Видове бои

Как да боядисаме или облицоваме жилищните помещения и какви материали да изберем зависи от основата, върху която ще се поставят боите - дали тя е мазилка, зидария, дърво или метал.
Всяка боя, купена от пазара или приготвена от самите нас, се състои от три основни вещества: свързващо вещество, пигмент и разредител.
Свързващото вещество служи за задържане или фиксиране на боята и образува нейния покривен пласт, наречен още «филм». Като свързващи вещества се употребяват гасена вар, водно стъкло, цимент, туткал, казеин, ленено масло, безир и др.
Пигментите дават желания цвят на боята. Това са различни по състав неорганични и органични съединения, неразтворими във вода.
Разредителите осигуряват най-подходяща гъстота за боята. Като разредители най-голямо приложение са намерили боровият и минералният терпентин, газта, специалните разредители за бои и др. Разредител на постните бои е водата, а иа туткалените бои - туткалена вода.


За боядисването на тавани, стени, подове, врати, прозорци, външни мазилки и др., се употребяват следните видове бои:

 

Варни бои

При тях свързващо вещество е гасената вар. Нанесени върху тавани и стени, варните бои образуват устойчива на действието на атмосферните агенти и влагата покривка, която не пречи на стените да дишат. Варните бои не се ронят и не плесенясват, поради което могат да се използват и за боядисване на помещения с по-голяма влажност, на складове, обори и др. Обаче те не са устойчиви на действието на замърсен от индустриални газове въздух, който съдържа серен двуокис, сероводород, азотни окиси и др.

 

Туткалени бои

Като свързващо вещество в тях служи туткалът. След като изсъхнат, те образуват върху стените пропускащи въздуха матови покрития. Под действието на влагата обаче те набъбват и се по-криват с плесени. По тази причина се употребяват много рядко и то само за боядисване на сухи помещения, чиито стени са порести. Предимството на туткалените бои е, че те не „пускат" при допиране до боядисани с тях повърхности.

 

Казеинови бои

Както показва самото им име, тези бои съдържат като свързващо вещество казеин. Те са по-скъпи от варните, но в замяна на това са много трайни.

 

Циментови бои

Свързващо вещество при тях е циментът. Циментовите бои се оцветяват с вароустойчнви пигменти. Те са ПОДХОДЯЩИ за боядисване на цокли, фасади, влажни помещения и др.

Латексови (синтетични) бои

Латексовите бои намират все по-широко приложение в бояджийската практика, тъй като, нанесени върху тавани, стени и други повърхности, образуват устойчиви на механично въздействие и атмосферно влияние покрития, не нарушават „дишането" иа стените и могат да се полагат върху всякаква основа. Понеже съдържат като разтворител вода, при работа могат да се разреждат с нея и са безопасни за здравето на работещите с тях. Покритията с латексови бои могат и да се лакират. Върху тях може да се боядисва наново.

Блажни бои

Свързващото вещество в тези бои е безирът. Използват се предимно за боядисване на стените в кухни и бани, на дървени и метални плоскости, врати, прозорци, цокли и др.
Въпреки че блажните бои се употребяват много отдавна, те не са лишени от съществени недостатъци. На първо място покритията им не пропущат въздуха, тъй като след изсъхване образуват непроницаема кожица (филм). Във влажни помещения изпаренията се кондензират върху повърхността им, а проникналата между пукнатините на стара блажна боя водна пара я разрушава и тя се олющва.

Алкидни бои

Тяхното свързващо вещество са алкидните смоли. Алкидните бои образуват гладки лъскави покрития, здраво свързани с основата, върху която са положени. Изсъхват бързо, което позволява да се нанасят повторно след кратко време. Алкидните бои са особено подходящи за боядисване на дограма - прозорци и врати, мебели, радиатори и др.

Нитроцелулозни лакове

Свързващото вещество на тези покрития са целулозните нитрати. При нанасянето им върху дървени плоскости изсъхват бързо, като образуват лъскав, устойчив на механично въздействие и влага филм. Използват се за лакиране на мебели и по-малки дървени плоскости.

 

Подобни статии

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Голямото разнообразие и изобилие от текстилни тъкани с право ще затрудни неспециалиста да се ориентира относно произхода и качеството им при...

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

Видове месо и риба подходящи за консервиране

Видове месо и риба подходящи за консервиране

За приготвяне на продукти от месо се използва месото от едри и дребни рогати животни и свине.Месо от едри рогати животни. Месото от едрите р...

Бримки и видове бримки при плетене с две игли

Бримки и видове бримки при плетене с две игли

Както видяхме, първата стъпка за започване на една плетка е нанизването на халки върху една от иглите. Така нанизаните халки се наричат брим...

Различни видове мляко за бебето

Различни видове мляко за бебето

Какво представлява млечната смес, приготвена по рецепта. В нея няма нищо тайнствено. Това е смес от краве мляко, вода и захар. (Понякога лек...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

08.03.2009

Прочетено
Прочетено

8241

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия