Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

В тази група влизат едни от най-разпространените сред хората кожни болести. Под гнойни заболявания на кожата или пиодермии се разбират всички гнойновъзпалителни процеси, причинени от гноеродни бактерии. Тези бактерии се намират върху кожата и могат да станат болестотворни при дадени условия - нехигиенична битова и трудова среда, влажност на кожата, по-силно изпотяване, микротравми, замърсяване, лоша хигиена и др. От вътрешните фактори играят роля намалените защитни сили на организма, неправилното хранене, авитаминозите, инфекциозните заболявания и др.

Втората група болести са т. нар. микози, т. е. заболявания на кожата и кожните придатъци (косми и нокти), причинени от растителни гъбички. Те засягат всички възрасти и са заразителни. Някои гъбички паразитират само върху човека, но повечето от тях засягат и животните - кучета, котки, телета и др. Това е важно за изясняване начина на заразяване и предпазване. В тази глава е включено и най-честото паразитно заболяване на кожата - крастата.

ИМПЕТИГО

Импетигото е заразно заболяване на кожата, което се среща предимно при децата. Нарича се още контагиоза, т. е. прилепчиво. Появява се внезапно, бързо се разпространява и лесно се предава от човек на човек. Клиничната картина на заразното импетиго се характеризира с появата върху привидно здрава или леко зачервена кожа на малки мехурчета с тънка стена и бистро съдържание. Много скоро бистрото съдържание се превръща в мътна течност, а след това в рядка гной. Мехурчетата се пукат лесно, като дъното им има вид на повърхностно охлузване. Съдържимото на мехурчетата за-съхва бързо и образува характерни жълтокафяви корички Под коричките се открива влажна розовочервена повърхност. Коричките се задържат около 5-6 дни, след което падат. Заболяването започва и се развива по откритите части - лицето, окосмената част на главата, ръцете. Има склонност към раз-пространение към периферията. Ако заболяването не се лекува, поради разчесванията нерядко върху поразената кожа се присъединява вторична инфекция. Образуват се по-дебели кафяво-зеленикави кори. Близките лимфни възли се подуват и стават болезнени. Общото състояние на организма също може да се засегне. Импетигото е заразително. По тази причина болното от импетиго дете не трябва да се допуска в детски колективи (ясли, градини, училища). На болния трябва да се забрани измиването на засегнатите участъци с вода и сапун, тъй като чрез тях и чрез избърсването с кърпа заразните материи се разпространяват и полепват ло здравата кожа. Коричките се премахват чрез размеква-него им с 5% салицилов мехлем и се почистват със слънчогледово или рицияово масло. След това местата се намазват 2-3 пъти дневно с багрилни (анилинови) разтвори - 1% пиоктанин, фуксин, брилянтово-зелено и др., които имат антисептично и подсушаващо действие. Предпазването от импетиго се свежда до създаване на хигиенни навици, предпазване от замърсяване и малки наранявания. При мъжете след бръснене трябва да се прилага редовно дезинфекциране на кожата с одеколон или някакъв тоалетен спирт.

ЦИРЕЙ

Циреят (фурункулът) е добре познато дълбоко гнойно възпаление на кожата. Гноеродните бактерии причиняват в близост до косъма малко гнойно мехурче, след което инфекцията прониква в дълбочината на космената торбичка и там около нея се развива гнойно възпаление. Гнойното възпаление обхваща както кожата, така и подкожната тъкан. Кожата на мястото на образуващия се цирей е болезнена, зачервена, отекла и сферообразно надигната над околната кожа. След 5-6 дни циреят нагноява. Неговите размери се увеличават. В центъра му се образува отвърстие, запълнено с умъртвена тъкан от корена на косъма - т. нар. жило на цирея. След отделянето на жилото инфилтратът и отокът около него се разнасят и се образува язва, която се запълва с новообразувана тъкан. Причини за появата на циреи са: малки травми, триене на кожата, замърсяване, отслабване на защитните сили на организма, захарна болест и др. Циреите могат да се локализират навсякъде, където има косми - по лицето, врата, ръцете, бедрата, седалището и т. н. Особено опасно и бурно се развиват циреите по носа, горната устна, клепачите. Те се съпровождат с големи отоци и при несвоевременно лечение могат да доведат до сериозни усложнения - менингит, сепсис (отравяне на кръвта) и др. При тези по-особенн и тежки локализации се наблюдават и обши увреждания на организма - висока температура с втрисане, главоболие, повръщано, отпадналост. Броят на циреите може да бъде различен. При наличие на много циреи, които се задържат по-дълго време и имат склонност да повтарят, говорим за фурункулоза. Тя се среща най-често у изтощени хора, диабетици, алкохолици и др. Сливането на няколко цирея в един общ голям гнойник се нарича карбункул (слепок). Местното лечение на цирея се състои в прилагането на средства, които довеждат до ускоряване на узряването му. За тази цел се препоръчва намазването на цирея 1-2 пъти дневно с чист ихтиол, който се покрива с тънък слой марля, както и прилагането на суха топлина (ултратерм). След отделяне на жилото в центъра на цирея се поставя чиста марля, напоена с риванол. Необходимо е да се знае, че циреят не трябва да се изстисква. Околната кожа се об-трива с камфоров спирт или 1% салицилов опирт, за да не се разпространява инфекцията. Космите около цирея трябва да се острижат, а не да се бръснат. При наличие на големи фурункули или такива, разположени по лицето, се прилагат ло предписание на лекар антибиотици или се прави оперативно срязване. Болният от фурункулоза не трябва да се къпе. Препоръчва се на болния да не употребява дразнещи храни, подправки, алкохол. Количеството на захарта трябва да се намали. Необходимо е да се вземат в по-голямо количество витамини и най-вече витамин В комплекс (съдържа се пълноценно в бирената мая), витамин С и др. Организмът трябва системно да се закалява. Препоръчват се слънчеви бани.

РАЗНОЦВЕТЕН ЛИШЕИ

Това заболяване се среща често. Причинява се от растителна гъбичка, която се намира в люспиците и в роговия слой на кожата. Никога не пониква по-дълбоко и не засяга космите и ноктите. Заразителността на тази гъбичка е малка и на практика заболяването не е прилепчиво. Болестта се характеризира с поява яа кръгли или елипсовидни залющени петна със светложълт до тъмнокафяв цвят (оттук името разноцветен). Големината на петната е различна - от просено зърно до големина на нокът. Кожата, върху която са разположени петната, е покрита с фини люспици и не показва възпалителни изменения. Петната са разположени по врата, раменете, горната половина на гърдите и гърба. Боледуват по-често млади и в средна възраст хора и особено тези, които силно се потят. При излагане на слънце здравата кожа хиперпигментира и петната изглеждат по-светли. Разноцветният лишей не се съпровожда със субективни оплаквания (освен понякога с лек сърбеж). Лечението се състои в премахване на петната и гъбичките, поселили се в тях. За тази цел се използуват излющващи и противогъбични средства. Желателно е лечението да се провежда след къпане с топла вода и сапун, при което се получава излющване на петната. Правят се 1-2 ежедневни намазвалия с 1-2% йодова тинктура или 5% салицилов спирт и мехлеми, предписани от лекар, които имат и противогъбично действие. Необходимо е лечението да продължава до премахването и на най-малкото петно (средно 10-15 дни), защото в противен случай болестните явления ще се повторят. На болния се препоръчва чистота, често къпане, носене на по-леки дрехи през лятото. Като предпазна мярка болните трябва да избягват топлината, влагата и изпотяването. За тази цел се правят изтривания с оцет и вода (по равни части), камфоров спирт или одеколон. Използуват се и антисептични и подсушаващи пудри.

ЕПИДЕРМОФИТИЯ

Епидермофитията е най-разпространеното гъбично заболяване. Причинява се от група гъбички, известни под името епидер-мофитони, които са много устойчиви. Засягат кожата между пръстите и по гънките. Никога не засягат космите. За широкото разпространение на тази микоза имат значение лошите професионални условия - топлина, влага, триене, малки травми. Засягат се най-вече лица, които работят в мини, бани, кора, които носят ботуши, гумени обувки, партенки (особено през лятото). Заразяването може да стане и при общо ползуване ла обувки, чехли, налъми и др. Най-често срещана и с най-голямо значение е епидермофитията между пръстите на краката (особено между третия и четвъртия и между четвъртия и стетия пръст). На тези места гъбичките причиняват зачервяване и лющене на кожата. Появява се силен сърбеж (особено вечер), който води до разчес-ване и подмокряне. Епидермисът се охлузва, появяват се ра-нички и болезнени пукнатини. Кожата става още по-червена и се лющи. Когато епидермофитията започва да подмокря, т. е. екзематизира, говорим за т. нар. микотична екзема. Лечението на болните от епидермофития трябва да бъде упорито и продължително. То се състои в редовно измивана на краката с вода и сапун и намазване сутрин и вечер на засегнатата кожа с 1-2% йодова тинктура, а вечер намазвате с 5-10% мехлем със салицилова и бензоена киселина. В аптеките има и готови форми на противогъбични препарати: фунгит Н, микодермин, абридерм и др., които също могат да се ползуват. Профилактиката заема важно място в борбата с епи-дермофитията, тъй като болестта е заразна, често протича незабелязано и изисква продължително лечение. Предпазните мерки се отнасят до спазване на добра лична хигиена и провеждане на обществени мерки. В областта на личната хигиена трябва да се спазва следното: Намаляване изпотяването на краката (редовно миене на краката и ежедневна смяна на чорапите). Желателно е носенето на памучни, а не на найлонови чорапи. Носене на удобни обувки, и то от естествени материи. При усилено потене на краката не трябва да се носят гумени или от изкуствени материи обувки. Обувките на болните трябва често да се дезинфекцират, като се поставя вътре парче памук, напоено с 40% формали-нов разтвор, а обувките се увиват и престояват така две денонощия. Ползуване на индивидуални (лични) джапанки и изтривалки в баните. Обществените мерки се свеждат до следното: Строг медицински контрол в обществените бани, басейни, перални и др. Редовен медицински преглед на обслужващите лица. Редовна дезинфекция на банските помещения.

ТРИХОФИТИЯ

От всички гъбични болести, които наред с кожата засягат космите и ноктите, трихофитията (стрижещият лишей) е най-разпространена у нас. Заедно с микроспорията и фавуса те съставляват групата на т. нар. същински микози. И трите забелявания засягат най-вече окосмената част на главата и затова пораженията, които нанасят по косата, носят народното име кел. В миналото тези болести се срещаха сред населението с тежки условия на живот - нехигиенични жилища, гъстота на населението, ниска здравна култура и хигиена (най-вече в Родопите, Лудогорието и по селата). Днес с подобряване условията на живот и повишаване културата на населението тези болести са рязко намалели. Трихофитията се причинява от гъбичките трихофитони. Те паразитират по-често у човека, като засягат космите, гладката кожа и ноктите, но нерядко засягат и животните, и то най-често домашните - кучета, котки, едър рогат добитък и др. Затова предаването на заболяването става при допир, от човек ла човек, от животно на човек или чрез предмети и вещи на болен човек - гребен, четка, шапка, тоалетни прибори и други. Трихофитията е силно заразна болест, която засяга най-вече децата, и то предимно в училищната възраст. От трихофития могат да боледуват и възрастните. По окосмената част на главата гъбичките нападат косъма откъм свободния му край. Наблюдават се множество малки огнища с кръгла и овална форма с различна големина. Кожата е леко зачервена. Космите бързо се разрушават и се чупят на 1-3 мм над нивото на кожата, като остават да стърчат т. нар. пънчета. Други косми, начупени на самото ниво на кожата, се показват под формата на черни точки. На пръв поглед космите по засегнатите участъци изглеждат изпадали като при косопад, но в същност те са само ниско начупени, което различава заболяването от истинския косопад. Трихофитията може да засегне и гладката кожа - най-вече лицето, шията и ръцете. Получават се добре очертани кръгли или овални петна с червен цвят, покрити с дребни люспи. Петната бързо разрастват по периферията, където се запазват червеният цвят и възпалителният ръб, а в центъра избеляват. Гъбичките на трихофитията могат да засегнат и ноктите, като навлизат от свободния им край. Ноктите губят своя блясък, нокътната плочка става неравна, сива, трошлива. Ноктите имат вид на наядени. Заболяването е хронично, упорито и изисква продължително лечение. Лечението на трихофитията по окосмената част на главата и ноктите се провежда с вземане по предписание и контрол на лекар на специален за целта антибиотик. Косата трябва да се остриже ниско и да се използуват противогъбични лекарства. Лечението на ноктите изисква дълбоко изрязване, пилене и намазване с йодова тинктура или с лак, съдържащ антисеп-тични багрила. При упорити случаи се налага хирургическо изваждане на ноктите. Лечението на трихофитията по гладката кожа трае няколко седмици, като местата се мажат с противогъбични разтвори и помади. При откриване на болен от гъбично заболяване трябва да се извърши преглед на всички членове от семейството. Ако се открие друг болен, той също трябва да се лекува. Заболялото дете трябва да се изолира и всички вещи, с които си е служило, да се дезинфекцират. В детските заведения и училищата трябва да се провеждат периодични прегледи на децата и обслужващия ги персонал. Необходим е постоянен санитарно-хигие-нен контрол в бръснаро-фризьорските салони, баните и на техния персонал.

КРАСТА

Крастата е заразна болест, която се причинява от особен кърлеж (акар), паразитиращ само у човека. Тя е много разпространена във всички страни в света. Разпространението й е тясно свързано с материалното състояние, санитарно-хиги-енните условия на живот и културното ниво на населението. Заразяването с краста става, когато оплоден женски акар попадне върху кожата на здрав човек. Развитието на болестта започва 7-10 дни след навлизането на паразита в кожата. Характерният обрив на крастата е ходът (тунелчето). То има вид на права или извита чертичка, леко надигната над повърхността на кожата, с дължина от няколко мм до 1 см и ширина 1 мм. Цветът на тунелчето е сивкав. На единия край се образува разширение, в което се намира паразитът. Ходовете се разполагат най-вече между пръстите на ръцете, по китките, лактите, корема (около пъпа), около гръдните зърна у жените, седалищната област, по члена у мъжа. Характерен белег на крастата е сърбежът, който се усилва нощно време. Той води до многобройни разчесвания на кожата и безсъние. Заразяването става непосредствено от болния човек или чрез вещи и предмети на болния. Необходимо е да се провежда едновременно лечение на лицата от едно семейство: мъж, жена, деца, въпреки че някои от тях могат да нямат още клиническа изява на болестта. Лечението цели да унищожи и премахне от кожата на болния и от неговите дрехи причинителя на крастата - акара. Това се постига с различни средства. Едно от най-старите и разпространени средства е сярата под формата на мехлем със свинска мас (30% за възрастен човек и 20% за деца). Лечението се провежда по следния начин: серният мехлем се втрива в кожата на цялото тяло (с изключение на главата и врата) вед-нъж дневно 3 дни подред. Втриването трябва да е най-енергично в онези участъци на кожата, където има обриви. На четвъртия ден болният се изкъпва, преоблича и сменя чаршафите на леглото. Дрехите на болния подлежат на дезинфекция (изваряване). Горните дрехи и тези, които не могат да бъдат изварени (одеяла, кожуси и др.), се изглаждат с гореща ютия или се оставят на въздух да се проветряват, без да бъдат ползувани в продължение на 2 седмици, през което време акарите умират. Най-важният момент в предпазването е своевременното откриване и лечение на болния. При откриване на болен от краста трябва да се прегледат всички лица, които са били в контакт с него, и на откритите болни да се приложи незабавно и едновременно лечение, за да се избегне повторното предаване на болестта.

Коментари за Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

  1. 1.

    zdraveite!iskam da vi kaja 4e imam psoriazis ot 1 godina i mi kazaha da provbvam saliciloviq mehlem ,ako moje da mi pomognete mi pi6ete na e-mail bezsramnicata@mail.bg.blagodarq vi!

  2. 2.

    как да се лекуват правилно гъбички следствие от кортикостероидно лечение особенно по лицето

  3. 3.

    gadna bolest

  4. 4.

    imam beli petanca po rakata,garba i ramoto!neznam kakvo e,hodih na lekar i mi kaza 4e ne e seriozno da ne se pritesnqvam.maja se s mehlem,no mai nqma efekt!kakvo moje da e tova,nito sarbi nito boli...

  5. 5.

    predi polovin godina imah edno bqlo petance na rakata,sega sa pove4e,ne sa golemi,no se poqvqvat i na drugi mesta,garba,ramoto.ne me sarbqt i ne me bolqt,edno ot tqh e relefno kato pypka no 4isto bqla,jiveq v angliq,rabotq na studeno i vlajno,vyzmojno li e da sa gabi4ki!

  6. 6.

    help malko po na dolo ot dqsnata mi6nica imam nqkvi 4erveni ne6ta sas kori4ka kato papki ama 4eli sam gi 4e6al i tva se razprostranqva ne me boli nito ni6to ama e na golemi oformqnq i az nz
    Ako znaete kak se lekuva plsss kajete spe6no e

  7. 7.

    Имам гъбички на китката на дясната ръка от доста време вече и ги мазах с салицилов спир и мехлем и сега позавяхнаха но още си нося лепенки и в следствие на тия лепенки ми се получи някаква гнойна рана ... Доста се уплаших и не знам какво е това ... Направо ми омръзна от тия неща вече ... ;(

  8. 8.

    пхфгр

  9. 9.

    лошо е да си с такива болести но според мен те опират до хигената

  10. 10.

    не опират единствено до хигиена. Аз например се сдобих с гъбички по раменете, на места без гънки и обилно изпотяване, и при положение че взимам ежедневни душове. Понякога горещото време, употребата на антибиотици, слабата имунна система и т..н. предразполагат към подобна упорита гадост...никой не е застрахован.

  11. 11.

    imam beli petna po korema i gyrba.Lekarite mi kazaha 4e sa gubichki i mnogo trydno se mahat!Ako nqkoi e imal podobni ne6a da pi6e s kakvo gi e premahnal PLS

  12. 12.

    az pak iskam da vi kaja 4e po garba imam gabi4ki i iskam savet koito moje da mi go dade da pi6e ne sanyflower@mail.bg

  13. 13.

    golqm problem sa mi tezi gubi4ki i neznam kakvo da pravq imam gi ot ima nqma 3 - 4 godini i nikoi do sega ne mi e pomognal namirat se po bedrata i sedali6teto nai ve4e se poqvqvat i draznqt ni mnogo kogato se potq napravo me pobyrkvat ako nqkoi ima re6enie ili ideq neka mi pi6e na ivobalev@abv.bg ili skype: balevcho1

  14. 14.

    ЗДРАВЕЍТЕ,ИМАМ СЪРБЕЖ ПО ЦЯЛОТО ТЯЛО САМО ВЕЧЕР,А ИМАМ ЧЕРВЕНИ ПЕТНА МЕЖДУ ГЪРДИ И ГРЪБ,МАЖА КЛОБЕЍТ МИ МИНА ПОСЛЕ ПАК ОТНОВО СЕ ПОЯВЯВА. ВЕЧЕ МН.ОТДАВНА ОКОЛО 10 ГОДИНИ И ИСКАМ ДА МИ ПИШЕТЕ - GERI69@HOTMAIL.COM БЛАГОДАРЯ ВИ !

  15. 15.

    Илл много гаднии нещаа има .. Офф само заради един доклад тука ще си повърна червата .. :D

  16. 16.

    imam 4erveni petna po ramenete neznam kakvo da prava lekarite iskat da me isledvat!pomo6t!

  17. 17.

    Ели , това с петната е паразитно заболяване в кожното му проявление. Имах познат с подобен проблем. Помогнаха му в Медицински център Медбио плюс - Габрово. Техния сайт е medbio-bg.eu

  18. 18.

    здр
    имам по лицето нещо като лишеи или гъбички и аз незнам какво са точно
    ходих на лекар но ми казаха че не било нищо сташно, но така или иначе не минават
    ако някой знае с какво мога да го излекувам нека ми пише на start92_92@abv.bg

  19. 19.

    Всички мои приятели, които са ходили в Медицински център Медбио плюс - Габрово са страшно недоволни, разбира се тези, които още са живи. Там работят шарлатани, които са опасни за здравето.

  20. 20.

    Здравейте. Преди 2 години ми излезна някакъв обрив на бедрата от вътрешната страна точно около ...... . Бях на лекар но ми каза, че ми няма нищо, а става все по зле от тогава - разпространяват се и от време на време ужасно сърбят и когато ги засърбиш стават релефни и дори се разраняват... много моля някой ако има някаква информация да пише на SaShkin_88@abv.bg
    Благодаря Ви предварително...

  21. 21.

    Nikoi znae li ot kude moga da si kupia formalin, ili ocetna kiselina za dezinfekcia na obuvkite?

  22. 22.

    Може ли някои да ми помогне?Преди около 2 седмици ми излезе червено петънце в горната част на крака,отстрани на бедрото.Мислех си,че ще мине от самосебе си,но то започна да се разширява.В средата е по-светло,а отстрани има зачервен и повдигнат ръб.Лекуваха го за розов лишей,но няма подобрение и не се разпространява на други места,само на крака си стои.Дори на своя глава пробвах крем за гъбички(канестен),но отново никакъв ефект.Знае ли някои какво е?

  23. 23.

    Какъв е тоя сайт?Всички питат,никой не отговаря....То май навсякаде стана така...Ами не се хабете да питате тогава!

  24. 24.

    И аз търсих,но много трудно намерих в една аптека в Габрово /не знам Вие от къде сте/. Може да се провери в ХЕИ и в болниците. Ако намерите обаче трябва да знаете, че обувките трябва да стоят с формалина /има течен и на таблетки, като за обувки мисля, че таблетките са по-подходящи/плътно затворени в найлонови торби поне 3 месеца - гъбичките са много упорити и не е сигурно че ще ги унищожите. Аз се опитвам от 3 години да се отърва от тях и не успявам. Започнаха по краката, мажду пръстите,после по ноктите, а сега се появиха и по ноктите на ръцете, като на единия пръст е толкова активно, че се деформира нокъта, пръста около него се зачервява и мнаго чусто нябира гной. 2 години пих Миконафин и още какво ли не и нищо. Аз също моля, ако някой знае нещо по въпроса да помогне!

  25. 25.

    Аз прочетох на едно място, кожен проблем се лекува с оцетена вода, качествен оцет, не менте. Ами помогна ми, на интимно място, необясним сърбеж исъс силно зачервяване. . Тия дни много работя навън в градината и много ме нахапаха комари, мушици, прибирам се, мажа с паста за зъби, отшумява за десетина минути и пак, до следващия проблем. за кожни проблеми, медена вода или просто мед, сода, оцет. Иначе, спира се да се яде няколко дена, кара се на сурово жито, да ти се прочисти организма и така.

    Аз от опит ги казвам тия неща, много ме плашеха, но вече не. забравих, едно просто олио, да не е менте, също помага. Опирайте и на интуиция.

  26. 26.

    Molia pomognete mi molia!
    izviniavam se 4e pi6a na latineca no v momenta niamam druga vuzmojnost!
    Zna4i problema e sledniat :izlqzoha mi stranni rani4ki po glavata po to4no po okosmenata 4ast purvo be6e edna malka sled izvestno vreme zapo4naha da se razmnojavat rani4kite izglejdat po slednia na4in:julto kafenikavi na cviat s razli4na golemina obrazuvat se kori4ki koito sa koravi i kato gi 4oplia zaedno s tiax izlizat i malki ki4ori s kosa pod kori4kite se obrazuva za4ervena rana podobno na ohluzeno i ranata e mokra s jaltenikava voda ot4aqn sum ne sum v bg i v momenta niamam vuzmojnost da utida na lekar tezi ne6ta mi stoiat ve4e 3,4 meseca maja gi s edno lilavo mazilo no ne stava ni6to molia ako niakoi dermatolog e zapoznat neka da pi6e chefozip@abv.bg

  27. 27.

    da ne dava gospod takiva gabi4ki mnogo sa yporiti i trydno se lekyvat

  28. 28.

    vav franciq sam i v momenta imam gabi4ki na krakata mezdy prastite kypih si spirt imarli i samo s tova gi mazq no sa mnogo yporiti a trqbva i da rabotq MOLQVI predlozete nehto drygo
    takmo minat ipak izlizat plys tova se kapq vseki den po 2pati

  29. 29.

    най-доброто средство против гъбички на ноктите е:много добро изпилване на нокътя с пила <или за 1-нократна употреба,или с чисто нова желязна пиличка >за нокти.след което се намазва нокътя с йод,а след изсъхване-с лак за нокти,<за мъжете може безцветен>.това се повтаря след всяко излющване на лака,а до тогава се третира само с йод.това ми го каза моя многоуважаван кожен лекар д-р георгиев,който е спасявал не само мен и сина ми,а и всички мои познати.той ми обясни,че нокътя е като многолистно тесто,в чиито листа,<между тях> се загнездват гъбичките.затова се налага изпилването да е косо,до нула,така,че да се отворят "листата"на ноктите.лака не позволява на гъб.да дишат,а йода ги убива.и още-няма нищо общо между гъб.на ноктите и между пръстите-те са 2 различни вида и се лекуват с различни лекове.

  30. 30.

    забравих най-важното!!!!
    нелекуваните гъб. се промъкват през нокътя и навлизат в организма,загнездват се където ти е слабото място и......например човек се разболява от цероза или възпаление на някой орган,причинено от микоза.

  31. 31.

    искам да ви помогна за лечението на гъбички между пръстите. От аптеката се купува лекарството ексодерил. В продължение на един месец се намазва след миене, но поне месец след като се излекува мазането продължава. Изразходват се поне 3 тубички exsoderil л гарантирам пълно излекуване

  32. 32.

    спирта не помага ваобще, а само облекчава за малко

  33. 33.

    Denis, ako ne si pro4el,a, kupi si ot aptekata exsoderil

  34. 34.

    imama stra6en sarbej pod slabinite kakvo lekarsvo moga da vzema

  35. 35.

    за веси. аз имах абс.същия проблем.опитах всичко и накрая се самоизлекувах.минимално къпане и мокрене.като се изкъпеш подсушаваш със сешоар ама не от много близо.всички гъбички и лишеи живеят от влагата-това е за всички в този форум.за около 20 дни изчезна съвсем и от 1г.не се е появявал.не си ли помогнем сами няма кой.

  36. 36.

    Третирайте засегнатите участъци от кожата със 6% винен оцет. Поставете си за цел през уикенда да ликвидирате проблема т.е.туширайте през около час с еднократен памук напоен с оцет и оставете да исъхне.Изкъпете се чак в неделя ,вечерта.

  37. 37.

    imam psiroazis..tova e kojna bolest mng uporita likuvam q 3 gd i nikak1v rezoltat ...molq vi ako znaete nqkakvo le4enie pi6e te mi!!!!blagodarq vi

  38. 38.

    Знам чудесно лекарство против гъбички.Купува се от ветеринарна аптека .Това е спрей и се казва зоомикол.Молко боядисва в жълто но с няколко напръсквания убива гъбичките на 100 %.Не е скъпо около 14 лв.Пробвайте.

  39. 39.

    ЗА ГЪБИЧНИ ИНФЕКЦИИ ПРОБВАИТЕ ПАСТА ТРИДЕРМ ТЯ ОТЛИЧНО СРЕДСТВО ЗА ЛЕКУВАНЕ НА ГЪБИЧНИ ИНФЕКЦИИ

  40. 40.

    as sam ot 2 - 3 godini s jelqzodeficitna anemiq s nisak himoglobin 83 kakvo da vzemam za da se izlekuvam pieh maltoferfol no ne vijdam nqkakvi rezultati

  41. 41.

    опитайте с разтвор от гасена вар и същото количество цимент в леген с вода,колкото да залее ходилата до заразеното място ! разтвора се ползва дълго време и го правете през вечер докато видите че завехват местата с гъбички ! едно чувалче с такава вар е около 2лв и 50 ст и може да се ползва от цялата махала :))

  42. 42.

    здравей те, а от една седмица ми е подут праста около нокатя и много ме боли казаха ми да пия антибиотици но не ми помагат все така си стои подут и ме боли ,може ли някой да ми каже по какъв начин да го третирам .благодаря ви :)

  43. 43.

    za podytiqt prast trqbva da go majesh s iodasept na pasta

  44. 44.

    Имам същият проблем като Saso. Само че го имам от един месец. Някои ако има информация за проблема да пише на speedlink2@abv.bg Благордаря !


    Преди 2 години ми излезна някакъв обрив на бедрата от вътрешната страна точно около ...... . Бях на лекар но ми каза, че ми няма нищо, а става все по зле от тогава - разпространяват се и от време на време ужасно сърбят и когато ги засърбиш стават релефни и дори се разраняват... много моля някой ако има някаква информация да пише на SaShkin_88@abv.bg Благодаря Ви предварително...

  45. 45.

    imam kojnozabolqvane po vrata krasta mejdu krakata po cqloto tqlo gnoi sarbeji mnoga bolka imam 5 operacii po glavata bqx v pirogov profesor fichev me operira no te pak se qvixa predlagat da se lekuvam s ROOLKOTAN NO TOI emnogo skap ne moga da si go pozvolq ako nqkoi znae neshto za tova zabolqvane da mi pishe gan_karta4@abv.bg

  46. 46.

    Moje li nqkoi da mi pomogne.Nokatq na kraka mi e pogaltql i mi se roni.Predvaritelno vi blagodarq.

  47. 47.

    "Преди 2 години ми излезна някакъв обрив на бедрата от вътрешната страна точно около ......"

    решение: Канестен

  48. 48.

    бравоо много добре сте се справили със задачата ;)))))

  49. 49.

    zdraveyte imam malki deca na 5 ina 4 godinki imat viv glavata gibicki kideto izliza gibickite otam kosapat stava mnogo se pritisnavam moly pomognete mi

  50. 50.

    здр.От 2 год.имам кожно заболяване на главата,излизат ми гноини пъпки,там където са пъпките няма коса.Ходих на лекар,изследвания,лекаря вика,4е това е било от 4ерният дроб,бил е запушен,кръвта не ми се про4иствала добре и мръсната кръв избива на главата,предписа ми "Легалон",когато ги пия зна4и не ми се полу4ават гноини пупки,но спрам ли ги пак излизат,нед две години пия Легалона,тук виждам 4е може и да е болеста Кел на главата.Цял живот ли требва да го пия Легалона?Моля ви се кажете добър лекар при ,които да отида,сериозен и доказан лекар.Пишете ми на :iost@abv.bg.Благодаря.!!

  51. 51.

    imam edni gnoini mehur4eta okolo oblasta na noketa na paleca stra6no sarbi kvo e tova ? stiskam gi puskat ne6too prozra4no i drug pat sam imal no minavat barzo toz pat se zastoqha ot kvo e tova nqmam vazmojnost da otida na lekar edni mi vikat 4e e ot jegata drugi 4e sa bili gabi4ko ne6to ako znaeete molq pi6etemi na kroskonto@abv.bg tarsq lek!

  52. 52.

    За кел на главата и всякакъв доста видове гъбички ,мога да кажа 100 процента че действа крем ломексин, италия пишеше на опаковката че има лиценза.Мина всичко за 2-3 дена ...Късмет и на вас,на мен ми помогна...

  53. 53.

    ot nqkolko meseca imam obriv na desniqt krak,to4no pod dupeto,to4no na pregavkata!maja s gentamicin,iodasept,spirt i drugi ,no ne pomaga!ako nqkoi moje da mi pomogne da pi6e!o4akvam vi!predvaritelno vi blagodarq!skaip-pa6a nikolova

  54. 54.

    здравейте !
    имам следният проблем.доста често по лицето ми излизат нещо като обриви-едни червени петна, смисъл петното може да едно или няколко.излизат ми по бузите,по челото абе почти по цялото лице и чело.когато се намажа с алергозан ми изчезват след известно време.понякога ми излизат и като малки мейурчета които се пукат и за 1-2 дни ми тече нещо като вода.....малки капчици.не съм ходил на лекар защото трябва да ида когато са ми излезли,а като ми излязат може да се скрият и след 15-20мин и няма как просто да се видят.това ми е от няколко години,но напоследък ми излизат всеки ден.може ли някой да помогне?дали е от храната това нещо,от сладки неща,или от отслабване на имуннта система?!?!

  55. 55.

    може да ти са във връзка със заболяване на червата от рода на колити ако те не работят нормално имунитетът е слаб защото надделяват лошите бактерии в червата а те отделят токсини опитай с имунобор биотик това е български пробиотик съдържа в големи дози лактобациликус булгарикус засилва имунитета също полен с к мляко пчелен продукт с него приемаш всички 22 необходими минерали и вещества за чов организъм и почистване със спирт компрес от лайка или невен от билка пийте чай от естествени билки профилактично и мисли позитивно

  56. 56.

    Dobar den iskam da kaja za gabi4kite 4e sas mrav4ena kiselina se lekuvat svekarva mi taka si gi e mahnala no mnogo boli. Ve4e okolo 10 godini ne q sarbqt i ne sa i problem gabi4kite na krakata. Dano vi pomogne, no dosta drudni4ko mojete da namerite takava kiselina.

  57. 57.

    Zdraveite.Ot okolo dve godini imam problem s kojata,obikalqh po kakvi li ne doktori i vsi4kite mi kazvaha 4e ima psuriazis.Do togava nqmah ideq kakvo e tova i kogato vidqh 4ovek s psuriazis se ospokoih 4e nqmam takova zabolqvane.Re6ih da povtorq isledvanqta si i se okaza 4e imam dermatit.Zapo4nahme kakvi li ne proceduri,lekarstva,mazila i kakvo li o6te ne.Mojete li da mi kajete dali fucsima moje da mi pomegne dori i malko.Imam golqmo jelanie da se izlekuvam no prosto ve4e sum v zadunena ulica.Molq pomogmete mi

  58. 58.

    ima li dermatolog tuk ????

  59. 59.

    ZDRAVEYTE,MNOGO DOBAR FORUM,NAISTINA CHE POVECHE HORA PITAT,A PO MALKO DAVAT SAVETI,ZNCHI POVECHE SA BOLNITE ....A KOITO SE E IZLEKUVAL VECHE POCHTI NE VLIZA V FORUMA....ZABRAVYAT BOLESTA I STRADASHTI TE ....KOGATO ZNETE NESHT ZA LEKUVANE,,, POMAGAITE HORA,TOVA NI OSTANA DA SI POMAGAME NIE ......OSTANALOTO E BIZNES NA BEZRASADNITE DOKTORI.....MNOGO MALKO OT TYAH OSTANAHA HUMNNITE... NO ZA RADOS VSE OSHTE IMA TAKIVA....POZDRAVLENIYA NA POMAGASHTITE , Y OZDRAVYAVANE NA BOLNITE

  60. 60.

    няма да те заблуждавам ,но кожните заболявания не се лекуват.аз съм с дерматит от 6години и го държа в застои по следния начин вземам цинк на таблети три месеца деанксит в месеца 15 дни и външно третерам с екзодрил за гъбички и тридерм редувамги и едимпът в годината си слагам дипрозон.моя невро дермит е червен плосък лишей.ако искаш пробвай.

  61. 61.

    Здравейте, по-нагоре някой питаше за белезникави петна без сърбеж и болка. Много е възможно да е витилиго. То е автоимунно заболяване и както при почти всички от този тип, се получава от срив на имунната система в комбинация понякога със стрес. Аз имах витилиго, но го излекувах. Девет месеца пих отвара, която ми беше препоръчана от лечителя бай Петър от Своге. Всеки в градчето го познава, можете да отидете или просто да потърсите в нета. На ден пиех отвара по два литра като отделно от това се мажех и с мехлем, приготвен от него. Класическата медицина няма ефективен препарат за тази болест. Но трябва упоритост и постоянство. Отварата не е приятна на вкус. Но ако искате да се отървете от заболяването - ще го направите.
    Колкото до заболяването, причинено от липса на желязо, за което питаше по-горе един от посетителите, ще ви помогне чай от листа от коприва. В аптеките има пликове, струват около левче. На пакета има указание как да се пие. На ден трябва да се изпива минимум 1.5 л. и така поне три месеца. Ефектът е поразителен, включително и това, че без значение дали сте мъж или жена, косата ви спира да побелява, подобрява се работоспособността, изчезват пъпки и по-леки до среднотежки кожни проблеми.
    Който иска сам да прочете повече - защото аз чета на хиляди места преди да пробвам нещо - нека потърси книгата на Мария Требен в нета, има свободен достъп. Там ще намерите решения за много от проблемите си. Предупреждавам само за едно - излекуването с билки е гарантирано, но само ако сте упорити. Повечето хора очакват да изпият от две до десет хапчета и да се яви незабавен ефект. За лечението с билки трябва натрупване. Аз съм инат. Затова ми се премахнаха и витилигото, и кожните обриви. Успех!

  62. 62.

    Сетих се за още няколко неща. Четейки молбите за помощ по-горе оставам с впечатлението, че поне половината от посетителите на сайта не са диагностицирани от лекар. Дори като мен да нямате доверие на класическата медицина отидете, за да знаете за какво да търсите алтернативно лечение.
    Колкото до кожните болести, виждам, че никой не е написал една от основните причини - дехидратация, слаба употреба на вода, завишена консумация на сол... В тази връзка е добре да опитате в течение на 90 дни следното - сутрин на гладно изпивате по 4 чаши вода, която е със стайна температура. Не гореща, но не и студена. После 45 минути се въздържате от всякакво хранене и пиене. И това е всичко. Но всеки ден! Така токсините се изчистват от организма. Откритието не е мое, а на Японската медицинска асоциация и се прилага с успех там. И, ако ви е възможно, намалете консумацията на свинско месо.
    Отлично знам, че няма лекарство - панацея за всички заболявания, но това, което предлагам не коства пари, а е само опит, основан на самодисциплина, каквато, признавам, в началото на борбите ми със заболяванията беше трудна и за мен. Отново ви пожелавам успех. И дано след като е опитал, поне един от вас да се похвали, че нещо от това, което написах, му е помогнало.

  63. 63.

    излезе ми станно петно до коляното, кожата ми там стана като на змия, много твърда , люспеста и се лющи. Някой да има идея какво е това?

  64. 64.

    Имах гъбички на показалеца на едната ръка ,ходих на лекар, пих лекарства, мазах с мехлеми,не си мокрех ръката три месеца.И когато реших,че всичко е отминало,запона заболяването от начало.Тогава започнах лечение по следния начин.Няколко пъти на ден си топех пръста в разтвор от вода ,морска сол и малко сода бикарбонат,след това мажех с една, две капки чаено масло.И така може би месец,слава богу най-накрая мина,чак не ми се вярваше.Да споделя още,че си топех и краката в такъв разтвор(на два нокътя има деформации)струвами се ,че ама подобрение т.с в основата ноктите израстват добре,но са минали само седем месеца и още не съм ги изрязала до край.Още нещо ,не ми се изпотяват въобще краката.Забл.Чаеното масло се продава в аптеките.

  65. 65.

    Митко,това са гъбички,купи си пастичка Бетноват С маз,мажи два пъти дневно.Успех

  66. 66.

    имам проблем с косата много се сплита не мога да я среша много ви моля помогнете ми здравословно не сечуствам добре да не е някаква болест имам повишени левкоцити иникой не може да разбере от къде са ходих на много лекари болки вкръста и ниско долу много ми е трудно да ходя можели някой да ми помогне и да ми каже нъм какьв лекар да се обърна или болница млада жена съм на 39г съм помогнете ми много ви моля

  67. 67.

    imam t1mni kaf9avi petna po g1rba i okolo g1rdite i okolo oblasta na korema i mnogo me pritesn9ava neznam pri4inata za po9avavaneto im i ne znam kak da se izlekuvam i da mi kajete ima li n9akakva opasnost ot kojnoto mi dadoxa recepta za krem za suxa koja ilokoid crelo za akne
    i xap4eta zodiak nose po9avixa mnogognoini p1pki po g1rba
    koito sled iztiskvane mnogo s1rb9at mlad s1m na 22 ot mnogo vreme t1rs9a otgovori na moito le4enie spazvam xigiena no t9aloto mi e p1lno i liceto s akne pisna mi ot tova zabol9avane iskam le4enie

  68. 68.

    за двете дечица, които имат ГЪБИЧКИ ПО ГЛАВИЧКИТЕ ОПИТАЙТЕ 1 ЛЪЖИЦА ОБЩО, СОК ОТ ЧЕСЪН И ЛУК И 1 ЛЪЖИЦА МЕД И МАЖЕТЕ , СЛЕД КОЕТО ДА ПРЕСТОИ 1-2 ЧАСА . ИЗМИЙТЕ САМО С ВОДА.БЕЗ ШАМПОАН ИЛИ САПУН.ТОВА Е ЕДНА РЕЦЕПТА КИТАЙСКА, НО НЕ СЪМ Я ОПИТВАЛА. ЧУХ Я ЛИЧНО ПО ТЕЛЕВИЗОРА В ГЪРЦИЯ. МИСЛЯ СИ САМО ДА НЕ БИ ОТ ЧЕСЪНА ДА ГИ ЗАБОЛИ ИЛИ ЗАЩИПЕ, ЧЕ СА МЪНИЧКИ. ПРЕЦЕНЕТЕ. ТО Е КАТО МАСКА ЕДИН ВИД. УСПЕХ ВИ ЖЕЛАЯ!!!

  69. 69.

    ЦЕНКА, КОГАТО МЕ БОЛИ МНОГО КРЪСТА ЛЯГАМ ПО КОРЕМ КАТО ЖАБКА И СЕ СТАРАЯ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ТУ ЕДИНИЯ ТУ ДРУГИЯ КРАК ДА ГО СВИВАМ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО КЪМ ГЪРДИТЕ. ПОСЛЕ ТАКА ПРАВЯ И С ДРУГИЯ КРАК. СТАВАЙКИ УСЕЩАМ ЛЕКОТА И ЛИПСА НА СКОВАНОСТ. НО ...ЩЕ ПОСТОИТЕ ЕЙ ТАКА С ЕДИНИЯ КРАК И ЧАК ПО-ПОСЛЕ С ДРУГИЯ КРАК. ЗА КОСАТА - И МОЯТА СЕ СПЛИТА. ЯВНО Е ЛИПСА НА ВИТАМИНИ. СЛАГАЙТЕ БАЛСАМ ПРИ МИЕНЕ НА КОСАТА И ВНИМАТЕЛНО Я РАЗРЕСВАЙТЕ, ДЪРЖЕЙКИ КРАИЩАТА С ДРУГАТА РЪКА, ЗА ДА НЕ СЕ ОПЪВА И БОЛИ.ТРЯБВА ДА СИ ИЗСЛЕДВАМЕ ЖЕЛЯЗОТО КАКВО Е . ЕДНА ПЪЛНА КРЪВНА КАРТИНА И ХОРМОНАЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА.

  70. 70.

    ZDRAVEITE !SAVSEM SLUCAINO POPADNAH V TOZ FOPOM. GOLEMIIA PRAS NA DESNIIA KRAK MI BESHE PODUT OTGORE. MAZAH GO S KAKVO LI NE NISHTO. RESHIH DA MI MAHNAT NOKATA. NOKATA VECHE GO NIAMA , NO PRASTA OTGORE E PAK PODUT ,A NA MESTOTO NA NIKATA IMA GNOI. BIIA ANTIBIOTIK MNOGO SILEN 500 ML. NO NIKAKAV REZULTAT. NIAKOI S PODOBEN SLUCHAI, AKO MOJE DA MI KAJE NESHTO , KOETO DA POMAGA V TAKIVA SLUCHAI
    BLAGODARIA VI PREDVARITELNO.

  71. 71.

    здравейте искам да попитам кожата по далната част на кракът ми буквално е заприличала на змийска кожа но няма релеф абсолютно гладко все едно си бил на плаж с неизчистени крака но малко ме притеснава ако знаете нещо по въпроса плллс

  72. 72.

    !!!!!!!!!!!Здравейте, Моля leo да даде някакви координати за връзка, искам нещо да го попитам лично. Благодаря !!!!!!!!!!!!

  73. 73.

    Здравейте. Тук излагате различни кожни проблеми, но аз ще споделя как се отървах от гъбички по ноктите на пръстите на ръката. Четях по форуми, пробвах с някои лекарства, но ефект само с Чаевец - масло от чаено дърво на доктор Фьорстер. Не се продава по аптеките, ще търсите дистрибуторите на RSI. Не е реклама, повярвайте ми. С няколко намазвания и нокътя ми придоби предишния си вид. А изглеждаше така, както например молец разрушава тъканта на дрехата. Желая на всички успех.

  74. 74.

    Za poduti prysti slednoto: 1 4a6a topla voda, 1 sup. lyjica med, 1 sup. lyjica qbylkov ocet. pie se 3 pyti na den do ot6umqvane na problema. Oceta trqbva da e ka4estven. Na men mi pomogna.

  75. 75.

    имам рани по петите със някакви пъпки и се белят и ме болят ходих на лекър казаха ми да ходя на море но аз немога моля помогнете

  76. 76.

    za ranite na petite ti preporychvam da si vzemesh novoto mazilo na shol...reklamirat go dosta...tezi "pypki"kakto kazvash se poluchavat ot zatvoreni i nepoddyrjani obuvki ....maji se s kremcheto i ne izpolzvai nikakvi pemzi i kakvoto i da bilo tova e protivopokazno za zdravinata na kojata na krakata...kolkoto i banalno da zvuchi naistina az sym mnogo dovolnna ot produktite na shol....tretirai vsekidnevno obuvkite si ,ako nemojesh da si pozvolish spreiche...kupi si antibakterialni stelki i syvsem obiknovenna pudra za kraka...ako hodish sys zatvoreni obuvki sled sybuvaneto im zadyljitelno mii krakata nezavisimo dali imash problem ili ne...dori i da ne useshtash krakata vinagi se potqt...dobrata higiena i grijata sa vajni ....

  77. 77.

    Моля ви кажете нещо ефикастно за лечение на крастар без Акарол и мас и сярал Благодаря

  78. 78.

    краста

  79. 79.

    Може ли да ме посъветвате къде бих могла да намеря информация в Интернет за едно странно кожно заболяване на моята майка, която е на 82 г. и отказва да отиде на лекар. Тя има кожни зачервявания по краката, ръцете и гърба, като пъпки, които са подобни на ухапано от насекомо. Сърбят я, кожата и се зачервява, става мораво червена, до синя. От раздразнението на кожата се образуват язвички, от които тече прозрачна течност. Появяват се и по-големи петна, червеникави, предполагам, че кожата и се инфектира. Петната може би са вследствие от постоянното чесане на засегнатите места. Възможно ли е това да е алергия към домашни животни, питам се, защото имаме вкъщи котка, която не излиза , има паспорт, ваксинираме я всяка година и пр. Благодаря предварително.

  80. 80.

    лечение на петна по кожата на врата и под гърдите

  81. 81.

    krastata e mn lo6o ne6to pazete se za6toto 6te ste v ada
    zapomnete
    i se pazete

  82. 82.

    mnogo ama mnogo nervi 6te berete s krastata sarbe6 goliam psixi4eski tormoz
    i ne se znae dali si se izlekuval za6toto dori i da se izlekuva6 pak moje da povtori6 zaboliavaneto dori i da potreti6 ko6mar goliam e osven mazaneto s akarol 3 dni triabva vsi4ki drexi da se perat na 60 gradysa
    da se gladiat palna dezinfekcia na ka6tata ili apartamenta prigotvete se za voina sas tozi gaden parazit
    za6toto 6te izlezite izvan nervi kolkoto i lesno zarazima e bolesta tolkova trudno le4ima e tia izbiagvaite blizki otno6enia s priateli da ne zarazite i tiax mnogo riatko dori i priatel 6te vi priznae 4e e bolen ot krasta zatova vnimavaite po princip edni ot parvite simptomi sa pap4ici mejdy prastite na racete ili mexyr4eta ysetite li ne6to takova ne se bavete ami otivaite na lekar i po4vaite le4enieto edinstvenata otexa e 4e ima mnogo po lo6i bolesti ot krastata i edno ot ne6tata moje bi koeto niama da razberete e kak to4no ste se zarazili s krastata

  83. 83.

    За справяне с краста ви препоръчвам горещо да си купите масло от НИЙМ -това е някакво екзотично дърво, от което се извлича това масло. Забележителното му качество е, че е силно токсично за паразити по животни и растения, а за човешкият организъм е абсолютно безвредно.
    Произвеждат се таблетки за пиене от растението, които са за подобряване на кожата, има и приложение в козметични продукти. Но аз лично съм ползвала маслото и с негова помощ се спасих от упорита краста.
    Маслото се намира трудно, но има вносители, които го доставят. Повече предложения има в чуждестранни сайтове за такива продукти.





















  84. 84.

    obrushtam se kum Cecka
    potursi dobur nevrolog
    uspeh

  85. 85.

    Василка ганева

  86. 86.

    zdr. minalata godina lqtoto sled more mi se poqvi parvoto bqla petno po prastite na rakata seda v prodaljenie na 1 godina narasnaha ve4e sa nqkolko 4eta 4e zabolqvaneto se kazva vitilo ili ne6to podobno za lekarstva i kremove znam 4e nqma raz4itam nqkoi da znae ne6to kato bilki ili kremove ot narodnata medicina molq da mi pi6e emeil milena.milkova3@abv.bg blagodarq vi

  87. 87.

    Здравейте някой да е имал краста и аконе имало такива да кажат как са им изглеждали обривите,как са чувствали сърбежите и кога най-много и дали засяга всички части от тялото,защото аз имам пъпчици и тук там по гърба и през деня си ме сърби малко по-скоро е се едно ме хапе комар а за лекарите това са алергик ама и те незнаят какви

  88. 88.

    Имам гноини пъпки по краката зачервяване на кожата много сарби и боли това нещо го получих от 5 месецанамира се на ходилата на краката започна и на рацете ако знаете как се лекува тази болест моля пишете

  89. 89.

    Имам гнои по главата има боли отидох до кожен лекар и ми даде спирт и казва че имам гъбички как во да направя ПОМОЩ

  90. 90.

    moje da opitata sys sqarni bani .NA MENE MI POMIGNAXA MNOGO VUV VELINGRAD XODIX I SLED 2 BANI VSI4KO MI IZ4EZNA

  91. 91.

    Zdraveite znam kak mojete da si pomognete za pove4eto ne6ta kupete si pre4istena soda ot aptekata dva paketa i gi izsipete vav vanata raznesete dobre sodata da se raztvori i stoite taka po 40 minuti.prilagaite procedurata prez den v prodaljenie na edin mesec prez tova vreme moje da prilagate i savetite na ostanalite v foruma uspeh.

  92. 92.

    ne sam prepora4al za opredelena bolest dadenoto le4enie poneje sodata povliqva dobre na po4ti vsi4ki ot izbroenite problemi

Подобни статии

Плеврит (научна версия)

Плеврит (научна версия)

Плевритът представлява възпалителен процес... Плевритът представлява възпалителен процес на плеврата с набиране в плевралната кухина на...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

Защо са увеличени лимфните възли?

Защо са увеличени лимфните възли?

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. Това увеличение се срещ...

Обриви и петна по кожата на детето

Обриви и петна по кожата на детето

При много детски заболявания могат да се появят различни по вид кожни обриви. Една и съща причина може да доведе до появата на различни обри...

Периоди на детската възраст

Периоди на детската възраст

Детството се дели на няколко периода, които се различават както по отношение на физическото развитие на детето, така и по отношение на реакт...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

19.05.2008

Обновено
Обновено

31.08.2011

Прочетено
Прочетено

160348

Нередност Докладвай за нередност
22 харесват, 4 не харесват
Публикувай статия