Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Голямото разнообразие и изобилие от текстилни тъкани с право ще затрудни неспециалиста да се ориентира относно произхода и качеството им при покупката на даден артикул.
При покупката на текстилна тъкан не бива да се осланяме единствено на външния й вид. Най-правилно е да купуваме тъкани от трайно утвърдили се по качество производствени марки или да потърсим съвета на специалисти. Това е особено важно при изделията от изкуствени коприни и от синтетични влакна.
Да се знае произходът на различните видове текстилни влакна, от които са изработени бельото, облеклото и другите текстилни изделия, е от решаващо значение за прането, гладенето, чистенето и други обработки, на които те биха били подложени по време на употребата им.

 

Разпознаването на влакната може да се извърши по следния начин:
Oт основата и вътъка на предназначеното за обработка текстилно изделие се изпитват 15 до 20 нишки. Ако изделието е изработено от еднородни материали, е достатъчно да се извърши т.нар. проба чрез изгаряне. По начина на горенето на поставена в пламъка на запалена кибритена клечка, свещ (или в друг пламък) нишка и по миризмата на отделящите се при горенето й газове и други продукти може доста сигурно да се определи нейният произход.
Памучните и ленените влакна изгарят сравнително бързо, при което отделящата се миризма наподобява миризмата на горяща хартия. Пепелта, получена след изгарянето е със сиво-бял цвят.
Вълнените влакна, запалени, горят по-бавно от памучните и ленените, като отделят миризма на изгорял рог. В края на изгорялата нишка се образува овъглена, лесно трошлива топчица. Пепелта от изгарянето на вълнените влакна представлява черна шуплеста маса.
Влакната от естествена коприна при запалване горят бавно и се овъгляват, като образуват шуплест остатък. При горенето им се отделя неприятна миризма на изгорели пера и косми.

Вискозните влакна и влакната от медно-амонячната коприна, запалени, изгарят бързо, като оставят малко пепел и отделят миризма на горяща хартия.
Казеиновите влакна в пламъка на лампата се размекват и се стапят, като образуват топчица с миризма на горен рог.
Синтетичните влакна при загряване или гладене се стапят и се слепват помежду си. При горенето им почти винаги се образува топчица, която за разлика от топчиците на вълната и казеиновите влакна е твърда и не се разтрошава при притискане между пръстите.
Когато резултатите от пробата чрез изгаряне на влакната са съмнителни, необходимо е да се изследват химически малки проби от вътъка и основата. Това изследване се състои в обработване на пробите с различни вещества, които са общодостъпни и могат да се закупят от аптеките или от специализираните магазини.

Рецепта № 1. Разпознаване на материя от памук, вълна и естествена коприна

Малко парченце от предназначената за изследване материя се потапя с помощта на пинцети или щипка за пране в чаена чаша с горещ разтвор от натриева основа (сода каустик) - 10г сода каустик в 100г вода. Ако материята е вълнена или от естествена коприна, тя се разтваря в разтвора без остатък. Ако в течността се окаже неразтворим остатък, той е от растителен произход - от памук или лен.
Внимание! За безопасна работа с натриева основа (сода каустик) виж статията "А сега малко химия без формули".

Подобни статии

Багрене с природни багрила

Багрене с природни багрила

Природните багрила биват от растителен и животински про-изход. Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дър-весината, листата, п...

Събиране на материали за изследване

Събиране на материали за изследване

За разпознаване на заболяването се налага често да се вземат от болния секрети и екскрети за изследване. При лежащо болните събирането и изх...

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазниниМазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъкант...

Батик чрез завързване (възлов батик)

Батик чрез завързване (възлов батик)

При този начин на домашно десениране на тъкани се постигат най-разнообразни форми при багренето чрез завързване, усукване, зашиване, напласт...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

7712

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия