Как да избера подходящ протектор за мото екипировката ми?

Как да избера подходящ протектор за мото екипировката ми?
Ако сте начинаещи в мотоциклетната езда предполагаме, че най-големи затруднения изпитвате при избора на подходящите за стила ви на каране мото протектори.

Тъй като и ние сме се сблъсквали с подобни затруднения, създадохте за вас едно съвсем кратко ръководство, което се надяваме, че ще ви е полезно.

Какво е важно да знаете за протекторите?

Мото защитите се делят на няколко основни вида: гръбни протектори, наколенки и протектори за лакти.

За предпазване на торса

Защитата за гръб от своя страна има няколко подвида: вложки, протектори за гръб, за гърди, ризи и брони.

Вложки - Ако сте закупили мотоциклетно яке без броня или има, но искате да я надградите, вложките вършат чудесна работа. Просто ги купувате и поставяте в специалния джоб, който имат повечето мото якета. Ако вашето няма такъв джоб трябва да изберете модел вложка, който се закрепва за тялото с помощта на ремъци. Добре е да знаете обаче, че вложките са приемлива защита, ако карате приключенски мотор или скутер, но ако сте офроуд почитател или пистов състезател е по-добре да се ориентирате към продукт, който може да ви осигури по-добра защита.

Гръбни протектори - Условно могат да бъдат разделени на защита за спортно каране и за пътна употреба.

  • За спортно каране
    Този вид гръбна защита покрива целия гръб на моториста (от врата до опашката). Фиксира се или с ремъци, или се инсталира в джоба на мотоциклетното яке и осигурява не само висока защита, но и максимален комфорт при носене. Ако сте спортен състезател, вижте още информация тук.
  • За улична (пътна) употреба
    Този вид защита за гърба е по-малка и по-гъвкава и обикновено обхваща областта на гръбнака. Поставя се или в джоба на якето или се закрепва с колани.

Протектори за гърди - Както подсказва името им, те предпазват гърдите от натъртвания и наранявания. Прикрепват се с ремъци и се носят под мото екипировката. Този вид защита се ползва основно от офроуд състезатели, така че ако не сте такъв тип моторист, можете да ги пропуснете.

Протекторни ризи - Те могат да бъдат много приятна алтернатива, ако искате да имате защита и да носите "нормално" яке, докато карате мотора. Ризите са с меки "черупки", често са изработени от висококачествен плат и обикновено се закопчават с цип. В областта на лактите, раменете и понякога на гърба имат допълнителни защитни вложки. Ако имате желание да разгледате бронираните ризи вижте още тук.

Брони - Този вид протектори гарантират пълна защита на торса и са отличен избор, ако обичате офроуда.

За защита на колената

Без значение какъв е стилът ви на каране, добрата защита на коленете от травми няма да ви е излишна. Протекторите за колене също като гръбните протектори се делят на няколко вида и за да направите правилния избор трябва да вземете под внимание стила си на каране.

Класически - Ако имате скутер или яздите приключенски мотор и не развивате високи скорости, класическите наколенки са доста добър избор. Този тип протектори са с опростен дизайн и представляват най-общо казано два панела с меки подложки. Закрепват се в областта на коленете или с велкро, или с каишки.

Съчленени - Ако обичате по-високите скорости или търсите по-добра защита, тогава е по-добре да се насочите към съчленените наколенки. Те предпазват не само областта на капачката, но и крака от страни.

Брекети - Този вид продукти за защита на колената предлагат най-високо ниво на защита. Обикновено се използват основно от професионални състезатели.

За предпазване на лактите

Протекторите за лакти изпълняват идентични функции на защита както наколенките. Относно видовете им, и тук има класически налакътници, които са с опростен дизайн, нивото на защита които не е много високо. Има и такива със сложен дизайн и структура, които осигуряват високо нива за защита и са предназначени за ездачи, запалени от спортната или офроуд ездата.

За какво да внимавате при покупката?


На каквито и протектори да се спрете най-важното е да се уверите, че са одобрени и са преминали през всички задължителни тестове за качество, безопасност и защита.
Затова преди да направите покупката потърсете етикета на продукта и се уверете, че протекторът има сертификат.
Например, ако купувате наколенки или налакътници те трябва да отговарят на стандарт CE EN1621 -1. На етикета също така трябва да е посочено нивото на защита, което предоставят (в случая на наколенките и налакътниците тези нива са 3).
Ако купувате гръбни протектори, тогава те трябва да отговарят на стандарт EN1621-2 и на две рейтингови нива.
Протекторите за гърди трябва да отговарят на стандарт EN1621 -3 и на две рейтингови нива на защита.

Категории

Авто

Подобни статии

Как да изберем безопасни детски стоки?

Как да изберем безопасни детски стоки?

  „Как да избера безопасни детски стоки?" Сигурно всички майки са си задавали този въпрос. Знаем, че в определена възраст детето е готово...

Дървени или метални стелажи

Дървени или метални стелажи

Правилната подредба премахва безпорядъка и дава пространство свободно от постоянно пречкащи се вещи.Дървени или метални стелажи да избера?От...

Как да избера реклама за моя магазин

Как да избера реклама за моя магазин

Ефективната външна рекламаТоку що сте наели нов магазин и вече бързате с планирането на бъдещия ремонт: обмисляте, къде да разположите своит...

Как да изберете подходящ паркет или друга подова настилка за вашия дом?

Как да изберете подходящ паркет или друга подова настилка за вашия дом?

За това помолихме за съвет специалистите в тази област, консултантите от магазин Лерос и те споделиха с нас 5 основни стъпки, които ще ви по...

Как да изберем подходящ домейн?

Как да изберем подходящ домейн?

Избор на подходящ домейнНе е особено лесно да създадете и поддържате печеливш сайт, тъй като от Вас се изисква прилагането на редица дейност...

businessnews

businessnews

22 публикации

Публикувано
Публикувано

18.05.2021

Обновено
Обновено

18.05.2021

Прочетено
Прочетено

1101

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия