Как да изберем подходящ домейн?

Как да изберем подходящ домейн?
Избора на домейн е много важна стъпка при създаването на сайт (всъщност малко преди това), разберете как да изберете подходящ домейн за вашите нужди и какво трябва да имате в предвид.

Избор на подходящ домейн

Не е особено лесно да създадете и поддържате печеливш сайт, тъй като от Вас се изисква прилагането на редица дейности и стратегии, които са задължителни за постигането на желаната цел. Сред останалите задължителните фактори, които трябва да се изпълнят, е и изборът на лесен за запомняне домейн, който потребителите да асоциират със съдържанието на Вашия сайт. По възможност домейнът трябва да е кратък и прост и следва да бъде избран след сериозно проучване на пазара.

 

Домейнът трябва да е едиственият по рода си, затова изберете няколко варианта за домейни. В случай, че желаният от Вас домейн е вече регистриран, можете лесно да изберете някой от останалите варианти, които сте приготвили.

 

В някои търсачки изборът на домейн играе решителна роля за позицията, която сайтът Ви ще заеме, затова внимателно подберете домейн името. И така, нека преминем към практическата страна на въпроса как да изберем правилния домейн за нашия сайт.

 

Вариантите за избор на домейн са два:

 

  1. Домейнът може да представлява името на фирмата Ви или на търговската марка, която представлявате, изписана на латиница. Да предположим, че Вашата фирма се казва Феникс. В такъв случай е логично домейнът на сайта, презентиращ фирмата, да започва с fenix. Например, fenix.com или fenix.bg.

 

В случай, че името на фирмата Ви се състои от две или повече думи, можете да ги запишете слято в домейна. Един такъв пример е домейнът на фирма Мебели Венера, който е veneramebeli.com. Както сами виждате лесно и удобно за запомняне.

 

Ако при сливането на думите на латиница установите, че такъв домейн вече съществува, може да разделите думите с тиренце, за да стане уникално. Например, venera-mebeli.com.

 

  1. Вторият вариант за домейн е той да представя дейността или направлението, към което е насочена фирмата. Пример за подобен домейн е stihove.com за поети или prevodi.com за преводачи и пр.

 

Добре е да избягвате определени видове домейни, които са трудни за потребителите. Ето и няколко съвета в тази връзка:

 

  • Избягвайте да използвате домейн, който съдържа повече от три думи.
  • Избягвайте да използвате домейн, който би могъл да се тълкува многозначно.
  • Думите, които използвате в домейна, могат да са в превод на английски или транслитерация на българските думи – като на пример stihove.com или poems.com. Ако се двоумите между подобни два варианта, предпочете този, който хората, към които е насочен сайтът, биха разбрали. Ако сайтът Ви е насочен към българската аудитория, по-добре го оставете като транслитерацията  stihove.

Популярен вариант днес е изборът на местно разширение на домейна. За България предпочитан вариант за фирми е използването на .bg вместо популярните .info, .com, .net, .org и пр. Употребата на .bg е добра алтернатива при липса на свободно домейн име на някой от тези разширения. При това, ако проектът или фирмата са насочени към българските потребители, този домейн създава престиж и е лесен за запомняне, ето защо все повече фирми у нас го предпочитат.

При избора на домейн е добре да знаете, че повечето интернет каталози сортират имената на домейните, като поставят най-високо онези, които имат цифра преди буквите. Съответно, ако домейнът ви започне с цифрата 1, като например 1alfamebeli.com, има по-голям шанс да е на челното място в каталога. След това се нареждат сайтовете с буквата „а”, „b”, “c” и прочие.

Препоръчително е регистрирането на домейна да стане възможно най-рано при реализирането на проекта, за да не се окаже на по-късен етап, че желаното домейн име е вече заето.

Повече информация за регистрацията на домейни може да намерите на www.alien-hosting.com 

Подобни статии

Къде да си поръчаме изработка на сайт?

Къде да си поръчаме изработка на сайт?

Защо имаме нужда от уеб сайт? Всеки от нас ползва интернет ежедневно за поне десетина минути. Виртуалното пространство е преситено от вся...

Как да изберем име на домейн за да бъде сайта успешен?

Как да изберем име на домейн за да бъде сайта успешен?

Всеки сайт след като е готов напълно, обикновено се качва и заема определено дисково пространство на един компютър, постоянно свързан с Инте...

Как да си купим мъжки часовник?

Как да си купим мъжки часовник?

Покупка на мъжки часовникНаред със сватбения пръстен, мъжкият часовник е може би най-значимия аксесоар за един мъж. Преди да започне да разг...

Как да изберем бебешка количка правилно

Как да изберем бебешка количка правилно

Тя трябва да осигурява комфорт за бебето и да е максимално удобна за майката и таткото, които ще го возят. Естествено, „каляската" за малки...

Езиков лагер – обучение и планинска забава в едно

Езиков лагер – обучение и планинска забава в едно

Детската възраст е подходящ период да се усвоят подобни ключови умения, които ще са от полза през целия живот. През тази година децата се о...

SEO PAL

SEO PAL

8 публикации

Публикувано
Публикувано

12.09.2013

Обновено
Обновено

12.09.2013

Прочетено
Прочетено

2149

Нередност Докладвай за нередност
9 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия