Обриви и петна по кожата на детето

При много детски заболявания могат да се появят различни по вид кожни обриви. Една и съща причина може да доведе до появата на различни обриви, но също така различни причини могат да предизвикат сходни обриви. Важно задължение на родителите е да следят за появата и развитието на кожния обрив и за съпътстващите го други болестни прояви (повишена температура, сърбеж, кашлица отпадналост и др.).
Ще споменем накратко някои често срещани кожни обриви и други сходни кожни прояви.

Майчини петна у новороденото

Най-често тези петна с израстването на детето намаляват и изчезват. Макар че в повечето случаи те имат невинен характер, добре е да се потърси консултация с кожен лекар, особено ако петната бързо се уголемяват или кървят.
Пигментираните бенки или петна(пигментни невуси) показват голямо разнообразие. В едни случаи се представят като пръснати кафеникави петна, гладки или надигнати над кожата, а в други заемат големи участъци от тялото и могат да представляват козметичен дефект, който изисква оперативно коригиране.
У руси деца с рижава коса понякога се появяват по носа и лицето светлокафеникави петънца (лунички, ефелиди), на които руското наименование е веснушки, защото се засилват през пролетта. От слънцето през пролетта и лятото тези петна стават по-тъмни, а през зимата избледняват. За тяхното лекуване се прилагат фотозащитни кремове.
Обратно на пигментните петна у деца рядко се наблюдава появата на белезникави или розовобели петна (витилиго), които са свързани с местно изчезване на кожния пигмент. При-чината за това кожно заболяване не е напълно изяснена и все още липсва ефикасно лечение.
В ранната детска възраст кожата е нежна и податлива иа различни инфекции. Охлузванията, одраскванията и нараняванията често дават възможност за проникване в кожата на гноеродни микроорганизми (стафилококи, стрептококи и др.), които довеждат до развитието на гнойни кожни инфекции (пиодермии).
У новородените и малките деца тези кожни инфекции могат да се изявят с подсичания и упорити зачервявания в областта на кожните гънки (слабинни, седалищни), а също с появата на нагнояващи мехурчета, които се пукат и се покриват с кафеникави корички. Неприятното е, че едни гнойни мехурчета засъхват и оздравяват, а на други места по кожата се появяват нови и това може да продължи 1-2 и повече седмици. Характерно е, че по лицето, дланите и стъпалата тези гнойни мехурчета почти не се появяват. У новородените тези инфекции (импетиго на новороденото) може да се предават от дете на дете. Най-често у естествено кърмените и неувредени деца те протичат сравнително доброкачествено, но в редки случаи могат да имат и по-тежко протичане. Изолирането на децата е наложително, временно трябва да се спре къпането, за да не се разсейва заразата върху други участъци на кожата. Лекарският преглед е необходим, защото лекарят ще прецени какви лечебни средства ще се наложи да бъдат приложени за излекуване на инфекцията.
У децата над една година, особено когато хигиената на кожата е занемарена, също може да се развие такава инфекция, която се нарича импетиго на по-големите деца. Това неприятно заболяване най-често протича доброкачествено, но ако не се лекува, може да има по-продължително протичане и дори да доведе до усложнения (напр. развитие на остър нефрит). Появяват се отделни гнойни мехурчета, които се разполагат най-често по лицето или в други части на тялото, където кожата се подлага на охлузване или разчесване. Наскоро мехурчетата се пукат и се покриват с кехлибареножълти корички, които бавно оздравяват. Понякога този род кожна инфекция може да се изяви под формата на бавно заздравяващи гнойни подсичания в ъглите на устните. Заболяването се нуждае от лекуване и временно изолиране на децата.

Циреи

Циреите и подобните на тях гнойни инфекции са добре познати на родителите, но малцина от тях знаят, че те са прилепчиви и заболелите възрастни и големи деца трябва да избягват общуване с новородени и малки деца, които могат да се заразят.

Червен вятър(еризипел)

Червеният вятър(еризипел) е остра заразна болест, която се причинява от стрептококи и се проявява с пови-шена температура и пълзящо зачервяване и подуване на кожата. Болните деца трябва да се изолират.

Детски заразни болести

Детските заразни болести (варицела, морбили, рубеола, скарлатина) протичат с характерен кожен обрив.

Краста

Крастата се предава най-често при спане в едно легло с болен. Тя се причинява от кърлежи (акари). Детската кожа е нежна и много удобна за проникването на тези паразити. Най-важната отлика на крастата е силният и упорит сърбеж, който се засилва през нощта и принуждава децата да се чешат. Разчесаните части на кожата се покриват с кръвенисти корички и могат допълнително да се инфектират с гнойни бактерии. При гледане с лупа се виждат подкожните ходове на паразита и дори самите паразити. Родителите трябва да знаят, че при крастата не е достатъчно да се лекува само заразеното дете, а задължително трябва да се лекува цялото семейство!

Въшки

Упорит сърбеж причиняват и въшките. Разранената при чесането кожа може да се инфектира и възпали. Сънят на децата е крайно неспокоен. Те се невротизират и работата им в училище се затруднява. Въшките могат да станат преносители на особено опасни заразни болести (петнист тиф). Всичко това налага роди-телите да са особено бдителни и при въшливост да изпълняват съветите на здравните органи.

 

Ужилване от насекоми

Ужилването от насекоми (комари, оси, пчели, стършели, паяци и др.) се изявява с различни по големина кабари (подуване на мястото на ухапването), в средата на които има малка кръвениста точка. В други случаи може да се появят обриви, наподобяващи ожарване с коприва (уртикария). Най-важ-ната отлика на тези разнообразни прояви от страна на кожата е, че те се придружават от силен сърбеж.

 

Алергични прояви

Алергичните прояви от страна на кожата са крайно разнообразни и могат да наподобяват повечето от кожните об-риви, които се срещат при заразните и други заболявания. Сведенията от родителите за тяхната поява, за придружаващите ги други болестни прояви, за дразнителите (храни, лекарства, билки и др.), които има вероятност да са ги предизвикали, имат голямо значение за изясняване алергичния произход на тези мно-гообразни кожни прояви. Много важно е също така да се осведо-ми лекарят за наличието на алергични заболявания (екзема,
астма, копривна треска, сенна хрема и др.) у родителите и прародителите по майчина и бащина линия.

 

Екзема

Екземата у децата нерядко започва още в кърмаческа възраст. Тя също показва разнообразие.

 

Себороичната кърмаческа екзема (себороичен дерматит)

Себороичната кърмаческа екзема (себороичен дерматит)се проявява още от първия месец, трае няколко месеца и много рядко до края на първата година. Кожните прояви засягат най-вече окосмената част на главата (върху зачервената кожа се натрупват струпеи), но също така бузите, челото и брадичката, като рядко се засягат раменете и гърдите. Кожата става червена и леко подута. По нея се появяват малки мехурчета, които при разчесване се пукат и покриват с корички. При засъхване на коричките може да се появи лющене. Налице е неприятен сърбеж, който принуждава детето да се чеше и да бъде неспокойно. В протичането на тези прояви може да настъпват периоди на затихване и на обостряне.

 

Истинска алергична екзема

При истинската алергична екзема кожните прояви могат да се появят както в кърмаческата, така и в по-късната възраст. Тези прояви са упорити, показват периоди на затихване и обостряне, които в продължение на години се повтарят. Понякога екземата изчезва през втората година или по време на пубертета. При усилен сърбеж по кожата се появяват леко на-дигнати червени пъпчици или малки мехурчета, които могат да доведат до лющене. При честите разчесвания те могат да се ин-фектират. Тези кожни прояви се разполагат по бузите, челото и брадичката, а по-късно могат да се разпространят по кожата на разменете, предмишниците, коленете и китките на ръцете. Колкото по-пълно и прехранено е детето, толкова кожните прояви са по-силно изявени. В много от случаите към 7-8-годишна възраст екземата изменя своя външен вид. Сърбящите обриви могат да се ограничат само в отделни участъци на тялото или на крайниците (напр. само в гънките на коленете или лактите). Сърбящата кожа става суха, лющи се, покрива се с много корички. Майките е добре да знаят, че децата с упорити екземи понякога показват нервни прояви, склонност към чести инфекции, астматичен бронхит, уртикария, сенна хрема.
При екземата има известно наследствено предразположение и в рода на тези деца могат по-често да се наблюдават алергични заболявания.
Грижите за хигиената на кожата, храненето и обслужването на децата с екзема трябва да бъдат насочени към отстраняване и намаляване на всичко, което дразни кожата и влошава екземата. Всички тези предпазни мерки трябва да стават на основата на лекарски съвети и наблюдения.

 

Контактна екзема

Особена форма е контактната екзема, която се предизвиква главно от външни дразнители, след отстраняването на които екземата бързо оздравява. Такива дразнители са на пьрво място дрехите и играчките от синтетични вещества, различни сапуни и перилни препарати, лекарства за мазане и пудрене на кожата и др.

Уртикария (копривна треска)

 

При това заболяване внезапно по кожата се появяват различни по големина кабари (уртики), които имат бледорозов или червеникав цвят и представляват ограничени кожни отоци, които се придружават със силен сърбеж. Обикновено те се повтарят многократно, но могат да се появят само един път и бързо да изчезнат.

Строфулус

Строфулусът е особена форма на детска уртикария, който засяга кърмачетата и децата в ранната детска възраст и в предучилищната възраст. Кожните обриви идват пристъпообразно и нерядко се засилват пролетно и есенно време. Протичането е дълготрайно и обривът се променя. Той се проявява под формата на уртикариални пъпчици, които имат розов цвят, придружават се с упорит сърбеж и са плътни при пипане. В центъра на пъпчиците се вижда малко мехурче. Най-често обривът се разполага по крайниците и седалището, тялото, шията и по-рядко по дланите и ходилата. Сърбежът се засилва нощем и при появата на нови обривни единици. Рядко температурата може леко да се повиши. Обривът в някои случаи може да наподобява варицела (лещенка), но при нея обривът за няколко дни изчезва и не се повтаря.
При това заболяване е необходимо да се избягват дразнещи храни (консервирани меса и риби, колбаси, шоколад, кафе, ка-као, малини, ягоди, мед и др.), лекарства (хинин, амидофен, сулфонамиди, някои антибиотици и др.), а също облекло от изкуствени тъкани, перилни препарати, пух, ухапвания от насекоми (комари, паяци и др.).

Брадавици

Брадавиците по кожата са честа проява. Видът им е добре познат. Разполагат се по ръцете, стъпалата и лицето, но в някои случаи могат да се появят и по тялото. Обикновените брадавици са плоски и се виждат по откритите части на тялото.
У децата се наблюдават особени дребнозърнести обриви, по-добни на брадавиците, които изглеждат като малки овални и прозрачни пъпчици, леко хлътнали в средата. Те се наричат молуски, причиняват се от вируси и могат да се предават на други деца. При разчесване се пренасят от една част на кожата в друга.
За родителите е важно да знаят, че брадавиците се лекуват и поради това съветът на кожния лекар е необходим.

Коментари за Обриви и петна по кожата на детето

  1. 1.

    na 8 meseca bebe s obrivi po tialoto ot 15 dena v bolnicae ot 4 dena ne mogat da ustanoviat ot kakvo se polucavat tia obrivi.moliapiseteako nesto zaete.

Подобни статии

Как да разпознаем дребна шарка?

Как да разпознаем дребна шарка?

Морбили е заразно заболяване, което засяга предимно децата и затова е изключително важно за всеки родител да е наясно с причините, симптомит...

Бледа кожа и бледи лигавици

Бледа кожа и бледи лигавици

Нормално детската кожа има леко розов оттенък както при русите, така и при мургавите деца. Децата, които се отглеждат в неслънчеви стаи, осо...

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

В тази група влизат едни от най-разпространените сред хората кожни болести. Под гнойни заболявания на кожата или пиодермии се разбират всичк...

Екзема. Невродермит

Екзема. Невродермит

Екземата е най-често срещаното кожно заболяване. Боледуват хора от всички възрасти. Различават се няколко клинични форми на заболяване: исти...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

36497

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия