А сега малко химия без формули

Не са редки случаите в домакинството да се използват някои химични вещества, които не са безопасни за работа, ако не се знаят техните свойства и начините за работа с тях.
По-важни от тях са следните:
Натриев карбонат (калцинирана сода), кристална сода (сода за пране, сода за бъчви), натриева основа (сода каустик), амонячен разтвор, сода бикарбонат (сода за пиене) и др. С изключение на содата за пиене, всички изброени вещества са опасни за човека (разяждат кожата, а някои са отровни).

Внимание! При работа със сода каустик очите трябва да са защитени с предпазни очила, а ръцете - с гумени ръкавици. Както твърдата сода каустик, така и нейните водни разтвори разяждат кожата, а проникнали под ноктите, след кратко време причиняват силни болки. Попаднали в очите, те могат да причинят ослепяване. При попадане върху кожата засегнатите участъци трябва да се измият обилно с течаща вода в продължение на 10 мин., а след това върху тях да се поставят компреси с 5%-ен раатвор от оцетна киселина или оцет. При попадане в очите те трябва незабавно да се измият със струя чиста вода в продължение иа 16 - 20 мин. и веднага да се потърси лекарска помощ.
При багренето, почистването на петна и други операции са намерили приложение и някои киселини: сярна, солна, азотна, оцетна, оксалова и др.
Киселините са също опасни, поради което при работа с тях трябва да се вземат специални мерки за безопасност.
Концентрираната сярна киселина разяжда кожата, като причииява дълбоки рани. Попаднала в очите, тя причинява ослепяване, срещу което няма никакво лечебно средство.

Концентрираната азотна киселина причинява върху кожата тежки изгаряния. Раните, предизвикани от нея, се оцветяват в жълто. Тя причинява опасни повреди на очите, включително умъртвяване на роговицата.
Концентрираната солна киселина причинява върху кожата мехури.
Казаното по-горе важи и за концентрираната оцетна киселина и мравчената киселина.
Оксаловата киселина е твърдо вещество, което се разтваря във вода. Тя е отровна.


Внимание! При попадане на киселини върху кожата се налага МЯСТОТО незабавно да се измие с обилно количество вода, а след това да се неутрализира със слаб разтвор от сода бикарбонат. При по-нататьшното лекуване на изгарянията в продължение на 1-2 дни се поставят компреси, напоени с 2-3%-ен разтвор от сода бикарбонат (2-3г сода бикарбонат в половин чаша вода). При попадане на киселина в очите след обилното им промиване с течаща вода трябва незабавно да се потърси лекарска помощ за продължаване на лечението.
В бита и практиката често се налага избелване на тъканите с помощта на избелителни средства. При домашни условия най-често се употребяват натриев хипохлорит, известен у нас под името "белина", водороден прекис, чийто разреден воден разтвор се нарича „кислородна вода", калиев перманганат, натриев перборат и др. При работа с белина се изисква повишено внимание.

Съдържанието на едно шише белина-концентрат(250г), е предназначено за разтваряне в 30л вода (две кофи). Белината се съхранява на тъмно и хладно място. При невнимателна работа може да се причини възпаление на очите. Избелва памучни, ленени и копринени безцветни тъкани. Белината-концентрат(250 г) проявява ефекта на 1л обикновена белина.
При почистването на петна ще се срещнем и с т.нар. органични разтворители - винен спирт (етилов алкохол), бензин, ацетон, хлороформ, етер и др. (всички се продават в аптеките).
Киселините, основите, техните разтвори и другите описани по-горе вещества трябва да се съхраняват в специални за целта стъклени шишета и банки, а измерването им по обем да става със стъклени мерителни съдове. Поставянето и съхраняването им в други съдове е свързано с опасни рискове и в никакъв случай не бива да се допуска. Те трябва да се държат в шкафчета, подобни на тези за домашните аптечки, и то на недостъпни за децата места - най-добре заключени, за да се предотвратят евентуални нещастни случаи.

Наред с всичко това в дома не трябва да липсва и домашна аптечка с най - необходимите медикаменти и лекарства, като марля, бинтове, памук, кислородна вода, риванолов разтвор, йодова тинктура, борова вода, дестилирана вода (от размразяването на хладилника), амонячен разтвор, сода бикарбонат, аспирин, кръвоспиращи средства и др.


Стъклени шишета и банки за реактиви

Стъклени шишета и банки за реактиви
Там, където има опасност от ужилване от пчели, оси и други насекоми, аптечката трябва да се допълва с витамин С (ампули), калциум С или сандостен калций, алергозан, валерианови капки, кардивален или кардиацол, корацол, кофеин, белергамин, локакортен или антихистамин, панангин, ракия или водка (40-45°).

Стъклен и конусовиден мерителен цилиндър

Стъклен и конусовиден мерителен цилиндър

 

Подобни статии

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Голямото разнообразие и изобилие от текстилни тъкани с право ще затрудни неспециалиста да се ориентира относно произхода и качеството им при...

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Алкохолна болест

Алкохолна болест

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат п...

Защо детето кашля

Защо детето кашля

Кашлицата е честа проява при децата. Родителите са много обезпокоени, когато кашлицата е упорита и продължителна и не се успокоява от предпи...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

26458

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия