Багрене на текстилни материали от вълна

При багренето на текстилни вълнени изделия трябва да се има предвид, че те се разрушават от алкално действащи вещества, каквито са натриевата основа (сода каустик), концентриран разтвор от калцинирана сода или сода за пране и др., а целволето - от по-концентрирани минерални киселини.
При домашни условия вълнените изделия се багрят най-добре с кисели или кисели-стипцовни багрила. Вълнени материи могат да се багрят и с директни багрила.

Предварителна подготовка на материала

Предварителната подготовка на вълнените материи, предназначени за багрене, се състои в пране и избелване.

Рецепта № 198. Пране на фин вълнен трикотаж
За 0,5 кг сух материал са необходими 15г калцинирана сода, 45г изсушен и настърган бял тоалетен сапун и 12 - 14л омекотена или дъждовна вода. Содата и сапунът предварително се разтварят в 1 -2 л вряла вода и към получения разтвор се долива останалото количество вода. Материалът се поставя в емайлиран съд и се залива с разтвора, който бавно се загрява до 35 - 40° С.
Престоява в перилната баня 30 - 40 мин., като често се преобръща. Промива се 3 - 4 пъти с 10л затоплена до 35 - 40° С вода и накрая се изплаква със студена вода.

Рецепта № 199. Пране с перилни препарати (за 0,5 кг материал)
Добър резултат при подготовката на вълнени и полувълнени материи за багрене може да се подучи, ако те се изперат с 0,5 - 1г „Лаурол В" и 0,5-г концентриран (25% -ен) амонячен разтвор, разтворени в 15л омекотена или дъждовна вода.
Прането се извършва при температура 40 - 45°С, след което материалът се изплаква най-напред с топла, а след това със студена вода.
Избелването на вълнените материи се извършва по следната рецепта:
Рецепта № 200. Избелване на вълнени материали (за 0,5 кг)
Материалът се поставя в емайлиран съд и се залива с разтвор от 100 куб.см кислородна вода (30% -на) И 25 куб.см 20% -ен амонячен разтвор, смесени с 5л мека вода. Съдът се загрява бавно до около 40°С и се оставя да престои 4 - 5 часа, като материалът трябва да бъде изцяло потопен. След това той се изплаква с топла вода (35-45°С), а после и със студена.
На избелване се подлагат предимно бяла вълна или бели вълнени изделия. Природно оцветената вълна се обезцветява трудно, а при домашни условия това е свързано с редица неудобства и е почти невъзможно.
Полувълнените материали - главно от вълна и целволе, се избелват по същия начин както чисто вълнените, но поради слабата издръжливост на целволето в мокро състояние изцеждането им не трябва да е съпроводено със силно усукване или други механични въздействия.

 

Багрене на вълнени материали с кисели багрила

Киселите багрила се употребяват за багрене на вълнени изделия, за които не се изисква висока устойчивост на оцветяването. Те се предпочитат, когато са необходими равномерност на обагрянето и яркост на цвета.
В зависимост от цвета и неговата наситеност количеството на багрилото и помощните средства спрямо теглото (масата) на сухия материал са различни.

За 0.5кг сух материал

Наситеност на тона

Мека вода в л Багрило в г

Готварска сол в г

Оцет в г

ветли тонове

Средни тонове

Тъмни тонове

Черно

12,5

12,5

12,5

12,5

      1-5

     10-15

    25 - 30

       40

5-20

30-45

60-90

120

25-50

50-75

75-100

150

Рецепта № 201. Разтваряне на киселите багрила
Багрилото са забърква предварително с малко топла мека вода на каша, ирибавят му се 1-2л гореща вода (60 -70°С) и ако е необходимо, се загрява до кипене. Разтвореното багрило се прецежда през гъст памучен плат или фино сито и се влива в останалото количество вода, в която предварително са прибавени готварската сол и оцетът.

Рецепта № 202. Багрене на вълнени материали с кисели багрила
Багрилният разтвор се загрява в емайлиран съд до 50°С, след което в него се поставя предварително намокреният материал. При непрекъснато преобръщане на материала температурата на банята постепенно се повишава до завиране. Ври от 30 мин. (за светлите тонове) до 60 мин. (за тъмните тонове). В случай че багрилото не се е поело изцяло от материала, в банята се прибавя още 1/3 от първоначалното количество оцет.
Обагреният материал се изплаква неколкократно - най-напред със затоплена до 30 - 40°С вода, а след това със студена, докато промивните води станат съвсем безцветни.
По-долу ще дадем още няколко рецепти за багрене с кисели багрила, произвеждани в нашата страна:

Рецепта № 203. Багрене на вълнени материали с кисели багрила


Кисело жълто светлоустойчиво ЕЖЖ
Кисело оранжево (Оранж II)
Кисело оранжево р
Кисело ярко червено Ж
Кисело червено трайно А
Кисело червено амарантово
Кисело цикламено
Кисело синьо 2К
Кисело синьо 3К
Кисело черно АТТ конц

5-10% натриев
Добре разтвореното и прецедено багрило се прибавя в багрилната баня, съдържаща спрямо теглото на материала
сулфат (глауберова сол) (за 0.5 кг сух материал - 2.5-5г) и 1 - 3 % (0.5-1.5г) 60% -на оцетна киселина.Материалът се потапя в банята, тя се загрява до кипене и при тази температура се багри 60 мин. (30 мин. след кипването на банята към нея се прибавя много внимателно 0.5 - 1г концентрирана сярна киселина с гъстота 66° Ве, необходима зa пълното извличане на багрилото.
Обегреният материал се изплаква по начина, описан в рецепта № 202.

Рецепта № 204. Багрене на вълнени материали с кисели багрила
(Кисело Бордо С. Кисело тъмно-синьо К и др.)
Разтвореното и прецедено багрило се прибавя при темпертура 50°С в багрилната баня, съдържаща за 0,5кг сух материал 5-10% (25 - 30г) глауберова сол и 2 - 3% (5 - 6г) сярна киселина с плътност 66°Ве. След като материалът се постави в банята тя се загрява до врене и се оставя да ври 60 мин. Обагрения материал се дообработва по начина, описан в рецепта № 202.

Рецепта № 205. Багрене на вълнени материали с кисели багрила
(Кисело сулфоново синьо К н кисело черно С)
Багрилната баня се приготвя, като в 10 - 12л омекотена или дъждовна вода се разтварят 25 - 50г глауберова сол и 12 - 15г 60% -на оцетна киселина (за 0,5 кг сух материал). Загрява се до 50°С и. при бъркане се прибавя добре разтвореното и прецедено багрило. Предварително намокреният материал се потапя в банята, която се загрява до завиране. При тези условия багренето продължава 60 мин. Обагреният материал се дообработва, както е описано в дадените по-горе рецепти.

Багрене на вълнени материали с директни багрила

При багренето на вълнени материали с директни багрила като помощни средства се употребяват амонячен разтвор и готварска сол.

Рецепта № 206. Багрене на вълнени материали с директни
багрила
Определеното и претеглено багрило се залива с амонячния разтвор и се разтваря в 0,5 - 1л гореща омекотена или дъждовна вода. Прецежда се през памучно платно или гъсто сито и се влива в останалото количество вода (11 - 12л), в която предварително се разтваря готварската сол. Така приготвената багрилна баня се загрява до 50°Сив нея се потапя добре умокреният материал. Постепенно банята се загрява до завиране при често преобръщане на материала. Багренето продължава от 60 до 90 мнн. Ако през това време багрилната баня е силно оцветена, което означава, че багрилото не е напълно извлечено от материала, към нея се прибавят 150 - 200г оцет и се оставя да ври още 20 мин.
Обагреният материал се промива няколко пъти - най-напред с хладка вода, а след това със студена, докато промивните води повече не се оцветяват. За освежаване на цвета в последната промивна вода от 10л могат да се прибавят 100 г оцет.

 

Подобни статии

Багрене с природни багрила

Багрене с природни багрила

Природните багрила биват от растителен и животински про-изход. Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дър-весината, листата, п...

Батик чрез завързване (възлов батик)

Батик чрез завързване (възлов батик)

При този начин на домашно десениране на тъкани се постигат най-разнообразни форми при багренето чрез завързване, усукване, зашиване, напласт...

Багрене на смесени материали

Багрене на смесени материали

За багрене на смесени материали се употребяват т.нар. полувълнени багрила. Използват се също и директни багрила.Полувълнените багрила, произ...

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

  При багренето на материите от памук, лен и вискозна коприна трябва още веднъж да припомним, че концентрираните минерални киселини - ...

Багрене на текстилни материали от коприна

Багрене на текстилни материали от коприна

При багренето на копринени изделия трябва да се има предвид, че силно действащите алкални разтвори от сода каустик, калцинирана сода, сода з...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

7027

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия