Предпазване от забременяване (Контрацепция)

В живота на всяко семейство има периоди, когато поради различни причини забременяването е нежелано. В такива случаи планирането на плодовитостта на семейството може да се осъществи по два начина — чрез предпазване от забременяване или чрез изкуствено прекъсване на бременността по желание. Предпазването от забременяване, като средство за планиране на плодовитостта в семейството, има решителни предимства пред аборта на нежеланата бременност. Предпазването от забременяване е несъмнено по-малко опасно или безопасно и винаги възможно, като запазва оплодителната способност на жената. Изкуствено прекъсване на бременността се допуска само при определени условия. То често води до сериозни и опасни за здравето и живота усложнения, особено при криминалните аборти и абортите в напреднала бременност, като често става причина за трайно безплодие. Съществуват много методи за предпазване от забременяне. Ще изложим тук само най-резултатните. Същността на всички методи се състои в това, да се попречи на оплождането, т. е. на срещата и свързването на женската полова клетка с мъжката — на яйцеклетката със сперматозоида.

ФИЗИОЛОГИЧНА КОНТРАЦЕПЦИЯ

Този метод се състои в избягване на половите сношения в дните, когато е възможно оплождане. Основава се на няколко предпоставки. Яйцеклетката е годна да бъде оплодена само в продължение на 6—12 часа от отделянето й от яйчника (овулацията). Сперматозоидите са годни да оплождат само в продължение на 48 часа от попадането им във влагалището. Така че в същност плодоносните дни в един менструален цикъл са само 3-4. При това положение, ако се знае денят на отделянето на яйцеклетката (овулацията) и при въздържане от полози сношения 2 дни преди и 2 дни след овулацията, забременяването може да се избегне. Датата на овулацията е също известна. Тя настъпва нормално на 15-ия ден, изброен назад от датата на очакваната менструация. Например при очакване на предстоящата менструация на 30. IV датата на овулацията ще бъде на 16. IV. На тази база при редовен менструален цикъл от 28 дни въз-можните плодоносни дни са в интервала от 10-ия до 17-ия ден на менструалния интервал. Ако през тези дни се преустановят половите сношения, останалите дни на менструалния интервал са фактически безплодни. При правилен интервал и точно спазване и водене на менстру-ационен календар резултатите са много добри. При по-дълъг или по-къс интервал за уточняване на датите на овулацията и оформяне на менструационния календар с плодоносните и безплодните дни следва да се потърси помощта на женската или семейната консултация. Прекъснат коитус (прекъснато полово сношение). Същността на метода се състои в прекъсване на половото сношение преди отделянето на спермата. Този начин на предпазване от забременяване е широко известен, но макар и да се отнася към физиологичната контрацепция, той е антифизиологичен, тъй като нито мъжът, нито жената доспигат до полово удовлетворяване при голям разход на нервно-психична енергия. Освен това се допускат много грешки и процентът на забременяванията е висок. Задържан коитус. Състои се във въздържане на мъжа от от-деляле на сперма, т. е. и тук половото сношение не достига до своя физиологичен край. Този метод е също антифизиологичен и с висок процент на нежелави забременявания.

МЕХАНИЧНА КОНТРАЦЕПЦИЯ

Използват се механични средства, които по различен меха-низъм предпазват от забременяване. Мъжки презерватив. Има относително сигурно действие, а и предимство при инцидентен съмнителен коитус, за да пред-пазва от венерични заболявания. Основният му недостатък е намаляване на сексуалната чувствителност и половото удовлет-ворение на партньорите, както и рискът от скъсване на презерватива. Женски презерватив. Представлява набор от еластични ,,калпачета" с различна големина сьобразно големината на маточната шийка, на която се поставят. Подборът на женския пре-зерватив и обучението на жената в поставянето му се извършва от гинеколог. Постави се непосредствено преди половото сношение, а се снема 10 часа след това, и то най-добре след пред-варителна влагалищна промивка. Цервикални оклузионни песари. Това са гумени или от друга пластична материя „тапик с различна големина, с които се зат-варя херметически каналът на маточната шийка. Поставят се след завършването и се снемат при започването на менструа-цията. Този метод не се препоръчва, тъй като създава условия за инфекция на матката и тръбите. Вътрематочни контрацептивни спирали. Тези прибори са направени от пластичен материал, който не дразни и не уврежда тъканите при продължителен престой в матката. Поста-вят се в маточната празнина от гинеколога, водещ женската консултация. Механизмът на действие на спиралите не е добре изяснен, но контрацептивният им ефект е много добър. Основното изискване за поставяне иа спирала е половият апарат на жената да е здрав. Противопоказно е поставянето на спирала при възпалителни изменения в гениталния апарат, съмнение за бременност, кръвотечения с неясен произход, миома на матката и др. Жената, носител на спирала, трябва периодично да се консултира с гинеколога, поставил спиралата, а при поява на кръвотечение или болки консултацията трябва да бъде незабавна.

ХОРМОНАЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ

Хормоналната контрацепция е изградена на принципа на прекратяване овулациите (т. е. на отделянето на яйцеклетки от яйчниците) чрез приемане през устата на хапчета, съдържащи в определено съотношение двата основни хормона на яйчниците. Фармацевтичната промишленост предлага голям асортимент от „антибебе" хапчета, конто имат общото качество да предпазват от забременяване, но имат и специфични особености, така че противозачатъчните препарати трябва да се вземат само по предписание на гинеколога. Добре известни у нас са препаратите ноновлон, овосистон, неогинон, бисекурин и др. Характерно за хормоналните контрацептивни препарати е още в това, че при тяхната употреба видимо се запазва мен-струалният цикъл с ритмични менструации и че след прекъсването на контрацепцията плодовитостта на жената се възстановява. Една опаковка „антибебе" хапчета съдържа 21 или 20 дражета или таблетки. Употребяват се по 1 хапче на ден от 5-ия до 25-ия ден на менструалния интервал. След 7 дни почивка, през което време се получава менструацията, се продължава с нова опаковка хапчета. Съществено условие за получаване на желания ефект е редовното, без пропуски вземане на хапчетата по едно и също време на денонощието — сутрин след ставане от сън или вечер преди лягане. Противозачатъчният ефект е много добър и практически сигурен. Употребата на контрацептивните хапчета трябва да започне след гинекологичен преглед и след определени изследвания в женската или семейната консултация. При някои състояния или заболявания на жената използването на хормоналната контрацепция може да бъде противопоказано — предшествуващо или налично тромбоемболично заболяване, разширени вени, сърдечни заболяващия, хипертония, чернодробни заболявания, диабет, по време на кърмене и др. Противопоказни са „антибебе" хапчетата и при девойки под 13 години. Хормоналните контрацептивни препарати могат да предизвикат известни странични действия — гадене, повръщане, главоболие, напрежение в гърдите, увеличение на теглото, увеличено влагалищно течение, оскъдни неправилни кръвотечения и др. Повечето от тези явления са леки и преходни, наблюдават се обикновено през първия месец от употребата на препарата, след което отзвучават. При по-силно изявени странични дей-ствия е необходимо да се потърси съвета на гинеколога, който при нужда може да смени препарата с по-подходящ или да смени въобще метода на контрацепцията. Всеки 3—6 месеца е необходимо контролно гинекологично изследване. След едногодишна употреба на препарата е необходимо прекъсване на хормоналната контрацепция за около 2 месеца, за да се провери характерът на спонтанната менструация, след което (по преценка на гинеколога) контрацепцията може да продължи със същия препарат, с друг препарат или с друг метод за предпазване от забременяване.

ДРУГИ ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ СРЕДСТВА

Съществува още дълга поредица от народни и медицински противозачатъчни средства — влагалищни промивки с различни разтвори, поставяне на хапчета и всевъзможни пасти във влагалището преди полово сношение, противозачатъчни гъбички, депо-препарати с продължително действие и т. н. Всички те обаче отстъпват по своята ефективност и безопасност на споменатите досега, порадн което днес вече не се препоръчват. След инцидентни полови сношения без предварително взети предпазни мерки за предпазване от забременяване може веднага след коитуса да се направи влагалищна промивка с приятно топла вода, в която са разтворени 2 супени лъжици оцет. Този стар народен метод не е абсолютно сигурен, но все пак е доста надежден. При желание да се отсрочи забременяването всяка жена днес може да постигне това чрез някои от споменатите методи и средства, за да се избегне рискът от аборта на нежеланата бременност и да се запази оплодителната способност на жената. Достатъчно е да се потърси съвета на семейната или женската консултация към районната поликлиника или АГ стационара.

Коментари за Предпазване от забременяване (Контрацепция)

 1. 1.

  Здр!искам да попитам нещо-кажете име на някое хамче за спешни случаи.такива който се взимат до 72ч.колко са надежни и колко вредят?

 2. 2.

  Здр!искам да попитам нещо-кажете име на някое хамче за спешни случаи.такива който се взимат до 72ч.колко са надежни и колко вредят?

 3. 3.

  Здр!искам да попитам нещо-от какво зависи пола на детето-от сперматозоида ли???

 4. 4.

  az puk iskam da popitam koga moje6 da si napravi6 test za bremennost...koga 6te ot4ete rezultata sus sigornost?pls odgovorete

 5. 5.

  теста отчита някъде на десетият ден след ,като ти е закъсняло.

 6. 6.

  например : ако трябва да ти дойде на 15 и закъснява, на 25 можеш да направиш тест и око си бременна,ще разбереш.........

 7. 7.

  на 46 год. съм имам спирала до кога мога да съм с нея. има ли някаква граница .Благодаря

 8. 8.

  kak se sa4etavat cigari i hap4e antibebe

 9. 9.

  ami da im atakova hap4e za 72 4asa i se kazva escapell i struva 30 ina leva niakolko dni sledkato se vzeme triabva da ti doide

 10. 10.

  imam i az edin e malko tupi4uk vupros ; ot samata sluz koiato mujete izpuskat -smazka moje li d ase zabremenee

 11. 11.

  закъснява ми около седмица, може да съм бременна, кажете нещо да пия, че да ми дойде

 12. 12.

  ИМАМ МЕСИЧЕН ЦИКЪЛ НА 30 ДНИ-КОИ ДНИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ПРАВЕНЕ НА МОМИЧЕ

 13. 13.

  защо само въпроси има тук къде са отговорите

 14. 14.

  за праване на момиче дните, които са подходящи - 10,18,26 .А за да е най-сигурно идваш при мен, е*а те цял ден и после ми чистиш двора от падналаата шума и си зивираш у тъпата кратуна

 15. 15.

  Много съм съгласен с последния коментар към тебе,а иначе за да се подсигуриш ела при мен на 12,20,24.и аз ще те е.а за да е сигурен резултата.Много тъпи п...и брей.Месичен,месиц ли казваш ма неграмотна овца.

 16. 16.

  Iskam da popitam da li e vredno postavqneto na spirala ?

Подобни статии

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

Бяло течение

Бяло течение

Това понятие се отнася за всяко течение от влагалището (без менструацията и кръвотеченията) и отговаря на медицинското понятие флуор. Норма...

Флеботромбоза и Тромбофлебит

Флеботромбоза и Тромбофлебит

Образуването на кръвни съсирени във вените обикновено е свързано със запушване на просвета на съда. Когато в тези случаи няма прибавено възп...

Предпазване на водопроводната инсталация от замръзване

Предпазване на водопроводната инсталация от замръзване

През време на зимните студове е възможно да замръзнат различни части от водопроводната мрежа на жилището. В много случаи водомерите са монти...

Предпазване на дървесината от гниене и други повреди

Предпазване на дървесината от гниене и други повреди

У нас и в повечето европейски страни за строителни и други цели се използва предимно иглолистна дървесина (бял бор, ела, смърч) и букова дър...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

19.05.2008

Обновено
Обновено

19.05.2008

Прочетено
Прочетено

17916

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия