Защо са увеличени лимфните възли?

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. Това увеличение се среща често при инфекциозни, но също така и при някои неинфекциозни заболявания. Изобщо уголемените лимфни възли, най-често на шията, са обичайна проява у децата при много болести, разпознаването на които даже за опитния лекар невинаги е лесно. И поради това сведенията и наблюденията на родителите са ценни.
Какво представляват лимфните възли? Малцина знаят, че в много от случаите увеличението на лимфните възли е своеобразна защитна реакция против проникналите в организма микроби.

В нашето тяло редом с кръвоносната съществува и лимфна система. На възлови места в тази лимфна система се намират лимфни възли, които играят ролята на филтри за проникващи в тази област инфекциозни агенти. Общо в тялото се наброяват 460 лимфни възли. Най-лесно се установява увеличението на лимфните възли на шията, в областта на подмишниците н в слабинните гънки. Нормално лимфните възли са големи от лещено до царевично зърно, не са болезнени и са умерено еластични при пипане. Трудно е обаче установяването на уголемените лимфни възли в областта на вътрешните органи (бял дроб, коремни ор-гани), за което се прилагат специални методи на изследване.
Има ли наследствено предразположение при уголемяване на лимфните възли? Такова фамилно предразположение, макар и не така често, съществува. Това са на първо място децата с лимфатична диатеза. Тези деца отговарят на инфекциозните дразнители с чести възпаления на гърлото, носа, дихателните пътища, което се последва от значително уголемяване на лимфните възли. С израстването на децата тези увеличения на лимфните възли стават все по-редки и по-редки.
Какви промени настъпват при уголемяването на лимфните възли? При децата най-често се уголемяват лимфните възли на шията, които са най-лесно достъпни за опипване. Те дори могат да се забележат при отмятане на главата назад и извиване встрани. Рядко се увеличават лимфните възли само в едната страна на шията или само в едната подмишница. В едни случаи възлите се напипват поотделно, а в други те са сраснали в пакет или са сраснали с надлежащата кожа. Големината им също е различна: от бобено зърно до картоф и дори малка ябълка. При опипване те са меки, мекоеластични или твърди, а също така по-малко или повече болезнени. Болезността им понякога е толкова силна, че детето не е в състояние да си извърта главата. Кожата над уголемените лимфни възли може да остане непроменена, но може да бъде зачервена и оточна.
Какви други прояви съпътстват уголемените лимфни възли? Споменахме, че уголемените лимфни възли са най-често само една от проявите на дадено заболяване. При много от познатите остри заразни болести като скарлатина, дифтерия, рубеола ре-довно се появява уголемяване на шийните лимфни възли. Най-характерно е то при скарлатината, която сега протича леко, с незначителен обрив и с бързо повлияване от лекуването с пеницилин и други антибиотици. При скарлатината обривът невинаги е силно изявен, бързо изчезва и поради това често се пропуска. Огненочервеното гърло и възпалените сливици са постоянни прояви. Още в първите дни заедно с повишената температура се уголемяват и шийните лимфни възли, които след лекуването с пеницилин бързо намаляват. Същите прояви дават и скарлатиноподобните ангини, които се причиняват също от стрептококи.
При недостатъчно и неправилно лекуване на скарлатината и скарлатиноподобните ангини след 2-3 седмици може да се появи отново уголемяване на лимфните възли. При дифтерията, която след въвеждането на противодифтерийната имунизация се среща крайно рядко, са характерни обилни налепи върху сливиците, увеличени лимфни възли и оток на околната тъкан. При рубеолата се увеличават тилните лимфни възли, но това увеличение е незначително.
Жлезната треска (инфекциозна лимфомононуклеоза) е вирусно заболяване, което протича със зачервено гърло и значително уголемяване на шийните лимфни възли, най-често за-почващо от едната страна.
Възпалителните процеси в носа, гърлото, устната кухина също така могат да доведат до уголемяване на лимфните възли. Гнойни възпаления на кожата на главата също могат да причинят увеличение на лимфните възли. Някога туберкулозата се приемаше като честа причина на дълготрайно увеличение на шийните лимфни възли, но това сега се наблюдава изключително рядко.
При деца, които играят с котки и кучета, могат чрез животните да се предадат инфекции, които довеждат до уголемяване на лимфните възли. Това са токсоплазмозата и фелинозата (болест, свързана с одраскване от котка). При фелинозата се установява на ръката, шията или крака одраскване от котка и от същата страна се уголемяват лимфните възли, което трае 1-2 и повече месеца. Общото състояние на децата е добро, обикновено температурата е леко повишена и без особено лекуване заболяването оздравява.
Най-после уголемяване на лимфните възли може да се появи при някои тежки кръвни заболявания, които протичат с бързо напредваща анемия и влошаващо се общо състояние. В тези случаи от особена важност са изследването на кръвта и прегледът от лекар специалист.
Трудно е да се изброят всички заболявания, които довеждат до уголемяване на лимфните възли. Важно задължение на родителите е навреме да потърсят съвет от лекар, който единствен може да постави точна диагноза и да назначи правилно лечение.

Коментари за Защо са увеличени лимфните възли?

  1. 1.

    zdr.Detenceto mi e na 2g i 9m i ima ot dqsnata strana limfen vazel koito raste:( opasno li e i kakvo da napravim?

  2. 2.

    pro4eti tova i napravi neobxodimite isledvaniq. http://www.blitz.bg/article/10509

Подобни статии

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

Тумор на простатата – обща информация за заболяването

Тумор на простатата – обща информация за заболяването

 Здравословен проблем, като тумор на простатата е раково заболяване, което засяга простатната жлеза. Тя е орган в мъжката репродуктивна сист...

Увеличени лимфни възли

Увеличени лимфни възли

Увеличените лимфни възли са честа находка, която особено плаши болния и близките. Увеличените лимфни възли могат да бъдат единични (в опреде...

Още информация за симптомите при рак на простатата

Още информация за симптомите при рак на простатата

Рака на простатата е заболяване, което е свързано с безконтролното размножаване на ракови клетки в областта на простатната жлеза. В някои ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

26833

Нередност Докладвай за нередност
5 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия