Как да се предпазим от затлъстяване

Как да се предпазим от затлъстяване

Преяждане 1Затлъстяването е може би един от най-големите здравни проблеми на нашето време. Средно взето над 50 процента от възрастните в развитите страни на света са с наднормено тегло.

Преяждане, а не хормони

Съществува тясна зависимост между консумацията на храна, и по-специално на въглехидрати и мазнини, и затлъстяването. Наднорменото тегло изключително рядко се дължи на хормонални нарушения или наследственост. Това състояние се поражда почти изцяло от твърде много ядене на неподходяща храна. Интересен експеримент е направил Мак Лей от Корнълския университет. На една група мишки той давал колкото искат храна, докато друга група получавали твърде ограничено меню. Мак Лей констатирал, че недохранените мишки живеят два пъти по-дълго и са много по-жизнени, отколкото прехранените. Този експеримент съдържа велик урок за човека.

Затлъстяването започва още от кърмаческата възраст. Пове­чето родители обичат пълно, топчесто бебе и винаги прехранват своите деца. Така че рискът за коронарна болест започва още от детството. Закръгленото дете, с което много родители толко­ва се гордеят, често по-късно в живота става сърдечно болен. Хранителните навици, формирани още в детството, остават за цял живот.

Затлъстяване 2Колкото и странно да е, но дори малки количества излишна храна могат да доведат до увеличаване на телесното тегло. Това е въпрос на проста аритметика. Движението и физическите упражнения предпазват от затлъстяване. Щом калориите, внасяни с храната, са повече от калориите, изразходвани чрез движение и упражнения, излишъкът се складира като мазнина затлъстява нето започва.

Затлъстяването е и въпрос на късмет и обмяна на веществата. Някои хора изяждат   грамадни   количества храна и въпреки това никога не наддават на тегло.  Техиият организъм като, че ли изпепелява поетите калории. Все пак има други хора, за нещастие мнозинство,  които, щом  хапнат малко повече веднага наддават на тегло.

Каква сметка имаме в един банкет

Един безплатен банкет може да стане опасна случайна аванта. Изисква се желязна воля, за да не се препива и преяжда.

Запази съотношението височина — тегло

Съотношението височина — тегло е добър наставник и може да ви покаже дали сте в границите на нормата.     

Таблица за съотношението височина—тегло

Мъже Жени
Височина (см) Тегло (кг) Височина (см) Тегло (кг)
163 56-62 150 45-50
165 58-63 152 46-51
168 59-65 155 47-53
170 61-67 157 49-54
173 63-69 160 50-55
175 65-71 163 51-57
178 66-73 165 53-59
180 68-75 166 55-61

Затлъстяване 3

Вредата от затлъстяването

Хората с наднормено тегло са по-предразположени към раз-витие на коронарна болест и мозъчен инсулт, отколкото хора с нормално тегло. Това е причината, поради която застрахо­вателните компании на Запад събират по-високи вноски от ши­шковците.

Пълните хора имат склонност към развитие на високо кръвно налягане, а то от своя страна натоварва допълнително сърцето.

Излишното тегло означава  допълнителна умора и износване на ставите на краката, което може да доведе до остеоартрит. Хернията и диабетът са по-често явление при пълните хора.

По-голям риск за ранна смърт

Твърди се, че всеки 10 процента наднормено тегло според та блицата за съотношението височина — тегло намалява с 13 про цента продължителността на живота.

От какво умират пълните хора

Причини за смърт Процентно нарастване на риска поради наднормено тегло
Сърдечниболести 42
Мозъчен инсулт 59
Бъбречнизаболявания 90
Диабет 283
Жлъчнокаменнна болест 106

Затлъстяване 4

Дозиране на храната

Всички храни могат да cе измерят по отношение на съдържащите  се калории.

Една килокалория е количеството енергия, необходима да се повиши температурата  на един  грам вода с един  градус. Дебела филии  хляб съдържа  например 100 килокалории, а пък 100 килокалории са енергията, необходима на човек да извърви 4 мили (около 6,5 км) за 1 час

Дневният енергиен разход на един седящ работник със си среден ръст и на един работник, натоварен с тежка рьчна работа е както следва:

Работник на седяща работа 2110 килокалории

Работник на тежка ръчна работа 4150 килокалории

Регулирайте количеството на поеманите калории

Ако дадената по-горе диета се поема от седящ работник, тя следва да доведе до покачване па теглото му така : 2110 ккал се изразходват, a 2850 се приемат чрез храната. Разликата е 740 ккал. Това означава, че всеки денорганизмът ще складира 740 ккал като мазнина освен ако този човек не е от редките и щастливи индивиди, които са способни да изгорят всичките си излишни калории чрез естествената обмяна на веществата.

Горното изяснява гледната точка. Яденето е въпрос на аритметика.   Ако   поемате   повече калории с храната, тогава си помогнете чрез движение и физически упражнения — иначе излишъкът ще се натрупа в тялото. Ако имаме обратния случай, т. е. поеманите калории са по-малко от изразходваната енергия, тогава организмът ще загуби мазнина.

Как човек напълнява

За някои хора преяждането е компенсаторен механизъм за постигане на самоуспокоение, когато са потиснати, отегчени или се намират под емоционално напрежение. След 40-годишна възраст апетитът е толкова добър, колкото е бил и преди, ала хранителните изисквания на организма стават все по-малки тъй като се изразходва no-малко физическа енергия в сравнение с младите години. И така ако количеството на поеманата храна не се намали, затлътяването започва.

Как да намалим теглото си

Няма значение колко тежки упражнения правите —вие никога не ще намалите теглото си съществено само с упражнения. Длъжни сте да бягате една миля или да ходите яко 4 мили, за да изразходите калориите от една филия хляб Това дава представа колко малък е ефектът от физическите упражнения, когато само с тях се преследва намаляване на теглото.

Затлъстяване 6Един професор от университета в Мичиган трябваше да лекува пациент, тежащ 670 фунта (258,5 кг). Пациентът постъпи в болницатаи  сехранеше с маруля — нищо друго. Той не правеше никакви упражнения. За относително кратко време теглото спадна на 170 фунта (77 кг). Този случай показва твърде тясната връзка между наднорменото тегло и храната, която човек поглъща. Единственият начин, по който човек може да отслабне резултатно, е да контролира количеството на приеманата храна. Калориите, които взема с храната, трябва да са по-малко от тези, конто изразходва чрез движение и упражнения.

Храната, богата на целулоза, помага

Колкото повече растителни влакна (целулоза) има в ежедневната храна — толкова по-добре, защото те не са източник на калории, а засищат глада. Обратното е с рафинираните и обработени храни. Те са с високо съдържание на калории, а освен това трябва да се изяде голямо количество от тях, за да се почувствува ситост.

Африканците, живеещи в земеделски райони, ядат грамадни количества храна, но не напълняват поради големия дял на растителни влакна в тяхната храна.

Най-резултатният начин, по който може да се намали теглото, е да се планира дълговременна, а не ударна диета и да се отслабва, да речем, по 1 фунт (0,453 кг) на седмица — нито повече, нито по-малко.

Никога не трябва да ускоряваме отслабването

Ударната диета е не само безполезна, но и вредна. Чрез драстично намаляване на храната можете да смъкнете теглото съществено главно за сметка на намаляване на течностите във вашия организъм. Ала това намаление се възстановява веднага след като преминете към нормално  хранене.

Най-добре е менюто да се планира предварително за дълъг период и постепенно да се намалява. Това обаче не трябва да означава голяма и рязка промяна в начина на хранене. Храната трябва да се запази същата, но в no-малки количества и специално по отношение на някои висококалорични храни, като захар, тестени изделия и мазнини. Тези храни не трябва да бъдат върху масата; щом нещо го няма, то рядко се забелязва н така изкушението е по-малко.

Храната трябва да бъде разнообразна. Това осигурява условия процесът на отслабване да не се превърне в мъчение, както е за повечето хора. Яжте каквото ви се иска, но в строго контролирани количества, така че поетите калории да бъдат винаги по-малко от калориите, изразходвани при движение и упражнения.

Не отлагайте зa утре. Започнете сега. Това е въпрос на просто счетоводство: внасям—изнасям. Намалете внасянето. Отначало ще бъде трудно, ала щом започнете да отслабвате мотивите ви ще стават много по-силни особено когато се почувствате по-добре ,а и външният ви вид ще стане по-привле-кателев. От този момент нататък е много по-лесно да се продължи

Организация на контролиращите теглото си

Затлъстяване 7Отслабването става по-лесно, ако човек сподели проблема си с други. В САЩ много пълни хора са се обединили в организация наречена Съюз на съблюдаващите теглото си. Членовете на' съюза не прибягват до употреба на специални лекарства или упражнения. Те само планират диетите си и преди всичко създават приятелски връзки за окуражаване.


Подобни статии

Как да предпазим нашите деца от затлъстяване?

Как да предпазим нашите деца от затлъстяване?

Наднорменото тегло при децата е отговорност на родителите и те трябва да поемат контрола в свои ръце. Съществуват хиляди възможности при изб...

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

Затлъстяване

Затлъстяване

Приема се, че над 30% от възрастните хора в цивилизованите страни са с наднормено тегло. Този процент се увеличава чувствително при хората н...

Лечение на нарушение на сърдечната дейност при затлъстяване с билки

Лечение на нарушение на сърдечната дейност при затлъстяване с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. Fl. Crataegi (цветове глог)                           100 гFol. Con. majalis (листа м...

Лечение на затлъстяване с билки

Лечение на затлъстяване с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp, Hb. et rad. Alchemillae (стръкове и корени цариче)                     60 гRad. Ononi...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

17.05.2012

Обновено
Обновено

17.05.2012

Прочетено
Прочетено

2075

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия