Как да изберем и закупим най-качественият латекс за боядисване на дома

Как да изберем и закупим най-качественият латекс за боядисване на дома
Независимо дали го правите сами или наемате професионалист, боядисването изисква сериозен ангажимент от време, пари и усилия. 

Ако се направи правилно от първия път, няма да се налага да се повтаря няколко години напред. Едно от най-важните решения, с които ще се сблъскате, е да изберете и купите качествен латекс. Най-висококачественият продукт ще ви гарантира добър вид и дълготрайност.

Латекс или алкидна боя?

Това често е най-объркващия въпрос за собствениците на жилища. В продължение на години бояджиите са избрали бои на основата на разтворители (маслени и алкидни) за дървообработване, тапицерия, за някои интериорни и най-вече за външни повърхности, тъй като боите на основата на разтворители се вливат равномерно, имат отлични изравнителни характеристики, добре се придържат към лошо подготвени повърхности и осигуряват здрав, твърд корпус. В допълнение, алкидните бои работят добре на външните стени при студен климат.

Но законите за качеството на въздуха ограничиха използването на разтворители в боите. За съжаление, галон боя на основата на разтворител съдържа около 2 литра минерален спирт. Тези разтворители се изпаряват във въздуха като летливи органични съединения, причинявайки замърсяване.
Днешните указания влияят значително върху състава на бои на основата на разтворители. Като цяло, те нямат предимства пред боите на водна основа. Всъщност дори изсъхват по-бавно, по-трудно се прилагат и струват по-скъпо. Въпреки че боите на водна основа съдържат различни нива на регулираните разтворители (в "алкид-модифициран" латекс, до 1 литър разтворител на галон), нивата на разтворители във всички водни бои са далеч под границите.

Тези нови разпоредби са добра новина за повечето хора и за околната среда. Екологичните ограничения са наложили по-добра технология от всякога, а новите бои на водна основа са по-разнообразни и изключителни, отколкото преди пет години. Акрилният латекс с високо качество има много по-добро задържане на блясъка и устойчивост на избледняване, отколкото алкидната боя.

Единствените места, които наистина остават подходящи за боядисване с алкидна боя, са входната врата и може би прозорците. И в крайна сметка латексната боя може да се окаже единствения ви избор.

Видове латекс

Латексните бои се различават значително. Терминът "латекс" обхваща всички бои на водна основа. Но в рамките на тази категория имате избор между винил-акрил, 100% акрил, и алкид-модифициран латекс.

Винил-акрил латексът струва най-малко и върши добра работа за повечето вътрешни стени. Висококачествените интериорни бои имат 100% акрилни формули. Това означава по-добро задържане на цвета и по-силен блясък от винил-акрилатите.

Висококачествените външни бои имат или 100% акрилни или алкидни модифицирани латекс формули. И двете предлагат отлични резултати. 

Алкидни и емайлирани бои

Емайла, предлаган в голямо разнообразие от цветове, които са готови за смесване, може да се използва на всякакъв вид повърхност, но е особено подходящ за зони с висок трафик, които изискват твърдо, не поресто покритие, като например врати.

Алкидната боя е по-гъвкава от емайла, но и по-проблематична. Съдържанието на летливи органични съединения я прави по-добър избор за екстериора, въпреки че няколко държави са я забранили поради правилата за качеството на въздуха. В държавите, в които е позволена, обикновено се предлага само в кварцови кутии, което означава, че е скъп избор.

Алкидната боя се представя по-добре от латекс за повърхности, които са лъскави. В допълнение, алкидите се изсъхват с по-бавна скорост от латекса. Това обаче означава, че боята, нанесена в твърде дебел пласт, ще се свие.

Определяне на качеството

Боята е главно смес от пигмент, смола и носител. Титановият диоксид е основният, бял пигмент. Добавят се сравнително малки количества други пигменти за оцветяване. Смолата кара боята да прилепва към повърхността. Носител е изпарителната течност, която се добавя, за да се разреди сместа, така че да можете да я почистите и нанасяте. Боята съдържа и глина или други инертни съставки за регулиране на блясъка. И може да съдържа малки количества от вторични разтворители, които помагат за блясъка, изсъхването и други подобни.
Количеството и качеството на всяка съставка определят представянето и цената. Например, боя с много титанов диоксид има силни покривни характеристики и затова струва повече. Маслените / алкидни бои, които съдържат минерален спирт без мирис като носител, са по-скъпи от тези с обикновени разтворители. Имайки това предвид, цената ще Ви бъде добър ориентир за качеството.

Когато купувате латекс от Лерос, заложете на утвърдени марки. Съществуват значителни разлики между евтините и качествените продукти, особено по отношение на характеристики като покривност и почистване. Също така е по-вероятно да намерите по-обширна цветова палитра при качествените марки. И не забравяйте да проверите гаранцията на етикета.

Блясък

Блясъкът на латекса зависи от сместа от пигмент, смола и инертни съставки. Боята с по-малко пигмент и повече смола е по-блестяща и обратно. Емайлът е термин, който обикновено означава изключително гладко, твърдо покритие на повърхността - резултат от използването на много смола във формулата. По-гланцовият финиш е по-издръжлив и миещ се.

Покритие

Друга отличителна характеристика на добрата боя е доброто покритие. Когато етикетът гласи, че латексът е изключително покривен, това значи, че един слой е достатъчен, ако се прилага правилно. Боя, която е толкова покривна, дори и при по-висока цена, си струва допълнителните разходи заради спестения труд, който обикновено е 90% от цената. Когато става въпрос за външните стени на цяла една къща, а не само за една стая, тази икономия на труд може да бъде огромна.

Определящият фактор за доброто покритие е нивото на титанов диоксид в сместа - колкото повече се съдържа, толкова по-добра покривност има латексът. 

Латекс с възможност за почистване

Латексите имат рейтинг на износване, установен чрез стандартизирани тестове. Това е добър показател за здравината и способността му да издържи във времето. Въпреки че този рейтинг може да не бъде обявен на кутията, търговецът на бои трябва да има информация за него. Сравнявайки тези характеристики, можете да получите добра представа за качеството на латекса.

За да се избегнат проблемите с отстраняването на мръсотия и петна от стените, по-добре е да изберете висококачествен латекс. Някои нови продукти са удивително лесни за почистване - просто ги избърсвате, както кухненския плот. Кетчуп, храна, следи от потъмняване, кал - всичко това изчезва без проблем.

Избиране на „Изчистване на краска“

За да завършите голото или зацапаното дърво, особено ако искате зърното да се откроява, изберете полиуретан, лак, шеллак или прозрачно покритие на водна основа. Всяко покритие се предлага в диапазон от плоски до блясък.

 • Полиуретан
  Най-издръжливият от полиуретановите покрития е изборът за шкафове, врати, облицовки и други високо използвани или трафикирани повърхности.

 • Лак
  Тъй като лакът не е толкова издръжлив като полиуретан, консултирайте се с вашия търговец на бои за кой тип ще бъде най-подходящ за вашия проект. Лакът се разрежда и почиства с разредител за боя.

 • Shellac
  Предлага се в оранжево или бяло, не се препоръчва шеллак за повърхности, които могат да бъдат изложени на вода, тъй като покритието може да се види. Марките на четката, видими по време на нанасянето, изчезват, когато финалът е сух. Използвайте денатуриран алкохол за разреждане и почистване на шеллака.

 • Прозрачни покрития на водна основа
  Изберете прозрачно покритие, което не пожълтява, за да защитите гама от различни повърхности, включително боя.

Как да оцените нуждите от боя

Колко боя имате нужда? Прочетете етикета на боята, за да определите количеството на разпръскване.

Два фактора се отнасят до разбирането колко боя ще ви е необходим за даден проект: квадратен метър на площта и степента на разпространение на боята. (Галон боя обикновено покрива около 400 квадратни метра, но тази информация трябва да е на кутията.)

За да изчислите квадратни кадри, умножете ширината по височината на всяка стена и след това добавете цифрите заедно. След това изчислете площта на всички повърхности, които няма да бъдат боядисани, като прозорци, камини и други подобни. Отново, умножете ширината на височина и добавете цифрите заедно. След това извадете тази стойност от първата стойност и накрая, добавете 10%, така че ще имате останала боя за оправяне или ремонти в бъдеще.

За да изчислите колко кутии с боя ще ви трябват, разделете окончателния си брой на количеството на разпространението на боята. За да изчислите количеството боя за тапицерията, изчислете го на около една четвърт от количеството боя за стена.

Подобни статии

Как да направим новият си дом по-модерен

Как да направим новият си дом по-модерен

Когато дойде време да се преместите в новият ви дом, независимо дали е ново строителство или е старо, то вие искате новото ви обзавеждане да...

Каква входна врата да изберем за дома си?

Каква входна врата да изберем за дома си?

Лесен ли е избора на блиндирани врати?Не е лесно да се направи избор на качествена и евтина входна врата. Има различни модели врати на пазар...

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Фибростъклените тапети - характеристики, начин на полагане, преимущества, себестойностНе искаме да се опитваме да ви заблуждаваме и за това ...

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?Може би двете най-важни решения, свързани с боядисването на дома ви, са изборът на клас боя и изборът на цветове и цвето...

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

23.01.2019

Обновено
Обновено

22.01.2019

Прочетено
Прочетено

25003

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия