Лечебни манипулации и процедури

Лечебни бани. При остри вирусни инфекции се препоръчват затоплящи бани. Правят се както обикновената баня, но с температура на водата 38-38,5°С. Топлата баня трае няколко минути. Не бива да се прави при склонност към гърчове. По лекарско предписание могат да се правят и бани с орехова шума или хвойнови бани.
Понижаване на високата температура. Температурата до 38,5°С не изисква специално лечение. Необходимо е само детето да бъде освободено от излишните дрехи, да се охлади помещението, да се дадат повече течности през устата. До идването на лекаря, когато температурата се покачи над 38,5 °С, майката може да направи опит за нейното понижаване по няколко начина:
1. Чрез даване на медикаменти, които понижават температурата. У нас най-често се използва амидофен в таблетки по 0,10 г (детски) и по 0,30 г (за по-големи деца и възрастни). Дозата за деца от 6 месеца до 1 година е половин детска таблетка, за деца от 1 до 3 години- една детска таблетка, от 3 до 7 години - две детски таблетки, и над 7 години - от 3/4 до 1 таблетка за възрастни. При кърмачета амидофенът се предписва от лекаря във вид на разтвор, който се приема по-лесно. Таблетките при деца до 4-5-годишна възраст трябва да се стрият предварително и да се дадат с малко вода, сироп, компот или мляко. Може да се даде и аналгин в течно състояние по 3-5 капки за кърмачета, по 9-10 капки за деца от 3 до 7 години, по 15-25 капки - за деца от 7 до 14 години. При склонност към гърчове медикаментите, които понижават температурата, не се дават самостоятелно, а комбинирани винаги с фенобарбитал. Необходимо е да се знае, че антибиотиците и сулфонамидите (бисептол, суметролим) не понижават температурата и тяхното даване не само е безполезно, но може и да навреди. Преди да повторите дозата на лекарството, измерете температурата и ако тя е спаднала, не давайте повече.
2. Ако температурата е много висока - над 39-40°С, заедно с амидофена или аналгина трябва да се направят хладни обвивания. При кърмачета и малки деца (до 2-3-годишна възраст) обвиването може да обхване цялото тяло. Потопете в съд с вода със стайна температура (около 20°С) чаршаф или голяма кърпа, изстискайте го добре, разстелете го върху суха хавлиена кърпа и обвийте детето до шията - главата остава свободна. След 15 минути развийте детето, избършете го със суха кърпа и го облечете в дрехите, с които спи. Ако по време на хладното обвиване детето започне да трепери, ако побледнее или ако получи посиняване около устните, носа, челото, обвиването трябва да се прекрати.
3. Почти същият ефект може да се получи и с частично хладно обвиване. То се прави в след кърмаческата възраст. С намокрена и изцедена кърпа се обвиват краката до средата на бедрата, включително и стъпалата, над мократа кърпа се обвива суха кърпа. Обвиването трае 10 до 15 минути и ако не се получи понижение на температурата, може да се повтори още един или два пъти.
4. По-трудно изпълнима е хладната баня. Тя се извършва най-често под лекарски контрол. Необходима е по-дълбока ваничка, в която детето се поставя във вода с температура 37 °С. Постепенно водата изстива и след 10-15 минути се получава желаният ефект.
Хладните обвивания намаляват повишената телесна температура с 1-2°С. По-голямо понижение не трябва да се допуска.

Компреси

 

Лекарят може да предпише загряващ компрес. Натопява се памук във вода с температура 25-30°С. Изстисква се добре и се поставя на определеното място. Върху памука се поставя парче найлон, който плътно да го обвие, а върху найлона - пласт от сух памук. След това се прави превръзка с бинт. Превръзката не трябва да е много стегната, но трябва да се направи така, че да не влиза въздух до намокрения памук. Обикновено компресът се сменя всеки 12 часа. В някои случаи се употребяват само студени компреси: натопен във вода памук и превръзка с бинт.

Клизми

Очистителните клизми се правят при дълготраен запек, и то само по предписание на лекар. Честото им извършване може да има обратен ефект - детето да не се изхожда спонтанно. При децата очистителните клизми се извършват със специални гумени помпички - круши. Намазва се наконечникът на помпичката с вазелин и се вкарва 50-100 мл (кафена до винена чаша) затоплена до температурата на тялото обикновена вода или вода, в която е разтворен малко мек сапун. След вкарване на течността анусът се придържа няколко минути затворен чрез притискане на двете половини на седалищната мускулатура, след което се отпуска.

Подобни статии

Пиелонефрит

Пиелонефрит

Пиелонефритът е инфекциозно възпалително заболяване на бъбречната тъкан и на лигавицата на бъбречните легенчета. В редица случаи болестният ...

Гърчови прояви при детето

Гърчови прояви при детето

Гърчовете у децата създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено протичане и много рядко заплашват живота и бъд...

Рахит

Рахит

Рахитът е заболяване на растящия детски организъм, при което в костите не се отлагат достатъчно калциево-фосфорни соли. Нещо повече - даже с...

Сок от цвекло

Сок от цвекло

Градинските сортове цвекло съдържат 13 до 16% сухо вещество, 9 до 13% захари, 1 до 1,5% суров протеин, 0,88 до 1,4% минерални соли, 3,76 мг ...

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Какво обаче наистина представлява лечението с кислород? Това е терапия при, която с помощта на барокамера се подава под налягане почти три п...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

1774

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия