Увеличени лимфни възли

Увеличените лимфни възли са честа находка, която особено плаши болния и близките. Увеличените лимфни възли могат да бъдат единични (в определени области) и генерализирани (по цялото тяло). Най-често се откриват под долната челюст, под мишниците и в слабините. Имат различна големина - от бобено зърно до синя слива и са с различна консистенция. Често са болезнени и сраснали с околните тъкани и кожата. Много трудно е да се разкрие още от самото начало същността и причината на увеличените лимфни възли. Единични увеличени и болезнени възли обикновено са указание за остър възпалителен процес по периферията на тялото - по окосмената част на главата - при увеличени възли зад ушите и на шията, по ръцете - при увеличени възли под мишницата, по долните крайници - при увеличени възли в слабините. Често множествени неголеми и слабо болезнени лимфни възли под долната челюст и на шията са резултат на хронични възпалителни процеси в устната кухина и гърлото.

Причини за увеличени лимфни възли

Доскоро най-честата причина за увеличение на лимфните възли бе туберкулозата. В тези случаи възлите срастват помежду си и с кожата, разпадат се и пробиват навън. Понастоящем подобни случаи се срещат извънредно рядко. При някои болни от туберкулоза наистина могат да се намерят увеличени лимфни възли, но те не са сраснали и не се пробиват. Нерядко увеличение на лимфните възли (местно и генерализирано) може да се наблюдава при хроничнн инфектирани сърбящи кожни заболявания напр. при краста, екзема. Упорито и генерализирано увеличение на лимфните възли понякога е първата изява на редица кръвни заболявания. В тези случаи възлите са слабо увеличени, еластични, несраснали и неболезнени. Единични твърди и неболезнени увеличени лимфни възли се наблюдават при метастазите на редица злокачествени новообразувания. В тези случаи локализацията на възлите може да насочи към първичната локализация на новообразуванието. Диагностичното значение на увеличените лимфни възли е различно. Те могат да са резултат на някой незначителен болестен процес, но често са указание за сериозно болестно състояние. Поради това болният и околните трябва да се отнасят сериозно към всеки увеличел лимфен възел и навреме да потърсят лекарски съвет. Различни манипулации върху възела - компреси, лапи, нагряване с лампи и особено разтриване и размачкнане са недопустими. Манипулациите могат да влошат състоянието на болния и да затруднят правилното разпознаване и лечение.

Коментари за Увеличени лимфни възли

  1. 1.

    Как могат да се оправят ??

  2. 2.

    ot 1 mesec me bolat linfnite vazli bolka ta premina va prez o6ite tila i 4eloto leko sa uveli4eni mola pomognete

  3. 3.

    ZDRAVEITE ISKAM DA VI POPITAM AKO ZNAETE NE6TO DA MI KAJETE MAJA MI IMA TOP4E NA VRATA MISLQ 4E E LIMFEN VAZEL NO E OT MNOGO GODINI I SE VIJDA .

  4. 4.

    Преди 4 години в областа на слабините ми се подуха липфните възли, до такава степен, че се беше образувало като мехурче с течност колкото две бобени зърна.Болеше доста както и затрудвяваше походката ми, сядането и т.н.
    Отидох на лекар и веднага на другата сутрин ме приеха в Болницата във Велико Търново и ме оперираха-
    направиха ми прорез точно на сгъвката на крака към трупа и оставиха раната сама да зарестне не беше сашита.
    Доктора ми каза че съм имала запушен лимфен възел- и е направил каквото трябва-толкова повече инфо не получих.
    И до ден днеше аз не знам какво ми имаше, но периодично папипвам че ме наболява в същата област и предполагам че е същото, и веднага се мажа с йод да го изголя.
    Дали е правилно или не не знам, но с това се залъгвам че го изгарям или отпушвам канала или каквото там става.
    Не вярвам на Доктори и не знам към кого да се обърна за този проблем.

  5. 5.

    predi okolo 4 godini imah poduti limfni vazli zad u6ite.bqh i na lekar.pieh nqkakvi lekarstva.no ne spadnaha!sled nqkolko dena razbrah.4e vsi4ko idva ot edni moi obeci.mahnah obecite i vazlite spadnaha!taka 4e ponqkoga ne se potduvat ot nqkoq bolest.a nie sme si vinovni.4e nosim tenekii

  6. 6.

    otidoh na lekar i mi kazaha ce imam hernia az ne im se doverih i otifoh na oste edin,a toy mi kaza ce imam uveliceni limfni vizli po slabinite.ne znam kim kogo da se obirna
    pik i lelyami pocina ot rak v limfnite vizli

  7. 7.

    Зад ухото ми излезе топче,не се случва за първи път.Когато го докосвам боли,но до няколко дни минава.Също така и често ми заглъхва ухото но ми минава,може ли да бъде нещо сериозно?

  8. 8.

    От 4-5 месеца имам болки в ляво подребрие и странна тежест все едно нещо ми е надуто,болките не са постоянни а са като на кризи... 2-3 дена ме боли ,почва странно къркорене в корема ми като газове ,вдигам температура до 37,5 и след -2-3 дена отминава. Последните два пъти когато ми стана така ми се подуха лимфните възли под мишниците и много се притеснявам.Моля за съвт или помощ,какво може да е това?

  9. 9.

    Na men mi se podu limfen vuzel v oblastta na slabinite otdqsno.otidog na lekar i mi kazaha 4e e nqkakva infekciq,koqto e hronichna i se polu4ava pri mnogo malki momi4enca oshte v ranna detska vuzrast.doktorkata mi izpisa 1 kup antibiotici,no vuzelut ne spada.Nqmam ideq kakvo da pravq,molq ako nqkoi ima informaciq neka mi pomogne

  10. 10.

    дьщеря ми от 2годишна има ужели4ени линфни жьзли и то много какво да направя

  11. 11.

    imam poduti limfni vajli na vrata?kakvo da pravia...kak da gi lekuvam???

  12. 12.

    emi az imam top4o na vruta v lqvata 4ast ne e to4no zad uhoto kato go pipna ne me boli kato go butna igrae (mesti se) mnogo me e strah molq vi pomognete mi!!...

  13. 13.

    Nqma smisul ot zadavane na vuprosi tuk , po dobre posetete mnojestvo lekari i vijte vkraina smetka koe le4enie e nai-pravilno za vas. Ne 4akaite !

  14. 14.

    zdraveite imam dete na 7 god.4esto boleduva ot garlo.sega pak e bolna.zapo4na mnogo suha dalboka 4ak dave6a ka6lica.zavedoh q na doktor kazaha 4e e s traheobronhit.izpisaha 2 siropa ventolin i fluditek.ka6lizata potihna ve4e othra4va,no sutrinta se sabudi s bolki v garloto po to4no pod slivizata.pregleda q doktor i kaza,4e e podut limfen vazel ot samata infekziq. zabravih da kaza ,4e pie ospamox 500 3 po 1 na 8 4asa.kasa da prodalzavam da go davam o6e 6 dni i da pravq kompres spirt i rivanol na limniqt vazel.molq spodelete mnenie.

  15. 15.

    zdrveite dashteria mi ima topcheta v gornata chast na hodiloto niakoi moje li da mi kaje kakvo moje da e

  16. 16.

    Това което помогна на моя съпруг е един компотен буркан ракия, пчелен клей около 1,5см и стрък пелин. Това нещо престоява няколко дне и се взема сутрин на гладно по една супена лъжица.
    Пчелния клей го купувах от аптеката .Беше във формата на пръчка.
    В момента и аз имам такъв проблем и мисля утре да си го направя
    От мед. лице зная , че в тези случаи трябва да се ограничат въглехидратите

  17. 17.

    Значи един ден забелязах че имам някакво топче зад ухото,в самото ухо от външната страна отзад(не на главата,а на ухото,задната страна) и се е подуло,а нито сам си пробивал ушите нито нищо.Не знам моля ви кажете според вас какво е.
    Ходех при личната тя ми каза 2-3 да ми слагам риванол,лед и спирт и ако не спаде да отида при хирург да го види и да го спецят ли ко каза забраех,но аз неща пак да ми цепят ухото.Моля ви помогнете :( ;( (не знам да не е някои лимфен възел четох тука,а ако е такъв тои премахва ли се оператвно или ...)

  18. 18.

    2-3 дена*

  19. 19.

    пък да ми цепят ухото.*

  20. 20.

    Hora tova sas livnite v1zli si e tumor ili dobroka4estven ili zloka4estven ob1rnete si vnimanie i ne 4akaita izob6to tova e mnogo opasno ba6ta mi go pravixa opreciq na ediniq testis i sega 4akat da zarasne opraciqta i da xodi na lazer da gorqt razseikite.

  21. 21.

    NE 4AKAITE IZOB6TO AMI OTIVAITE NA DOKTOR




































































































































  22. 22.

    Винаги са ми били надути лимфните възли. Сега напоследак положението не ми харесва. Постоянно са надути. Мног ме е страх да отида на лекар, но нямам друг избор. Не чакаите до последно като мен да не стане така че да сам изтървала влакал. Все още сам едва на 19.

  23. 23.

    iskam da wi popitam ... sutrinta se sabudix i mi se beshe sxwanal wratat ... kakwo e towa .. nqmam nikakwi topcheta no ako se mradna na lqvo ili ako si naveda glawata i umiram ot bolki ... dali moje da sam skasal nqkoi nerf ... molq pomognete :X ;)

  24. 24.

    iskam da wi popitam ... sutrinta se sabudix i mi se beshe sxwanal wratat ... kakwo e towa .. nqmam nikakwi topcheta no ako se mradna na lqvo ili ako si naveda glawata i umiram ot bolki ... dali moje da sam skasal nqkoi nerf ... molq pomognete :X ;)

  25. 25.

    iskam da wi popitam ... sutrinta se sabudix i mi se beshe sxwanal wratat ... kakwo e towa .. nqmam nikakwi topcheta no ako se mradna na lqvo ili ako si naveda glawata i umiram ot bolki ... dali moje da sam skasal nqkoi nerf ... molq pomognete :X ;)

  26. 26.

    zdraveite¡ ot edna sedmiza sa mi podyti limfnite vazli pod miwnizata,sawto taka sam bremenna na 4 meseza. mnogo mee strax da ida na lekar,no ot vawite komentari razbiram, 4e tova nee wega. naistina niamax namerenie da otida skoro,no blagodarenie na vas wte go napravia.badete jivi i zdravi i po smeli ne kato men straxlivi yspex na vsi4ki vi.

  27. 27.

    от 2 седмици напипвам топче под ухото,дали е лимфен възел,не ме боли,но скоро много ме боляха зъбите и се успокоявам,че може да е от тях,но също така имам и шум в ушите,получух го скоро след операция хистеректомия,страх ме е да отида на лекар.

  28. 28.

    от 2 седмици напипвам топче под ухото,дали е лимфен възел,не ме боли,но скоро много ме боляха зъбите и се успокоявам,че може да е от тях,но също така имам и шум в ушите,получух го скоро след операция хистеректомия,страх ме е да отида на лекар.

  29. 29.

    imam sa6tiq problem no i tejest v glavata , shva6ta mi se vrata
    utre otivam na lekar

  30. 30.

    Преди операцията хемоглобина ми беше 110, а след нея 89,но нямах шум в ушите,получих го 2 месеца след това,бях започнала да пия фемовита-хормонални капсули,а топчето го открих наскоро,защото много ме боляха зъбите,но още не се е махнало,не ме боли,подвижно е.

  31. 31.

    От 1 седмица и под другото ухо ми се появи топче,което е болезнино при пипане,появи се след като пих ледено студена вода,при преглъщане ме боли странично под ухото,още имам шум в ушите,какво да правя?

  32. 32.

    zdraveyte na moq go boli uhoto i ima top4e na vr1ta molq pomognete pi6etemi na skype dj_älexis1

  33. 33.

    Едното топче ми изчезна след като пих антибиотик и зъбите не ме болят засега,но другото все още е там и шумът в ушите продължава.

  34. 34.

    ot izvestno vreme imam kato malak balon ot dqsno na hiqta ot vreme na vreme me boli no slabo ,neznam ot kede se vze tozi balon nesam boledyvala skoro ,dosta 4etoh i seda sam malko obarkana ,neznam kakvo da pravq .

  35. 35.

    ponqkoga,kogato sutrin se s1budq mi se poduva pod 4eliusta.ne me boli,no se poduva rqzko i mnogo i sled nqkolko 4asa ot6umqva.slu4va mi se na dve tri sedmici,no ve4e prod1ljava nqkolko godini.ako nqkoi ima predstava kakva moge da e pri4inata molq da pi6e.

  36. 36.

    каде мога да получа одговор

  37. 37.

    повече информациа за линфни вьзли

  38. 38.

    Zdraveite na vsi4ki .iskam da vi kaja slednoto i to ot li4en opit .predi godina imah podut limfen vuzel nad klu4icata v lqvo nemu oburnah vnimanie i toi iz4ezna no sled nqkolko meseca na vrata tozi put ot dqsno mi se poqvi drug koito v posledstvie se ogolemi dosta okaza se 4e imam bolesta na hod4ikn .savetvam vsi4ki dori pri nai -malkoto samnenie za ogolemen limfen vuzel da vzemat napravlenie za hematolog .nqma ni6to sta6no 6te vi se napravi pulna kruvna kartina izsledvane za virusi i ako sled medikamentozno le4enie ne spadne biopsia na limfen vuzel .moqta li4na lekarka mi kaza 4e e mastno natrupvane i da nese pritesnqvam i taka me zabavi da zapo4na le4enieto po rano . iskam da kaja na vsi4ki ako imate podut limfen vuzel koito e gumen i boleznen na dopir eventualno imatee nqkakvo vazpalenie i sled konsultacia s li4en lekar i predpisani lekarstva toi 6te spadne ,no ako vuzelat e elasti4en i ne boleznen na dopir i sled priema na lekartvata ne spadne do mesec potursete hematolog za6toto kolkoto po- rano se otkrie le4enieto e po lesno .nqma ni6to stra6no .za tezi koito ve4e sa vzeli napravlenie za hematolog ili za vseki slu4ai smqtat da go napravqt gi savetvam da otidat v aleksandrovska pri docent hadjiev .toi e naistina unikalen 4ovek i perfekten doktor .nadqvam se da sm vi bila polezna )

  39. 39.

    kvo triabva da naprava 4e da spadne samoto topche

  40. 40.

    imam dve top4eta na vrata i sas sigornost sa limfnite vazli kak vo moje da e tova 4etoh za limfnite vazli i razbrah 4e i RAKA vodi do tova i sas sigornost 6te hodq na doktor

  41. 41.

    здравейте,моля помогнете. От 2 месеца съпруга ми е с подути жлези около ушите.цял месец му изписваха антибиотици,ходихме на какви ли не лекари.никой не може да открие каква е причината за подуването -което е и болезнено.В началото го лекуваха от много червено гърло.Моля ви за съдействие какво да правим,понеже подуването не минава,боли го,чувства се отпаднал и го боли глава???

  42. 42.

    iskam da vi popitam ne6to korema mi postoqno k1rkori ot 2 godini kakvo da napravq???

  43. 43.

    zdraveite ot dosta vreme use6tam malko top4e pod lqvata mi6nitsa poqvqva se i sled nqkoi den iz4ezva i tova se povtarq otnovo i otnovo.bqx na lekar i ne mi obarna golqmo vnimanie.molq,kajete mi ima li za kakvo da se pritesnqvam ili tova ne e svarzano s limfniye vazli .....blagodarq predvaritelno

  44. 44.

    ima edin lekar nad lekarite i e bog-isus xristos varvaite i sche vi se dade toi vze na sebe si naschite nemozi ibolestite ni ponese varvaite bez vara ne moze da se ygodi na boga.

  45. 45.

    а за топче под долната челюст, неподвижно захванато за кожата може ли някой да каже нещо?

  46. 46.

    Хмммм, кой го е грижа дава отговори в този блог?

  47. 47.

    от един месец усещам болка и напипвам твърдо като жила под мишката ичаст от гърдат.преди две седмици оперирах киста на гърдата и болката се увеличи.може ли да ми каже някой лимфен възел ли е това или какво?

  48. 48.

    Имам леко подути лимфни възли в слабините. Доста четох и разбрах ,че това е следствие от инфекция - херпес на пениса, мъча се да се махнат обривите .Ползувам бебешка пудра ,фенистил. Мястото трябва да е сухо. Дезинфекция с калиев перманганат. Лекарставта не помагат.Вече почти ми мина след няколко месечно лечение по този начин .Но е много упорито, незнам дали ще се махнат тези бели мехурчести обриви от херпеса. Ако малко спреш това лечение ,веднага се активират.

  49. 49.

    sinat mi e na 6 hodini i ima top4ena vrata v liavo = vodihgonahematolog ni6to. le4enie santibiotici-ni6to. kade da go zaveda

  50. 50.

    zdraveite.sina mi e na 11 godini i skoro lejahme v bolniza vav varna za limfni vazli.koito mu izlqzoha ot dqsnata strana v oblasta na shiqta 2-3vazela .parvite dni se lekuvahme sas antibiotik vav vka6ti no na 2 den zapo4na da mi vdiga i temperatura37.8-37.9 gradus.vednaga go zavedoh pak na lekar po savet na tozi lekar koito go pregleda za da mu pusnem kravna kartina .pusnahme kravnata kartina ,hemoglobin,rue i t.n-no vsi4kite isledvaniq sa dobri nqma ni6to .zatova re6iha da me pratqt sas deteto na spezialist po ushi nos i garlo.sled pregleda se ustanovi che deteto nqma i takav problem -zatova me izpratiha v klinika po infekzii da ne bi da e ''mononukleoza''-i tove ne e i zaushka ne e i ne e ne6to s koeto da ni vkarat v bolniza pak poiskaha izsledvaniq drugi koito sa6to bqha ok dokato vsi4kite isledvaniq i snimki bqha ok deteto mi ne be6e .posavetvaha ni da ni vidi hemetolog.prieha ni v bolniza v klinika po detska hematologiq i onkobolesti.ujasa koito prijevq tam tezi nqkolko dni mi se gubqt tolkova bqh zle 4e mi se gubqt.sega sme vka6ti no i taka az pak neznam za6to sinat mi e imal takiva'' limfni vazli''-i temperatura do 40 gradusa.moje bi e uroinfekziq ili virosnq infekziq -tova mi kazaha lekarite dokato ni lekuvaha tam .i taka nz kak da postapq ot tuk na setne i kakvo moga da o4akvam ve4e

  51. 51.

    i az imamtop4e pod mi6nicta i leko vtvardiavane na takanta okolo sgavkata i 4ast ot gardata mnogo me pritesniava kalvo bi moglo da e dali ne e limfen vazel.

  52. 52.

    най добре е при увеличени лимфни възли ,особенно ако са се появили внезапно и са без болки,сешно да се отиде на лекар.възможноста да са злокачесвени е много голяма

  53. 53.

    Здравейте! Имам увеличен лимфен възел от лявата старана на шията и болка при допир в тази област. Това е вторият случай, първият път когато усетих болка в лимфният възел не предприех никакви мерки и тя отшумя от само себе си. Ще съм благодарна да ме посъветвате какъв лекар мога да посетя.

  54. 54.

    Zdraveite! predi okolo 3m. biah operirana pod-mishkata na rakata i vsashnos neznam da li e bilo ot limfen vazel ili drugo. Tai kato dalgo vreme me e naboliavalo i podulo miastoto pod rakata utidoh va lekar i imi ispisaha antibiotaci mina okolo 1m i bolkata spria no zarnoto pod mi6nicata si ostava6e. Utidoh na hirurg i mi kaza da ostana da mi go otvori i iz4isti,saglasihse. no sled operaciata nemi ispisaha antibiotaci.I se zapo4na ot na4alo. na 3-4 den rakata mi zapo4va da sabira. p[ak ti4ane po lekari, no edno mlado momi4e hirurg mi ispisa niakakvi antibiotaci ise razminah s vtori pat operacia.NO vinagi ima edno NO sled kato minaha o6te dva meseca i rezultata e na lice na sashtoto miasto se poiavilo sa6toto zarno tvardo,i me boli sega se 4udia kade i kakvo da predpriema.minavat mi razni misli i tai kato samita doktori ne mogat da otgovoriat koi togava,za6toto gokato popitah doktora kakvo e bilo taka i nemi obiasni.

  55. 55.

    abe hora otidete pri speciqlis USHI NOS GURLO i shte vi pomognat i az imam na vrata i mi izpisaha antibiotaci i indjekcii mi biqt seki den po 8 kubika genta micin
    i se poopravqm veche a tva nee tashak rabota begaite na lekar dokato e vreme

  56. 56.

    az imam podut limfen vazel v oblastta na genitaliite,koito se poduva ot vreme na vreme i me boli.Zabeliazah,4e se poiaviava,kogato mi se vazpali genitalnia herpes[otkriha mi go predi vreme],obiknovenno predi ili sled menstryacia.Znam,4e ako ne boli,moge da e seriozno,taka 4e otivaite na lekar

  57. 57.

    mersi,vesi,az imam sa6tite simptomi kato tvoite,podut limfen vazel pri genitaliite i biah se pritesnila da ne e rak,no me boli kato se poiavi,i vinagi se poduva kato mi se poiavi genitalnia herpes,no sega sam po spokoina,vapreki tova 6te otida na lekar

  58. 58.

    strahme dane mise pilni cyaloto tyalo

  59. 59.

    imam podut limfen vuzel ot dqsnata strana na 6iqta, malko pod uhoto i tova e ot nqkolko dni a to4no kogato go zabelqzah zabelqzah su6to 4e na dqsnoto mi oko okolo vejdata imam nqkakvi pup4ici i okoto mi zapo4na da se poduva. dali e vuzmojno da ima ob6to mejdu limfniq vuzel i podutoto mi oko ... molq nqkoi kompetenten da mi kaje

  60. 60.

    Брат ми се лекува от една година.Има гуша и лимфни възли на щитовидната жлеза. В момента му предлагат операция. Искам да ме съветвате къде в софия да се оперира . В ВМА или в Университетска болница

  61. 61.

    Ne razbiram ,zashto v tozi blog nqma otgovori ot lekari.Te moje gore-dolu da ni nasochat v nqkqkva posoka.Az imam bolki v uhoto,izpila sam mn.antibiotitci,no podobrenie nikakvo.Ako v tozi blog imashe lekar,koito da otgovarq na vaprosite ni shtqh da go popitam dali e vazmojno ot bolkite v ushite da me boli i vrata,shiqta i ramenete.Blagodarq.

  62. 62.

    imam podut linfen vzel pod mi6ni4ata moiata li4na lecarca e ,mnogo tpa za6toto cazva , 4e niama ni6to stra6no ,mnogoe tpa no dnes si napravix isledvane na crvta i o4acvam rezultatite

  63. 63.

    Mnogo me boli pod yhoto,toest (kato poglednete dqsnoto yho i poglednete pod nego,i posle leko na lqvo) eto tam me boli mnogo silno....mama kazva 4e e zaradi 4e ne nosq 6apka...no molq vi kajete mi kakvo e !!! ;(

  64. 64.

    ot okolo mesec mi se podu lqvata podmi6nica ne e mnogo stra6na bole6ka,no me kara da se pretesnqvam,golqma e kolkoto sinq sliva trqa li da hoda na doktor

  65. 65.

    az imam sig vaspaleni limfni vazli ot 1 na godina lekari isledvaniq kakvo li ne nakraq biopsiq na ediniq po shiqta vsichko bilo nared sas vremeto shte li da se maxnat nz si kakvo nz si shto predi vreme se poqvi oshte edin pod mishnicata ama se maxna za den dva

  66. 66.

    az sum na 14 god. otkriha mi che imam tuberkoloza na limfnite vuzli i piq edni hapcheta veche 5 mesec ostava mioshte edin , no doktorite mi kazaha da ne hodq na more no az vednuj otideh o vlqzoh vuv vodata i iskam da popitam moreto vredi li na lechenieto?

Подобни статии

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

Защо са увеличени лимфните възли?

Защо са увеличени лимфните възли?

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. Това увеличение се срещ...

Бледа кожа и бледи лигавици

Бледа кожа и бледи лигавици

Нормално детската кожа има леко розов оттенък както при русите, така и при мургавите деца. Децата, които се отглеждат в неслънчеви стаи, осо...

Знаете ли какво причинява развитието на СПИН?

Знаете ли какво причинява развитието на СПИН?

Синдрома на придобитата имунна недостатъчност СПИН е заболяване на имунната система на човека, причинено от човешкия имунодефицитен виру...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

23.05.2008

Обновено
Обновено

31.08.2011

Прочетено
Прочетено

120264

Нередност Докладвай за нередност
13 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия