Някои широко разпространени медицински митове

Някои широко разпространени медицински митове

Мит: не яжте непосредствено преди плуване

Медицински митове 1

Съществува мнение, че ако се плува непосредствено след хранене, вероятно е да се получи схващане на мускули. Това твърдение е изцяло неправилно. Схващанията на мускулите въобще не са свързани е приемането на храната. Винаги преяждането е придружеио с чувство за неразположение, но вие спокойно можете да плувате след умерено нахранване. Здравият организъм може лесно да се справи с плуването и храната при условие, че няма прекаленост.

Мит: когато се остарява, може в да се напълнява

Популярното разбираме, че е нормално постепенно да наддаваш на тегло всяка измината година, не е вярно. Истинска опасност за здравето е в зряла и напреднала възраст човек да тежи 10 или 15 кг повече, отколкото е тежал, да речем, на 21 години. С остаряването настъпва намаление на мускулната маса и натруп­ване на мастна тъкан в тялото. Идеалното тегло на стари години е онова, което сте имали на 21  години.

Мит: допълнителното приемане на белтъци дава веднага нови сили

Здравият организъм има големи резерви от белтъци и мазнини и при нормални условия не се нуждае от специални добавки към храната. При рационален режим на хранене организмът получава необходимите му вещества и енергия и няма нужда от някаква особена диета при специална физическа активност. Онова, което обаче често се случва, е, че ако някаква храна е приета с вярата да помогне, обикновено в резултат се получава по-добро физическо изпълнение. Но въздействието въобще не се дължи на храната — то е изцяло психично. В действителност чрез обхватни тестове е установено, че видът на храната, която се приема преди физическото усилие, няма никакво значение за резултата от него.

Мит: допълнителните часове сън са полезни

Това въобще не е вярно. Сънят не може да се складира. Организ­мът се нуждае само от известно количество сън и не повече. В действителност дългото престояване в леглото създава чувство на неразположение.

Мит: никога не поемайте течности по време на физически упражнения

Това твърдение е съвсем погрешно. Когато извършваме физическа упражнения, организмът се обезводнява и затова ожадняваме Следователно течностите стават много необходими и не е правилно да не се утолява жаждата. Не бива обаче да се пие в излишък. Не е вредно да се пие вода и по време на хранене. Тя не разрежда стомашния сок до степен да вреди на храносмилането, стига да не е изпито   прекомерно голямо количество.

Мит: захарта, взета преди физическо упражнение, покачва енергийното ниво на организма

Твърдението вероятно не е правилно. В действителност прекономер-ното приемане на сладкиши през дълъг период от време изисква производство на повече инсулин, с Което организмът не може да се справи, а в някои случаи това би могло да доведе и до диабет".

Мит: обличайте пуловер след физически упражнения

Няма опасност да се простудите след физически упражнения и не е необходимо да обличате пуловер или анцуг. В действителногг далеч по-добре е след упражнения да позволите на тялото си бавно да се върне към нормалното състояние. Най-доброто облекло за спорт и игра през горещо време е голата кожа. Когато, вече не чувствувате горещина и потта е попреминала, тогава можете да се облечете, но само ако чувствувате, че ви е студено

Мит: вземете студен душ след горещия, за да се затворят порите на кожата

Това съвсем не е необходимо, а пък и за много хора студеният душ след гореща баня е твърде неприятна процедура.

Медицински митове 2

Мит: сексуалните преживявания трябва да се избягват преди спортни състезания

Популярната представа, че сексуалното въздържание запазва човека силен и му дава допълнителна мощ, няма каквото и да е научно основание. В действителност е установено, че понякога атлетите се представят дори по-добре след сексуално обшуване непосредствено  преди  състезанието.

Мит: големите мускули правят тялото по-силно

Добре е да имате големи мускули, ако трябва например да изтласквате тежък товар. Съвременните шампиони обаче поддържат становището, че малките мускули са най-добри. Днес главната цел не са големите мускули, а хармонично развитото тяло, което е предпоставка за преодоляване на стреса и напрежението.

Мит: никога не правете физически упражнения под горещото обедно слънце

Съществува мнение, че ако правите упражнения под обедното слънце, ще си навредите. Това обаче не е вярно. Всъщност ако слънцето е точно горе, вероятно ще имате нужда от шапка, за да пази главата ви. В сутрешните и следобедните часове, все едно, няма начин да запазите тялото си от слънчевите лъчи, които идват към него под ъгъл. Играйте и спортувайте толкова, колкото искате, в горещите обеди. Това няма да ви навреди дотогава, докато не почувствате претоварване.

Мит: жените, които спортуват, изгубват своята женственост

Това е пълна безмислица. В действителност физическите упражне­ния придават на жените грациозност и ги предпазват от напълня­ване. Чрез спортуването се придобива превъзходно чувство за добро физическо състояние и отпочиналост, които могат да направят всяка жена по-привлекателна.

Медицински митове 3

Подобни статии

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

В живота на всяко семейство има периоди, когато поради различни причини забременяването е нежелано. В такива случаи планирането на плодовито...

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

В тази група влизат едни от най-разпространените сред хората кожни болести. Под гнойни заболявания на кожата или пиодермии се разбират всичк...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Система смесени резитби

Система смесени резитби

Резитбите, при които на една и съща лоза се оставят къси чепове с 1-3 очи и по-дълго рязани едногодишни пръчки (стрелки, дъги, плодни пръчки...

Дворно отглеждане на лозата

Дворно отглеждане на лозата

Дворното отглеждане на лозата е известно на човека от най-дълбока древност. За това свидетелствуват различните барелефи, намерени при разкоп...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

17.05.2012

Обновено
Обновено

17.05.2012

Прочетено
Прочетено

1440

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия