Различни видове мляко за бебето

Различни видове мляко за бебето
Млякото е основната храна за всяко новородено бебе. Настоящата статия ви предлага няколко вида млека подходящи за вашето бебе.

Какво представлява млечната смес, приготвена по рецепта. В нея няма нищо тайнствено. Това е смес от краве мляко, вода и захар. (Понякога лекарят не препоръчва захар.) Водата н захарта се използуват, за да се направи сместа по-близка по състав до майчиното мляко. Кравето мляко, което използвате, може да бъде сгъстено, пастьоризирано пълномаслено прясно мляко или пък мляко на прах. Всяко има своите преимущества. Използуват се и различни видове захар. Най-обикновените са: кристалната (обикновената) захар, царевична гликоза, смес от декстрин и малтоза (малцова захар) и др.

Необходимостта от стерилизация на всички съставки и на шишетата произтича от това, че млякото способства не само за развитието на кърмачетата, но и на микробите. Ако няколко бактерии попаднат в млечната смес при приготвянето и, до следващия ден те многократно се размножават, особено ако тя не се държи в хладилник. Сваряването на млечната смес я прави и по-лесно смилаема.
Лекарят ще предпише най-подходящото мляко за вашето бебе с оглед на неговите нужди и наличните видове млека.

Сгъстено мляко. От него е извлечена повече от половината вода. (Не трябва да се бърка с кондензираното подсладено
мляко, което не е подходящо за бебета.) Сгъстеното мляко има няколко преимущества. Обикновено то се продава щателно стерилизирано в консервени кутии и при отваряне на кутията в него няма нито един микроб. На много места по света то е по-евтино от прясното мляко. Неразпечатаната кутийка може да се съхранява неограничено време без хладилник. На вкус то винаги е едно и също независимо от това, къде е купено, и на бебето, което пътува, не се налага да се пригажда към различни млека. То е по-лесно смилаемо от прясното мляко и по-рядко причинява алергични прояви от типа на екземата. След изброяването на тези преимущества вие сигурно се учудвате защо повечето хора използват прясно мляко. Главните причини са навиците и вкусовете. Някои по-големи деца и възрастни, свикнали с прясно мляко, не харесват вкуса на сгъстеното мляко. Но бебетата го харесват и нямат нищо против заменянето на едното с другото. Няма причини, поради които бебето да не продължи да пие с години сгъстено мляко. Тъй като сгъстеното мляко е около 2 пъти по-концентрирано от прясното, то се разрежда наполовина с вода. Съществуват много марки сгъстено мляко. Всичките имат почти еднакъв състав и не трябва да се тревожите при преминаване от една марка към друга.

Разновидности на сгъстеното мляко и млякото на прах. Съществуват редица разновидности на тези млека с различни търговски названия. Техният състав е подбран с оглед на по-близкото сходство с майчиното мляко и много лекари ги препоръчват широко в своята практика. Към всичките е прибавена захар, така че няма нужда майката да слага, и в някои ат тях са намалени белтъчините. Тези млека трябва да се използуват по препоръка на лекаря и да се разреждат според указанията.

Пастьоризирано мляко. Ако ще приготвяте храната с прясно, а не със сгъстено мляко, за предпочитане е то да бъде пастьоризирано. При пастьоризирането млякото се загрява преди бутилиране и по този начин се убиват всички вредни за човека бактерии.

Хомогенизираното мляко е пастьоризирано мляко, в което мастните капчици са разбити на много по-дребни частици;, по този начин мазнините стават по-лесно смилаеми. Каймакът не се отделя отгоре, а остава размесен в цялото мляко. Хомогенизираното мляко има своите преимущества за бебетата, които трудно смилат млякото. То образува по-малко каймак от обикновеното мляко и не запушва лесно биберона.

Суровото мляко е непастьоризирано, получено направо от кравата, и трябва да се вари 5 минути не само за бебетата, но
и за децата от всички възрасти. Това се прави, за да сте сигурни, че не съдържа бактерии, които предизвикват диария, ангина,
туберкулоза и др. инфекции, Суровото мляко от някои породи крави е по-мазно от обикновеното мляко, което се продава и може да наруши храносмилането на бебето. В такъв случаи трябва да отливате малко от неговия каймак, така че останалото да прилича на млякото, което се продава.

„Пълноценно" мляко е израз, използван при приготвянето на млечни смеси. Това означава, че нормалното количество каймак е размесен в цялото мляко. Ако пълномасленото пастьоризирано мляко не е хомогенизирано, разклатете бутилката, за да се размеси каймакът равномерно в цялото мляко. Така ще направите млякото „пълноценно". Правете това, преди да отлеете млякото за приготвяне на сместа. Ако оставите каймака отгоре и използвате млякото от горната част на шишето, млечната смес ще бъде много богата на мазнини. От друга страна, ако каймакът в горната част се отлее, сместа ще бъде силно обезмаслена. Не е необходимо да разклащате хомогенизираното мляко, защото в него не се отделя каймак.

Полуобезмаслено мляко, от което половината каймак е извлечен, се предпочита от някои лекари за хранене на недоносени бебета, докато достигнат теглото 2,5 кг защото е по-лесно смилаемо от пълномасленото мляко. (Обезмасленото мляко, от което е извлечен целият каймак, е много слабо за хранене на недоносени бебета.) Полуобезмаслено мляко на прах може да се намери и в кутии. При повечето марки, за да получите течно полуобезмаслено мляко прибавете 50 г вода към една равна супена лъжица мляко на прах (виж етикета).

Някои млекоцентрали произвеждат пастьоризирано полуобезмаслено мляко в бутилки.. Или можете да купите пълномаслено пастьоризирано мляко и да извлечете половината каймак с надупчена лъжица (или кръгли, мерителна лъжица).

Обезсмаслено мляко (при диария). Обезмасленото мляко полуразреденото обезмаслено мляко често се предписва при диария като по-лесно смилаемо. Когато е във вид на прах, за получаването на течно обезмаслено мляко е необходимо смесването на 50 г вода с една равна супена лъжица от праха (вж. етикета). Някои млекарници продават обезмаслено пастьоризирано мляко. За да приготвите разредено обезмаслено мляко, размийте една равна супена лъжица прах в 100 г вода.

Мляко на прах. Пълномасленото мляко на прах е удобно, ако пътувате с вашето бебе или ако живеете някъде, където не можете да намерите сгъстено мляко или подходящо прясно мляко. То е леко и можете да носите голям запас. Но то е по-скъпо от прясното и от сгъстеното мляко. От него ще получите течно пълномаслено мляко, като размиете една равна супена лъжица прах в 50 г вода. Ако за приготвянето на сместа сте използвали 300 г сгъстено мляко, 600 г вода и 2 пълни супени лъжици кристална (обикновена) захар, при употреба на мляко на прах ще трябва да използвате 10 пълни супени лъжици. Размийте праха в 900 г вода и прибавете 2 пълни супени лъжици захар. Сварете необходимото количество вода и разтворете захарта в праха и го разбийте със стерилизирана вилица или с тел за разбиване на яйца. След отваряне на кутията млякото на прах трябва да се държи в хладилник. Дотук се говори за пълномаслено мляко на прах. Има други видове мляко на прах, в които пропорциите на отделните съставки са изменени. Те трябва да се използват под лекарски надзор.

Кисели млека. Подкиселените млека се приготвят по два начина. В млекоцентралата (или в болницата) поставят в пастьоризираното мляко бактерии, които произвеждат млечна киселина. Другият начин — чрез прибавка на млечна киселина към пастьоризираното или сгъстено мляко — може да се прилага и в къщи. За някои бебета млякото, подкиселено с млечна киселина, е по-лесно смилаемо от обикновеното мляко. Лекарите често го предписват на бебетата с лошо храносмилане, с чести повръщания или на бебета, склонни към диария. Някои лекари по правило го предпочитат за всички бебета. Подкиселеното мляко не благоприятства развитието на болестотворни бактерии и е по-сигурно от прясното мляко, особено при липса на хладилник. Количествата на млякото, водата и захарта са същите, като в обикновената млечна смес. Изисква се умение, за да се приготви мляко с млечна киселина в дома. Три важни неща са: млякото и водата да са добре охладени, да се подкисели млякото съвсем постепенно и да не се нагрява много след подкиселяването. Сварете млякото в една тенджера и след като изстине, го охладете в хладилника. В друга тенджера сварете водата със захарта и я охладете. Прибавете една пълна чаена лъжичка специално пречистена млечна киселина към водата и захарта. (Това е обикновеното количество за общо 670—840 г млечна смес. За по-малка доза използвайте съответно по-малко.) Бавно прибавете подкиселената вода към млякото, като бъркате непрекъснато. Ако някой може да ви помогне, нека да излива подкиселената вода в млякото, докато вие бъркате непрекъснато с тел за разбиване на яйца. По този начин се избягва натрупването на киселина в една част от млякото и образуването на жилави късове пресечено мляко, които не могат да минат през биберона. За това киселината се разтваря във водата, за да се разреди, преди да се смеси с млякото. Ако не използвате вода за млечната смес, бих ви посъветвал да разбъркате млечната киселина в 30 до 50 г вода, преди да я прибавите към млякото. Затопляйте шишето във водна баня постепенно и не го прегрявайте. Ако внимателно приготвите млякото с млечна киселина, то спокойно ще мине през дупките на биберона. Ако е необходимо, уголемете дупките.

В някои големи градове можете да намерите пълноценно мляко, подкиселено с млечна киселина. Обикновеното е доста скъпо. Можете да го намерите и във форма на прах в аптеката. При приготвяне на млечната смес се прибавя вода и захар както при приготвянето на обикновеното мляко.

Изкуствени млека, за бебета и деца, които са алергични към истинското мляко се правят от разни хранителни смеси — най-често от соево брашно и захар.

 

Подобни статии

Захранване

Захранване

Да захраним бебето означава да заменим едно от кърменнята с друга, кашава храна. Следователно даването на плодов сок и плодови пюрета като п...

Хранене с биберон

Хранене с биберон

Първите няколко дни. Обикновено първото шише (биберон) с млечна смес се дава 12 часа след раждането, въпрекиче може и по-рано, ако бебето е ...

Промени в храната на бебето

Промени в храната на бебето

Лекарят, който се грижи за вашето бебе и познава неговата храносмилатела система, е този, който трябва да ви посъветва относно тези изменени...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

mitaka

mitaka

86 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2012

Обновено
Обновено

08.06.2012

Прочетено
Прочетено

2693

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия