Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Слънчевите колектори с вакуумни тръби винаги са едни от най-ефективните системи за битова топла вода. Тръбната технология с вакуум предлага най-голяма възвращаемост на инвестициите в сравнение с всяка друга слънчева система.

Принципът на слънчевите вакуумни тръби, е прост. Слънчевата тръба е с вакуумо-подобен дизайн като на термос. Състои се от два слоя стъкло с вакуум между слоевете. Външният слой на слънчевата тръба е изработен от боросиликатно стъкло, което е с много ниско съдържание на желязо и позволява 98% от светлинната енергия да премине през 2-рия вътрешен слой, който също е със специално покритие. Тези покрития и модерната технология са това, което прави тези слънчеви колектори да са с по-дори топлинни параметри от всеки друг колектор на пазара. Специалното селективно покритие променя късовълновата слънчева радиация в дълги топлинни радиационни вълни с почти 94% ефективност и само 6% от слънчевата енергия се губи!

Вакуумни тръби:

Това е най-ефективният колектор на пазара. Стъклените тръби абсорбират слънчевата термална енергия и я превръщат във вода за къпане, миене и отопление. Тръбите са с двойни стени, площта между вътрешните и външните слоеве на стената са във вакуум. Това действа като термос и спомага да се съхранява топлината във вътрешността на системата и да не се изпарява в атмосферата.

Вакуумните тръби са стъклени тръби, произведени от закалено боросиликатно стъкло. Тръбите са двойни с външен и вътрешен слой. Външния слой е напълно прозрачен, за да позволи слънчевата енергия да премине в тръбата безпрепятствено.

Слънчев колектор с технология Heat Pipe:

Основният компонент на тези слънчеви колектори е вакуумната heat pipe тръба. Именно там се извършват процесите на изпарение и кондензация, като в горната част на тръбата се получава топлообмен, поради което там е и най-горещата част на слънчевия колектор. Технологията е изключително ефективана и икономически изгодна, поради високият коефициент на усвояване на слънчевата енергия и изключително ниски показатели на топлинни загуби.

ПРЕДИМСТВА:

  • Колекторите от този тип отдават топлина в системата не само при пряко слънцегреене, а дори и в облачно и мъгливо време, макар и с малко по-нисък интензитет.
  • Възможно е да се монтира на по-ниско ниво от водосъдържателя, защото водата се върти от помпа.
  • Независимост при повишаване цената ел. енергията.
  • Не задържа сняг и прах.
  • Стартирането на топлоотдаващият процес е само 2 мин. след излагането на слънчевата система на слънчеви лъчи.
  • Абсорбиращата повърхност обработена с Al-N/Al , поглъща 94% от слънчевите лъчи.
  • Дълъг живот на продукта. Повече от 20 години.
  • Използват се материали издържащи на ниски температури : до -40 градуса.
  • Продукта е устойчив на градушки с дебелина на зърното до 25 мм.
  • Системите изработени по тази технология продължават да работят дори и при счупване на някоя от тръбите.
  • Теглото на слънчевите колектори е относително ниско.
  • Този тип колектори могат да се монтират и без стойка, директно върху покрива на сградата, когато това е възможно.
  • Малко разходи при присъеденяване на слънчевият колектор към водната система.
  • Много ниски температурни загуби поради добрата изолация на вакуумата среда (вакуума е най-добрият изолатор).
  • Ниско ветрово съпротивление.
  • Работят ефективно дори и при ориентация, различна от оптималната южна заради кръглата форма на тръбите.
  • Колекторният възел поема сравнително малко количество топлоносеща течност, а от там и обема на разширителният съд е по-малък, което понижава цената.
  • Малко по-ниска цена на слънчевите колектори heat pipe сравнена с тази на плоските селективни колектори, съобразена с количеството вода за загряване при едните и другите колектори.
  • До 4 пъти по-ефективни през зимният период сравнено с плоските колектори.
  • Удобни за транспортиране и с лесен монтаж.

 

Слънчев колектор с термосифон:

При този модел соларния колектор и водосъдаржателя са свързани в едно цяло. Термосифонният слънчев колектор използва явлението на естествената конвекция, или свойството на горещата вода да се изкачва, и така да циркулира непрекъснато между слънчевия колектор и водосъдаржателя. При нагряване на водата, нейното относително тегло намалява и тя по естествен път се покачва в резервоара. Междувременно охладената под дадена температура вода от резервоара, протича надолу по тръбите на колектора, до най-долната му част. Инсталирането на резервоара от горната страна на колектора прави възможно възникването на явлението на термосифона. Тези системи са надеждни с проста технология и относително евтини. Добавен е електически нагревател 1500 вата с защита за допълнително подгряване на бойлера през зимните месеци или при няколко източвания на водата през лятото и необходимост на топла вода рано сутрин.

ПРЕДИМСТВА:

  • Независимост при повишаване на цената на ел. енергията.
  • Няма нужда от помпа, тръби и допълнителни устройства за работата на колектора.
  • Целогодишна употреба - работа и през зимата при достатъчна слънчева светлина!
  • Материала на стойката и водосъдържателя са от неръждаема стомана, което изключва корозия.
  • Вакуумните тръби имат минимум 20 години ефективност.
  • Температурата във вакумната тръба изложена на слънце достига 250 градуса Целзий, а запълнена с вода до 100 градуса Целзиий за около 3 часа.
  • Системата работи без налягане и е напълно безопасна.
  • Водосъдържателя, тръбите и цялостната конструкция издържат на 25 мм градушка.
  • Абсорбираща повърхност на колектора поглъща около 93-94% от слънчевите лъчи.
  • Системите изработени по тази технология продължават да работят дори и при счупване на някоя от тръбите, ако съответната счупената тръба се затапи.
  • Малко разходи при присъеденяване на слънчевият колектор към водната система.
  • Много ниски температурни загуби поради добрата изолация на вакуумната среда (вакуума е най-добрият изолатор) и водопреносните тръби на горещата вода.
  • Дизайна на колектора спомага за относително добро ветрово съпротивление.
  • Работят ефективно дори и при ориентация, различна от оптималната южна заради кръглата форма на тръбите.
  • До 2 пъти по-ефективни през зимният период сравнено с плоските колектори.
  • Не задържа сняг и прах.
  • Изключително лесен монтаж.

ВАКУУМНИТЕ ТРЪБИ СПРЯМО ПЛОСКИТЕ ПАНЕЛИ:

Благодарение на кръглия си дизайн, слънчевите панели с вакуумни тръби на колектора са в състояние да осъществяват пасивно проследяване на слънцето, което означава, че те винаги са насочени директно срещу слънцето и могат да абсорбират слънчевата термална енергия равномерно през целия ден.

Това е важно, особено ако произведената топлина е необходима през целия ден, без да използвате голяма термична система за съхранение. Вакуумно-тръбните слънчеви колектори са страхотни за всичко, нужда за обикновена топла вода, слънчева енергия за отопление, слънчеви климатици, търговска вода за отопление или при производствени процеси.

Чрез проследяване на слънцето от ранна сутрин до късен следобед, повечето топлина се генерира от колектора във вашия дом, което означава, че вашият съществуващ източник на енергия ще се използва изключително рядко през летния и по-малко през зимния сезон. Това неиминуемо ще доведе до спестяването на доста пари и подпомагането на опазването на ценните невъзобновяеми ресурси.

При плоските колектори, от друга страна, единствено по време на обяд лицето на слънцето е насочено пряко на тях, което намалява тяхната максимална дневна производителност и топлина. Намалява се топлината през периода от сутрин и следобед, така се налага необходимостта от по-голям резервоар, за да се съхрани топлината по дълго време, което не е толкова ефективно приложение.

Не е чудно и това, че системите на тръбите с вакуум бързо се превърнаха в най-предпочитаната система на слънчев колектор, при избора на търговски и частни потребители в целия свят.

За повече информация посетете сайта на ЕМДЕ Солар.

 

Подобни статии

Високоефективен колектор SCHENER RS10 е вече и на българския пазар. Ако може да го определим с няколкодуми те ще бъдат - надежност, ефективност, мощ, здравина.

Високоефективен колектор SCHENER RS10 е вече и на българския пазар. Ако може да го определим с няколкодуми те ще бъдат - надежност, ефективност, мощ, здравина.

Излезе на пазара най-иновационният слънчев вакуумен колектор, съчетал в себе си мощ, здравина и естетика. Това е вакуумно-тръбния слънчев ко...

Как да се възползваме от неограничената слънчева енергия

Как да се възползваме от неограничената слънчева енергия

В съвременния индустриален свят добиването и доставката на енергийни ресурси придобива все по-голямо значение. Няма дейност от живота ни, ко...

Соларните колектори - стъпка към „зелен“ живот

Соларните колектори - стъпка към „зелен“ живот

    Непрекъснато нараства броят на хората, които се стремят да водят еко („зелен“) начин на живот и да използват алтернативните източници...

Сигурна и печеливша инвестиция - слънчеви колектори от ЕМДЕ Солар

Сигурна и печеливша инвестиция - слънчеви колектори от ЕМДЕ Солар

Слънчевата енергия е феномен, за когото все повече ще се говори. Намаляващите енергийни ресурси основателно кара голяма част от човечеството...

Вакуумни слънчеви колектори - основни предимства на моделите

Вакуумни слънчеви колектори - основни предимства на моделите

 Едно от най-ефективните решения на всяко домакинство, което има нужда от понижаване на сметките за електроенергия са именно новите технолог...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

02.07.2010

Обновено
Обновено

02.07.2010

Прочетено
Прочетено

3846

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия