Тумор на простатата – обща информация за заболяването

Тумор на простатата – обща информация за заболяването
Здравословен проблем, като тумор на простата е раково заболяване, което засяга простатната жлеза.

 

Здравословен проблем, като тумор на простатата е раково заболяване, което засяга простатната жлеза. Тя е орган в мъжката репродуктивна система, който произвежда по-голяма част от семенната течност, пренасяща сперматозоидите. С размер колкото орех, жлезата е разположена под пикочния мехур и обгражда горната част на уретрата /канал, който пренася урината от пикочния мехур/. Функцията на простатата е да регулира количеството на тестостерон /мъжки полов хормон/ произвеждан предимно в тестисите.
Рак на простатата е заболяване, което засяга мъжете при навършване на 50 годишна възраст. Характеризира се обикновено с много бавно нарастващ тумор, често без ясно изразени симптоми, докато не достигне по-напреднал етап.

Повече за разпространението и същността на заболяването можете да прочетете в публикувани материали на медицински екип от "Фрамар".

Повечето мъже с тумор на простатата умират от други болести, без дори да осъзнават, че са развили това заболяване. Ако туморът започне да нараства по-бързо или се разпространи извън простата, това е опасно. Този агресивен рак може да се появи във всяка възраст. Въпреки, че заболяването има тенденция да прогресира бавно, обикновено е фатално ако се развие извън простатната жлеза.
Тумор на простатата в своите ранни етапи се ограничава само до простатата и може да бъде ефективно лекуван с много добри резултати за оцеляване. За щастие все повече мъже се диагностицират в ранен етап на заболяването.
Рак, който се е разпространил извън простатната жлеза в по-отдалечени тъкани /като костите, лимфните възли и белите дробове/ е труден за лечение, но състоянието може да бъде контролирано в продължение на много години. Поради напредъка в медицината, мъжете с метастазирал рак на простатата, могат да живеят повече от пет години.

Кои са причините за тумор на простатата?

Ракът на простатата засяга предимно по-възрастните мъже. Четири от всеки пет случая се диагностицират при мъжете на възраст над 65 години, а само един процент под 50 годишна възраст. Мъжете с фамилна анамнеза за рак на простатата е по-вероятно да развият болестта., отколкото останалите хора. Лекарите не могат да кажат, каква е точната причина за заболяването, но диетата е от голямо значение за образуването на тумор на простатата. Хората, които консумират големи количество мазнини, особено от червено месо е твърде вероятно да развият болестта.

Симптоми за поява на тумор на простатата

С напредването на възрастта, простатната жлеза се уголемява. Тези промени водят до стесняване на уретрата, което е причина за проблеми при уриниране. Основните заболявания свързани с тези нарушения са доброкачествена простатна хипертрофия /ДПХ/, простатит и рак на простатата.
- ДПХ – при това състояние, простатната жлеза расте по размери едновременно с нормалното стареене. Това разширяване е известно като доброкачествена хиперплазия. Тя се среща по-често при възрастни мъже. Няма конкретна причина за това състояние, но въпреки това, то може да бъде лекувано с медицински и хирургически процедури. Симптомите при ДПХ включват: трудност при уриниране, често уриниране, никтурия, слаб поток на урината;
- Простатит – заболяването се характеризира с възпаление или подуване на простатната жлеза, дължащо се на бактериална инфекция. Простатит може да се развие под две форми, остра и хронична. При остър простатит, тежките симптоми се появяват внезапно. При хроничната форма на болестта, признаците се появяват периодично. Това заболяване, може да засегне мъжете от всяка възрастова група. Симптомите, които са характерни за простатит са: парене по време на уриниране, болка при уриниране и еякулиране, често уриниране, висока температура и втрисане, болка в областта на таза;
- Тумор на простатата – това е много разпространено раково заболяване, което е на второ място по честота след рак на белия дроб. Характеризира се с образуването на злокачествен тумор в простатната жлеза. Най-лошото е, че при това заболяване няма признаци, когато е в начален стадий. Обикновено се открива, когато е в по-напреднал етап и се е разпространил към други части на тялото. Тумор на простатата е рядко срещано състояние при мъже под 40 годишна възраст. Ранните симптоми при този здравословен проблем са сходни с тези при другите заболявания на простатата, а именно: трудности при уриниране, никтурия, често уриниране, болка при еякулация, парене по време на уриниране, кръв в урината, наличие на бучка в простатната жлеза, болки в таза и гръбначния стълб, болки в гърдите и корема, кашлица и жълтеница;
Основните рискови фактори за тумор на простатата са наследственост и хранителна диета, която съдържа наситени мазнини, тютюнопушенето, влиянието на околната среда и др. Хормона тестостерон, също се счита като стимулатор на раковите клетки. Ето защо при намаляване нивата на този хормон, може да се помогне в инхибирането на тумор на простатата.

Диагностициране на тумор на простатата

Преди да постави диагноза, вашия лекар ще се интересува за всяка промяна в потока на урината, честота на уриниране през деня, ставате ли през нощта и други проблеми свързани с уринирането. Освен това той ще направи физически преглед, който ще даде представа за размера на простатата, както и всички възможни доказателства за развитие на рак.
Други тестове включват кръвен тест за проверка на бъбречната функция и специално изследване за проверка на биохимични данни от тумор на простатата. PSA e съкращение от специфичен простатен антиген, което е вещество, което се съдържа в кръвта на всички хора. При мъжете, с напредването на възрастта количеството в кръвта се покачва.
Когато човек страда от тумор на простатата PSA теста обикновено показва по-висока концентрация в кръвта. Ако резултатите са нормални, това е обнадеждаващо, но ако количествата на PSA са повишени, трябва да се направят още изследвания и да се приложи лечение.

Лечение при тумор на простатата

След проведените тестове, може да стане ясно, че проблемът е в резултат на други заболявания /например дразнене на стената на пикочния мехур/ или че има различна степен на обструкция. Ако има някакво съмнение за тумор на простатата, вашия лекар може да ви насочи директно към специалист. Ако степента на промяна в простатната жлеза е малка и има липса на доказателства за рак, лекарят може да предложи някои таблетки, които могат да помогнат за подобряване на състоянието.
Съществуват естествени средства, които много пациенти опитват, след като са направени предварителни тестове. Ако тези билкови лекарства не са достатъчно ефективно, трябва да се предприеме по-сериозно лечение, за да се избегне появата на усложнения.

Превенция за тумор на простатата

Всеки човек може да предприеме някои стъпки, които да намалят шансовете за получаване на тумор на простатата. Някои от тях включват консумация на храни с ниско съдържание на мазнини, богати на фибри или такива със съдържание на омега-3 мастни киселини като например:

  • Соеви продукти, като тофу и соя;
  • Домати и храни, които съдържат доматен сос;
  • Зеленчуци като броколи, карфиол и зеле;
  • Риба, като сьомга, тон и сардини;
  • Орехи и ленено семе;
  • Консумация на вино и зелен чай;

Въпреки, че съществуват различни методи за лечение на тумор на простатата, не забравяйте, че най-важното условие е да се предпазите от болестта, чрез водене на здравословен начин на живот, включващ балансирана диета и физически упражнения. Периодичните медицински прегледи, особено за мъжете над 40 годишна възраст са препоръчителни. Това ще помогне за навременното откриване на заболяването и предприемане на адекватна терапия.

Тумор на простатата

Подобни статии

Странични ефекти от лечението при рак на простатата

Странични ефекти от лечението при рак на простатата

Ракът на простатата е заболяване, което се среща по-често при мъжете над 65 годишна възраст и възможностите за лечение включват операция, ...

Характерни причини и симптоми при рак на простатната жлеза

Характерни причини и симптоми при рак на простатната жлеза

 Рак на простатата е най-честото раково заболяване срещано при мъжете. Добрата новина е, че тази болест е напълно лечима. Както при всички р...

Миома – симптоми, видове и лечение на маточни тумори

Миома – симптоми, видове и лечение на маточни тумори

Миомата представлява образуване на тумор в мускулната тъкан на матката /утерус/. Често образуванието се наблюдава и в шийката на маткат...

ДЕПРЕСИЯТА

ДЕПРЕСИЯТА

Депресията Депресията се отнася към психичните заболявания и не случайно е наречен „Бичът на 21 век“. В напрегнатото ни еждедневие животът ...

Как се диагностицират болките в гърба?

Как се диагностицират болките в гърба?

  Медицинските специалисти твърдят, че масово при пациентите след главоболието болките в гърба са най-често срещани. Над 80 на сто от хор...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

02.10.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

5662

Нередност Докладвай за нередност
4 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия