Как да изберете подходящ паркет или друга подова настилка за вашия дом?

Как да изберете подходящ паркет или друга подова настилка за вашия дом?
Кратко ръководство с помощта, на което ще можете да направите най-правилни избор на подходящ паркет или друга подова настилка за вашия дом.

За това помолихме за съвет специалистите в тази област, консултантите от магазин Лерос и те споделиха с нас 5 основни стъпки, които ще ви помогнат да решите, каква е най-подходящата подова настилка за вашия дом.

1. Стъпка: Къде ще бъде положена вашата подова настилка: в сутерен, в коридор или в друго помещение с висока влажност?

 • Ако отговорът ви е „Да":
  Вие имате нужда от подова настилка, която е подходяща за условията на висока или средна влага в тези помещения, като бетон, керамични или теракотени плочки, или винилова настилка.
 • Ако отговорът ви е „Не":
  Влажността не е ограничаващ фактор за вас и можете да изберете и използвате всички видове подови настилки.

2. Стъпка: Имате ли деца, домашни любимци или други допълнителни нужди, които налагат да изберете дълготрайна подова настилка?

 • Отговорът ви е „Да":
  Вашия избор трябва да бъдат подови настилки с отлична устойчивост на износване. Някои подови настилки изглеждат много устойчиви на износване, но всъщност не е така. Например изделията от твърда дървесина могат лесно да се издраскат, макар че драскотините могат да бъдат заличени като се изшлайфат. Най-добре е да помислите за по-трайни настилки като: керамични или порцеланови плочки, ламиниран паркет, дъсчена винилова настилка и дори килим.
 • Отговорът ви е „Не":
  Макар, че всеки иска устойчива на износване подова настилка, трайността ѝ не е главен фактор за вашето решение.

3. Стъпка: Какъв бюджет сте готови да отделите за квадратен метър подова настилка?

 • Вие разполагате с малък бюджет:
  Може да откриете много изгодни ламинирани паркети, вярно не са с високо качество, но пък изглеждат добре и са чудесна имитация на дърво. Теракотът е отлична устойчива настилка, а също така и красивите керамични и порцеланови плочки, но имайте предвид, че тяхното полагане е много трудоемък процес.
 • Вие разполагате с добър бюджет:
  Цената, която сте готови да платите е важна и ако разполагате с добър бюджет можете да избирате сред много видове подови настилки. Например настилки изработени от твърд дървен материал като естествен паркет, по-атрактивни ламинати или по-луксозни винилови подови покрития.
 • Ако сте готови да заплатите, колкото е необходимо, но да получите най-доброто:
  Вие може да се насочите към подови настилки от по-екзотична твърда дървесина и трислоен паркет от бразилска череша, махагон и други. Ще може да избирате и сред настилки с най-високо качество, като: луксозен ламинат и луксозни винилови настилки.

4. Стъпка: Вие сами ли ще полагате подовите настилки?

 • Ако отговорът ви е „Да":
  Когато вие сами полагате подовата настилка във вашето жилище може да намалите разходите за нея на половина. Ламинирания паркет и виниловите настилки са едни от най-лесните за полагане и повечето от вас със сигурност ще се справят сами с тази задача. Общото за тези две настилки е, че те са плаващи, това означава, че отделните им части се свързвате една към друга, но не и за самия под. Трябва да знаете, обаче че полагането на керамични или порцеланови плочки, съвсем не е толкова лесна задача, като ламинирания паркет и винила. Затова ако ще правите това за пръв път най-добре започнете с банята или сутерена.
  Полагането на мокет от стена до стена също е трудно, защото трябва повърхността му да бъде перфектно плоска. Дървените подови настилки от твърда дървесина и дървени паркети е най-добре да бъдат поставяни от професионалисти. Както споменахме по-горе керамичните и порцелановите плочки могат да бъдат положени и от вас самите, но съвсем друг е въпросът искате ли да са поставени добре.
 • Ако отговорът ви е „Не":
  Изборът ви на подова настилка не е ограничен, туй като нейното поставяне няма да бъде ваше задължение, единственото което трябва да направите е да се обърнете към най-добрите монтажисти на подови настилки във вашия град.

5. Стъпка: Искате подова настилка, която не изисква голяма поддръжка?

 • Абсолютно! Това е основната ми грижа!
  Всяка форма на устойчиви винилови настилки е подходяща за вас, като плочки, ламинат или дърво. Ламинираният паркет поставяме на второ място, защото той се нуждае от малко по-специални методи за почистване, тъй като мокрият парцал може да го разруши, за почистването му използвайте само влажна къпа или моп.
 • Ще бъде хубаво, но не е най-важното нещо:
  Красивите подови настилки от твърда широколистна дървесина са идеалното решение за вас, нищо че изискват голяма поддръжка. Какво от това щом качеството си струва? Ако изберете твърд или трислоен паркет, ние ще ви разкрием една малка тайна, за да предотвратите износването и надраскването му - най-добре покрийте зоните с висок трафик с килим или пътека.

След като си отговорите на всички тези въпроси и сте твърдо решили, че искате да поставите паркет във вашия дом, то е време да разгледате и изберете подходящия за вас вид на https://leros.bg/продукти/паркети

Подобни статии

Как да изберем качествен ламиниран паркет

Как да изберем качествен ламиниран паркет

Как да изберем качествен ламиниран паркет Основно правило при избора е на ламиниран паркет е да се провери качеството на сглобките (кли...

Интериорни съвети за вашия дом

Интериорни съвети за вашия дом

Мечтаете ли за пълна промяна на дома си? Представяли ли сте си дом , изпълнен с топлота и лукс?  Но как да превърнете вашето жилище в най- п...

Как да изберем и закупим най-качественият латекс за боядисване на дома

Как да изберем и закупим най-качественият латекс за боядисване на дома

Ако се направи правилно от първия път, няма да се налага да се повтаря няколко години напред. Едно от най-важните решения, с които ще се сбл...

Как да направим новият си дом по-модерен

Как да направим новият си дом по-модерен

Когато дойде време да се преместите в новият ви дом, независимо дали е ново строителство или е старо, то вие искате новото ви обзавеждане да...

Астигматизъм

Астигматизъм

Какво е Астигматизъм ? Астигматизм е дефект на оптическа система , при който се получава разкривен образ поради липса на фокусиране. ...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

16.08.2017

Обновено
Обновено

16.08.2017

Прочетено
Прочетено

1626

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия