Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

Факти, предимства и недостатъци на дизеловото гориво

 

Всеки знае какво означава дизел или дизелово гориво, но всъщност с тези термини не се означава нещо конкретно, а те са общо название на различни химични съединения, които се използват за задвижването на дизеловите двигатели. Самата дума „дизел" идва от името на немския изобретател Рудолф Кристиан Карл Дизел, който е създателя на дизеловия двигател. Освен дестилата, който се извлича от нефта, днес има и други форми на дизелово гориво, като биодизел (произвежда се от растителна маса) и други. За да се избегне объркването, идващо от различните форми, хората са приели общото название дизел.

Факти за дизеловото гориво

 1. Първо гориво от този вид е измислен по метода проба-грешка от Рудолф Дизел, докато се опитва да открие с какво да накара двигателя измислен от него да заработи. Самото гориво всъщност не е кръстено на неговия откривател, а на двигателя, което то задвижва (което според нас пък е едно и също, тъй като двигателя носи името откривателя си).
 2. Опитите на изобретателят отиват твърде далече, след като той опитва с някои невероятни масла, като например фъстъченото. Така се стига и до суровия дизел, който се получава при фракционна дестилация на петрол, при температури между 200 и 350°С и съдържа между 8 и 21 въглеродни атома в молекулата си.
 3. Тази първоначална груба форма на дизелово гориво е източник на по-голямо замърсяване от бензина. Днес, за да се намали ефекта от изхвърляните емисии сяра, европейските стандарти налагат създаването на ново дизелово гориво, със значително по-големи количества биодизел в състава си. Новият дизел е с ултра ниски нива на сяра, като замърсяването от него е в пъти по-малко от това при бензина.
 4. Дизеловият двигател работи по съвсем различен начин от бензиновия, тъй като не разполага със запалващи свещи. В предварително загретите цилиндри се инжектира гориво, което при компресията реагира с кислорода и така се получава изгарянето му. Получената топлина и детонацията привеждат буталата в движение. Модерните дизелови двигатели имат доста по-малък разход на гориво в сравнение с бензиновите, поради което са предпочитани от мнозина.
 5. Химикалите, които се съдържат в стандартното дизелово гориво са 75% наситени въглеводороди (парафини и циклопарафини) и 25% ароматни въглеводороди. Другите добавки могат да варират в зависимост от вкараните иновации на компанията-доставчик на горива, изискванията за емисионни норми в страната, сезона и други.
 6. Химическата формула на използваното в автомобилите дизелово гориво може да варира от C10H20 до C15H28, в зависимост от размера на дестилацията.
 7. Дизеловите разливи могат да предизвикат много сериозни инциденти на пътищата, особено при преминаването върху тях с мотор. Когато се смеси с вода, за разлика от бензина, дизелът не се изпарява, а се превръща в хлъзгаво петно. Ето защо, все повече компании за доставка на дизелово гориво като Дизелор, залагат на модерните автопаркове, с които се цели да се избегне възможността за такъв разлив. Все пак, ако такъв се получи, то той трябва да бъде отстранен възможно в най-кратки срокове.
 8. Както споменахме, Рудолф Дизел неуспешно се опитва да накара своя двигател да заработи с фъстъчено масло, но днес учените отново се връщат към биомасата от растителни масла и животински мазнини, за да създадат биодизела, който да направи хората по-малко зависими от все по-намаляващите изкопаеми горива. Все още биодизелът е само част от обикновения дизел и рядко се използва на 100% в чисто състояние, но той е пътя към намаляването на вредните емисии и екологичните проблеми в бъдещето.

Предимства от използването на дизелово гориво

 • При еднакви конски сили, дизеловите двигатели могат да осигурят по-голям пробег, в сравнение с техните бензинови „колеги".
 • Дизеловите двигатели осигуряват много по-висок въртящ момент от бензиновите, което е и причината те да се използват в камионите и по-тежките автомобили и джипове.
 • Самите двигатели работещи на дизел имат много по-голяма издръжливост и с тях могат да бъдат изминати много повече километри. Не са рядкост автомобилите с пробег от 700000 или дори 1 милион километра с такива двигатели.
 • Почти всеки дизелов двигател може да се движи с биодизел, като това е една добра опция за опазване на околната среда.

Недостатъци от използването на дизелово гориво

 • Двигателите са по-сложни за поддръжка, като маслото и горивните филтри трябва да се сменят по-често, тъй като това е съществено за добрата им работа. Също така е препоръчително да се прави корекция на клапаните, за да се запази двигателя от повреди.
 • Дизеловите двигатели като цяло са по-скъпи от бензиновите, от което се оскъпяват и самите автомобили.
 • Тъй като дизеловите двигатели нямат запалителни свещи, а само подгревни, то самото им запалване е по-бавен процес. През зимата нещата са още по-сложни, освен ако не се използва съобразено със сезона дизелово гориво, което е обогатено с подходящите добавки.

Още информация за предлаганите видове дизелово гориво на бензиностанциите ще откриете на http://dieselor.bg/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0/%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5 

Подобни статии

Съставки на храната необходими на бебето

Съставки на храната необходими на бебето

Преди да говорим за храните, които децата могат да ядат ежедневно, трябва да разгледаме по-важните химически вещества, които влизат в техния...

Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва

Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва

Газьол – какво, кой и защо го използва Какво представлява газьола? Чудите ли се каква е разликата между него и червеното дизелово гориво?...

Петролни горива – видове и употреба на течните горива

Петролни горива – видове и употреба на течните горива

Нефтът е изключително полезно течно гориво и се получава естествено от придобиване на нефт. В най-чистата му форма, придобитият продукт се н...

Мотокар или газокар? Кое е по-подходящо за бизнеса ми?

Мотокар или газокар? Кое е по-подходящо за бизнеса ми?

Дизелови мотокари или мотокари на газ (газокари)? И без ние да ви казваме, няма как да не сте наясно, че ако имате голямо производство или ...

Моторни масла

Моторни масла

В наши дни автомобилът е най - добрият ни приятел, помощник, другар, без който не можем. За да може да ни бъде от полза обаче и ние, като не...

web fusion

web fusion

65 публикации

Публикувано
Публикувано

10.05.2014

Обновено
Обновено

14.09.2015

Прочетено
Прочетено

4395

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия