, поради което излагането им на силно слънце за по-дълго време трябва да се избягва.

Радиатори. Прахът от радиаторите се почиства с влажна, напоена със сапунен разтвор кърпа, навита на тънка пръчка. Кърпата се обръща многократно. Почистването на радиаторите е необходимо, защото при нагряването прахът излита и замърсява въздуха.

Рогозки. Ако са силно замърсени, се изчеткват с картофена вода. Могат да се изчеткат и с разтвор от готварска сол. Изплакват се и се оставят да изсъхнат на открито.

Свещи. За да стоят стабилно изправени на свещника, преди това се потапят в гореща вода, така че да омекне основата им.

Сребърни прибори и прибори от алпака. Измиват се с гореща вода и се избърсват със суха кърпа.

Стени и тавани. Боядисаните с варни и туткалени бои стени и тавани се изчистват внимателно с чиста кърпа, увита около метла или четка с дълга дръжка. Боядисаните с латексови бои стени и тавани се почистват, като се измиват с четка или кърпа, потопена в сапунен разтвор. След това се избърсва с кърпа, намокрена с чиста вода.

Тапети. Почистват се с парцал, увит на четка или метла с дълга дръжка. По-силно замърсените места се почистват, като се трият леко с топъл бял хляб или с пшенични трици. Миещите се тапети се почистват с мека гъба, потопена в хладка вода и добре изтискана. Изтриването им започва винаги отгоре надолу. При силно замърсяване към водата може да се прибави малко фин сапунен прах.

Тенджери. Използва се 5% -ен разтвор от сода за пране.

Форми от ламарина за печене. Веднага след употребата им трябва да се почистят от залепналите по тях остатъци. Още мокри се изтриват със сол, след което се изплакват и се изсушават.

Цветя. Да се поливат със снежна вода през зимата е истински балсам за тях. Водата трябва да се затопли до 15- 16°С. Това ги освежава много бързо.

Цинкови съдове. Почистват се с гореща, слабо сапунена вода и се изтриват леко, след което се изплакват много добре с вода. В поцинковани съдове (кофи) не трябва да се държат хранителни продукти.

Чадъри. Мокрите чадъри се оставят да се изцедят и след това се изпъват, за да се сушат. Чадърите от изкуствена коприна се опъват внимателно, за да не се разцепи материята. Сгъваемите чадъри никога не трябва да се поставят в калъфите мокри.

Чаши. Новите стъклени чаши няма да се пукат, ако се поставят в съд със студена вода и бавно се загряват до завиране на водата. Оставят се да се охладят в същата вода. Чаши, поставени една в друга, лесно се изваждат, като се поставят в топла вода, а във вътрешната чаша се налее студена вода.

Четки за ръце. Ще се използват по-дълго време и ще бъдат меки, ако след употреба се поставят в студена вода, към която е прибавен малко оцет (20 г оцет в 500 г вода).

Четки за дрехи. Изтупват се добре от праха, изплакват се в хладък разтвор от амоняк (половин лъжица разтвор от амоняк в 0,5 л вода) и се оставят да изсъхнат върху парче плат.

Четки за коса. Измиват се с хладка сапунена вода, като се внимава частта, на която са закрепени космите, да не се мокри. Космите се изплакват със студена вода и след като се изцедят, четката се суши с космите надолу върху хавлиена кърпа.

Шишета от мляко. Измиват се най-напред със студена вода, а след това с гореща, защото горещата вода пресича белтъчините и те остават полепнали по стъклото.

Ютия. Не трябва да се почиства никога с мокра, а само със суха мека кърпа. Ръждясалите места се изтриват с парченце восък, поставен в кърпа.

Етикети

вашия, дом

Коментари за От А до Я за вашия дом

  1. 1.

    Супер полезно - благодаря за съветите!

  2. 2.

    Nina

Подобни статии

Как да изберете Вашия матрак

Как да изберете Вашия матрак

Понеже сънят е неразделна част от ежедневието ни, важно е да имаме добра почивка през нощта. За целта е важно  да  спим на матрак, който е п...

Общи сведения за инфекциозните болести

Общи сведения за инфекциозните болести

Инфекциозните (заразните) болести засягат предимно детската възраст. Те се причиняват от невидими с просто око микроорганизми (вируси, бакте...

Осиновяване

Осиновяване

Няма щастие в семейството без звънливия глас и радостния смях на деца. Затова е оправдано желанието на съпрузи без деца и на родители с тежк...

Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Слънчевите колектори с вакуумни тръби винаги са едни от най-ефективните системи за битова топла вода. Тръбната технология с вакуум предлага ...

Най-важното за вашия Лабрадор, споделено от портал за животни Бау Бау

Най-важното за вашия Лабрадор, споделено от портал за животни Бау Бау

Представителите на породата са атлетични и имат среден размер. Високо ценени са заради своята гъвкавост и интелигентност. Много популярни са...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

19474

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия