Физическите натоварвания предпазват от хипертония и диабет

Физическите натоварвания предпазват от хипертония и диабет
Умерените физически натоварвания са добра профилактична мярка за хората от третата възраст: забавят появата или усложняването на хипертония, диабет, остеопороза и ревматизъм.

Физическите натоварвания предпазват от хипертония и диабет

Възрастните хора, които не забравят за физическите натоварвания по няколко пъти в седмицата, два пъти и половина по-рядко страдат от хронични болести в сравнение с връстниците си.

Подходящите физически натоварвания са най-добрата профилактика срещу хроничните болести на остаряването, припомнят от medikforum.ru. Този извод правят изследователи от Университетския колеж в Лондон.

Болестите, които могат да се отложат или да се прекарват по-леко, най-често са свързани с хипертонията, а също става дума за диабет, остеопороза и ревматизъм. Достатъчно е няколко пъти в седмицата да се “разчупите”, за да намалите чувствително опасността от инвалидизация и досадно мъчително преодоляване на болестните състояния. На нещо подобно са обречени онези хора от третата възраст, които водят слабоподвижен живот.

Към умерените по натоварване физически занимания експертите отнасят не само спорта – крос или плуване,            но и танците, и заниманията в двора и градината. В последното проучване на лондонския екип били ангажирани 3500 жени и мъже на възраст над 65 години. Да се натовари тялото в подходяща форма никога не е късно, защото то носи полза независимо от възрастта.

Статистиката свидетелства, че една трета от възрастното население на Великобритания след 60-годишна възраст страда от затлъстяване. 35% от мъжете и 38% от жените са в категорията “твърде дебели”, което е с 5% повече в сравнение с времето отпреди десет години. Тази тенденция за жалост е световна.

Има любопитни детайли около тази тема. Не бива да се изпада в униние, ако сте загърбили спорта или грижата за градината. Учени от Сидни обявиха, че дори гледането на спортни състезания по телевизията влияе позитивно на физическата форма! Брей, че лесно! Но вероятно не е шега: работата е там, че когато се вълнувате за изхода от едно състезание, дишането и сърдечният ви ритъм се ускоряват. А това вече е някаква активност на тялото!

Сезонните промени ограничават възможността за физическа активност, особено за възрастните хора. А именно през зимните месеци започват по-остро да се обаждат всички “отгледани” болки. Един чудесен вариант за тяхното туширане, за подкрепяне на имунитета и нормализиране на енергийния баланс е продуктът АЛОЕ ВЕРА + ВИТАМИНИ от Sanct Brnhard. Този продукт, препоръчан от lekuva.net, съдържа концентриран извлек от натурален алое-гел, в комбинация с витамини С, Е и “агенти” от В-групата. Подпомага профилактиката за зимни вирусни атаки, съдейства за бързо оздравяване при простудни заболявания и срив на имунната система.

Подобни статии

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

В живота на всяко семейство има периоди, когато поради различни причини забременяването е нежелано. В такива случаи планирането на плодовито...

Някои широко разпространени медицински митове

Някои широко разпространени медицински митове

Мит: не яжте непосредствено преди плуване Съществува мнение, че ако се плува непосредствено след хранене, вероятно е да се получи схващан...

Как да се предпазим от затлъстяване

Как да се предпазим от затлъстяване

Затлъстяването е може би един от най-големите здравни проблеми на нашето време. Средно взето над 50 процента от възрастните в развитите стра...

Пет важни факта за сърдечната аритмия

Пет важни факта за сърдечната аритмия

Пет важни факта за сърдечната аритмияС различни разновидности на аритмията се срещат над 60% от възрастните хора. Ето защо е важно те да се ...

Захарен диабет в детска възраст

Захарен диабет в детска възраст

Захарният диабет (захарна болест) е хронично, дълготрайно заболяване, което се характеризира с нарушения във въглехидратната обмяна, както и...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

27.11.2013

Обновено
Обновено

26.11.2013

Прочетено
Прочетено

757

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия