Рахит

Рахитът е заболяване на растящия детски организъм, при което в костите не се отлагат достатъчно калциево-фосфорни соли. Нещо повече - даже се извличат соли от костта, при което те стават по-меки, поддават се на огъване под тежестта на тялото, последват деформации на гръдния кош, на таза и на долните крайници. Причината за тези костни аномалии е недоимъкът на витамин D, който има важна роля за всмукването на калциевите соли през червата и за отлагането им в костите.
Детето си осигурява витамин D по два начина. Основният е образуването му в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи на слънчевия спектър или пък при облъчването на детето с кварцова лампа. Вторият е внасянето на витамин D с храната: с майчиното мляко, по-малко с кравето, с кравето масло и жълтъка на яйцата, а при по-големите деца и от консумацията на черен дроб. Доказано е, че дори при най-правилно хранене полученото чрез храната количество витамин D не задоволява даваните нужди на кърмачето, ако то не се излага на прякото действие на слънчевите лъчи.

Кои деца са застрашени от рахит?

В общи линии това са кърмачетата, които растат усилено и имат по-големи нужди от калциево-фосфорни соли и от витамин D. Между тях на първо място стоят недоносените, които се раждат, преди да са си натрупали запас от соли и витамин D. Ако не се предприеме активна профилактика, недоносените по правило заболяват от рахит. Застрашени от рахит са също така и «зимните» бебета, т.е. децата, които са родени през второто полугодие и прекарват първите си месеци в стаята. Децата, родени през пролетта, боледуват много по-рядко от рахит. Доказано е, че изкуствено хранените кърмачета боледуват два пъти пo-често от рахит. Продължителните заболявания, свързани с намаление на апетита, диария, както и честите инфекции благоприятстват появата на рахита. Претрупването на бебето и на малкото дете с много пелени и дрехи пречи на движенията на детето, а оттам и за укрепването на костите.

Ранни прояви на рахита

 

Първите симптоми се появяват обикновено след втория месец. Бебето започва силно да се изпотява по време на сукане, както и по време на сън. В следващите месеци лекарят установява, че ръбовете на фонтанелата са меки. Той ще открие още един важен признак - твърдите дотогава черепни кости се размекват и при натискане се огъват.

По-късни прояви на рахита

През второто полу-годие могат да се появят различни деформации на гръдния кош. Зъбите на рахитичното бебе понякога никнат по-късно. Ако обаче вашето 8-месечно бебе още няма зъбки, не бързайте да мислите за рахит. Те могат да се покажат нормално едва към 10-ия месец, дори и по-късно. От друга страна, ако бебето има две зъбчета още през 6-ия месец, но се поти обилно, много е възможно то да има рахит - покажете го на лекаря. За рахит говори много повече неправилният ред на никнене на зъбите, както и наличието на зъби с лош емайл. Същото следва да се каже и за фонтанелата на бебето. Вие знаете, че тя зараства към края на първата година и не по-късно от 16-ия месец. У рахитичните деца тя може да остане отворена и през следващите месеци, понякога дори до края на втората година. Вярно е обаче, че у деца с рахит тя може да има съвсем нормални размери. Ето защо оставете на лекаря да реши дали детето ви има рахит, или не. Вие само не забравяйте да му кажете за вашите наблюдения: изпотяване, отказ на бебето да стъпва на крака, след като вече е правило това.
Изкривяването, на краката настъпва едва след първата година, когато детето започва да стои и да ходи. Не забравяйте обаче, че всяко дете прави своите първи стъпки леко разкрачено, за да има по-голяма стабилност. Това още не означава рахит. Под тежестта на тялото може да се деформира и тазът, чието стеснение у момиченцата по-късно е от значение за протичането на раждането. Като трайна деформация у рахитичните деца може да остане и плоското стъпало. Не забравяйте обаче, че до две години всички деца нормално имат плоско стъпало.

Рахитът се лекува успешно

 

Достатъчно е на рахитичното дете да се даде възможност да си образува витамин D или да му се дава витаминът като лекарство. Много важно е на болното да се осигури и възможност за активни движения, за игра на открито, на чист въздух, като се прилагат всички останали закалителни процедури.
При кърмачетата прекрасни резултати дава облъчването с кварцова лампа. Стига да няма противопоказания, това облъчване може да започне още през 2-3-ия месец. Едно облъчване с ултравиолетови лъчи осигурява на детето натрупване на витамин D в кожата в количество, надминаващо многократно дневната нужда.
Лечението с витамин D се провежда чрез ежедневно даване на определената от лекаря доза или пък чрез еднократно даване на дозата, полагаща се за две седмици или за цял месец. Лечението обаче продължава с месеци. Уместно е тук да посочим, че витамин D2 и D3, са еднакво ефикасни. Това е доказано чрез
сравнителни наблюдения над деца, получаващи единия или другия вид витамин D. И още една уместна забележка. Може да прочетете или да чуете, че баните във вода с орехова шума са лечебни при рахит. Те няма да навредят на детето, но няма да му осигурят необходимия витамин D. Затова не разчитайте само на тях.

Може ли да предпазим детето от рахит?

Децата, чиито майки спазват лекарските съвети за профилакктика, не боледуват от рахит или в най-лошия случай го прекарват в много лека форма, като бързо оздравяват.
Какво се иска от майката? На първо място естествено хранене поне до края на първото полугодие. Започнете отрано въздушните бани със свобода на движенията. Провеждайте масажите и гимнастическите упражнения, така както ще ви научат в детската консултация. Навреме започнете да изнасяте бебето навън - през лятото още в първите дни след изписването от родилния дом, а през зимата - в края на първия месец. В зависимост от сезона разголвайте лицето на бебето, ръчичките, а след това и крачетата. Слънцето ще предизвика образуване на необходимия за детето витамин D в кожата му. Започнете про-филактично облъчване с кварцова лампа още през втория или поне в началото на третия месец. Имате две възможности: да носите бебето в детската консултация или да получите оттам лампа за временно ползване вкъщи. Втората възможност, разбира се, е за предпочитане. Хубаво е да си купите квар-цова лампа, тя ще ви служи и за следващите деца. Запомнете обаче, че бебето не бива да получава витамин D по време на облъчването с кварцова лампа.
Витамин D за профилактика на рахита се дава във вид и доза, определени от лекар. Трябва добре да се уточните по отношение на капките, тъй като тези от ампулите съдържат много повече витамин D, отколкото капките от шишенце, а една грешка може да навреди на бебето.
Някои майки погрешно разчитат, че като изнасят детето навън, без да го разголват, то пак ще си образува витамин D. Слънчевите лъчи не преминават през дрехите. А ултравиолетовите лъчи не преминават и през обикновеното стъкло. Затова не можете да разчитате на ефект от облъчването дори на разголено дете през затворен прозорец. Резултатно е облъчването само през отворен прозорец с пряко попадане на слънчевите лъчи. И още едно допълнение. Усвояването на калциевите соли в храносмилателния канал е много по-пълноценно, ако давате на бебето сокове от плодове с кисел вкус - кайсии, малини, сливи, лимони, портокали.
Накрая нека ви напомним, че детето, което е имало рахит през първата си година, през следващата втора зима е застрашено от възвръщане на проявите на рахита. А в тази възраст опасността от нежелателните деформации на краката и таза е много по-голяма. Затова с помощта на лекаря проведете отново енергични профилактични мероприятия.

Етикети

рахит

Подобни статии

Лечение със слънчеви лъчи

Лечение със слънчеви лъчи

При слънчевите бани тялото се подлага на действието не само на пряката, разсеяната и отразената слънчева светлина, но и на редица метеоролог...

Витамини

Витамини

Витамините наред с белтъчините, мазнините, въглехидратите и солите спадат към незаменимите съставки на храната. Те са познати сравнително не...

Защо детето се изпотява много

Защо детето се изпотява много

Въпросът за изпотяването често се поставя от майките. Обикновено те съобщават следните подробности - детето и когато е болно, и когато е здр...

Гърчови прояви при детето

Гърчови прояви при детето

Гърчовете у децата създават голяма тревога у родителите, но те най-често имат доброкачествено протичане и много рядко заплашват живота и бъд...

Епилепсия при детето

Епилепсия при детето

При всяка поява на гърч у детето родителите изпитват панически страх и си мислят дали този гърч не е проява на епилепсия. В повечето случаи ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

12433

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия