Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

 

При багренето на материите от памук, лен и вискозна коприна трябва още веднъж да припомним, че концентрираните минерални киселини - сярна, солна и азотна, ги разрушават.

Предварителната подготовка в най-общи черти се състои в накисване, изваряване с алкални разтвори и избелване.
Накисване. Най-напред материалът се накисва обезателно в мека дъждовна или снежна вода.
Изваряване. Памучните материали се изваряват, за да се отстранят останалите по тях примеси - мазнини, восъци и др. Изваряването се извършва най-често с калцинирана сода или сода за пране. (При липса на калцинирана сода може да се използва сода бикарбонат, която обаче трябва да се изпече в тавичка при 120-130°С. При изпичането содата бикарбонат се превръща в калцинирана сода.)

Рецепта № 186. Изваряване на сурови памучни материали
За изваряването на 0,5кг сух материал са необходими 14-15л затоплена при 50-60°С вода, 160г калцинирана сода и 150г настърган сух сапун за пране. Содата и сапунът се разтварят в 3л от водата при енергично бъркане с дървена лопатка и полученият разтвор се прибавя към останалите 11-12л вода.
Предназначеният за изваряване материал се поставя в емайлиран съд и се залива с приготвения разтвор. Съдът се поставя на прав огън, газов или електрически котлон и температурата на разтвора се повишава бавно до 80-90°С в продължение на 1,5-2 часа. По време на изваряването материалът се преобръща с дървена пръчка, като от време на време към разтвора се долива малко омекотена вода.
Когато се изварява целволе, температурата на разтвора не трябва да превишава 60°С, а продължителността на обработката сесъкращава до едin час. Преобръщането на материала трябва да стане много внимателно.
След изваряването материалът се изплаква 2 пъти с гореща мека вода (70-80°С), а след това и със студена вода.

Покисляване

Рецепта № 187. Подкисляване на материала
Изплакнатият материал се поставя в чист емайлиран съд и се залива с 15л студена вода, подкислена с 500г оцет. Оставя се да престои в разтвора около 2 мин., след което се изплаква няколко пъти със студена вода.

 

Избелване

Рецепта № 188. Избелване с белина
Подготвеният по горните рецепти материал (0,5 кг) се избелва в смес от 125г пресен концентриран разтвор от белина и 14-15л вода. Материалът престоява около 1,5-2 часа в избелващия разтвор при обикновена температура, като се притиска с кръстачка или с тежест, за да е изцяло потопен. Избелването трябва да става на открито или в добре проветрявано помещение, за да се предпазим от вредното действие на отделящия се хлор.

Рецепта № 189. Избелване с хлорна вар (за 0,5 кг) материал
Когато не разполагаме с белина, памучните материи могат да се избелят в с хлорна вар по следния начин:
А. Приготвяне на избелващия разтвор: 60-70 г прясна хлорна вар се заливат с 15л мека вода. Сместа се разбърква, докато се получи млековидна течност, която се оставя да престои 24 часа. За избелване се използва само бистрата течност, която се отлива oт останалата на дъното утайка.
Б. Избелване. Материалът се накисва най-напред в мека вода и след това се залива с избелващия разтвор в подходящ съд. След избелването се изплаква няколко пъти със студена вода, поставя се в емайлиран съд,залива се с 15л вода, подкислена с 0.5л оцет, в която престоява около 2 мин., и наново се изплаква със студена вода.
Забележка. Дали материалът е изварен, може да се познае, като изтеглена от него нишка се пусне в чаша вода. Изварената нишка след 1-2 мин. Трябва да потъне във водата.
Дали материалът е избелен, може да се определи, ако се сравни с чист бял гланцов картон или с медицински памук. Ако материалът ескремав или жълтеникав оттенък, това означава, че той не е избелен или че избелването му е непълно.

Багрене с директни багрила

Количеството на багрилото и помощните средства за 0,5кг сух материал са дадени в таблицата.

Наситеност на тона

Мека вода в литри

Багрило в грамове

Калцинирана сода в грамове

Готварска сол в грамове

Сапун за пране в грамове

За светли тонове

-бежов, розов, небесно-син и др.

За средни тонове

-сиво, светло-синьо, чер­вено и др.

 За тъмни тонове

 За черен цвят

 

10-12

 

10-12

 

10-12

10-12

 

3-6

 

5-10

 

10-20

30-35

 

5-6

 

5-10

 

10

15

 

12-18

 

25-70

 

80-120

140-150

 

5 (60% -ен)

Рецепта № 190. Разтваряне на багрилата
Определеното количество от багрилото по таблицата се залива с малко мека топла вода (40-50°С) и се разбърква, докато се получи гъста каша. Долива се с мека вряла вода, разбърква се и се нагрява до кипене. След 5 мин. багрилото е вече разтворено във водата и може да се прелее в багрилната баня през сито.

Рецепта № 191. Багрене с директни багрила
Предварително избраното и претеглено количество багрило се разтваря заедно с калцинираната сода в глинен съд (може и в емайлиран) в 300-400 куб.см гореща вода (40-50° С и се раз-деля на две равни части. Необходимата за багренето вода се налива в съда за багрене и към нея при интензивно бъркане се прибавя едната част от багрилото, като се прецежда през марля или парче от рехава материя. Материалът се потапя в така приготвената багрилна баня и тя се загрява бавно, докато заври (около 15-20 мин.). След 20 мин. се прибавя половината от готварската сол (за светли тонове не е необходимо), разтворена в малко гореща вода, и багренето продължава още 10-15 мин. Материалът се изважда и в банята се прибавя и втората част от багрилото (пак през марля), разбърква се, материалът се потапя отново и се багри още около 20 мин. във вряща баня. Накрая се прибавя
и другата половина от готварската сол, разтворена в малко го-реща вода, и багренето продължава още 10 мин. След това за-гряването спира, материалът остава в банята още 10-15 мин., като постоянно се преобръща.
Обагреният материал се изплаква няколко пъти с хладка вода, а след това и със студена, докато промивните води станат безцветни.
Освен по този начин багренето с директни багрила може да се извърши и по следните рецепти:

Рецепта № 192. Багрене с директни багрила в алкална баня
Освен багрилото в банята се прибавят калцинирана сода и натриев сулфат (глауберова сол), както следва:

- за светли тонове - 0,5% калцинирана сода и 10% глауберова сол спрямо количеството (масата) на материала или съответно: 2,5 г калцинирана сода и 60 г натриев сулфат за 0,5 кг материал.

- за средни и тъмни тонове - 5г калцинирана сода и 100 г натриев сулфат. Багренето се извършва по начина, описан в рецепта № 191.
По този начин се препоръчва да се работи със следните произвеждани у нас багрила:
Директна жълта ЖХ
Директна оранжева Р
Директна алена С
Директна конго червена
Директна пурпурна червена 4Б
Директна червена X
Директна бордо
Директна виолетова
Директна синя КМ
Директна черна 3

Рецепта № 193. Багрене с директни багрила в неутрална баня
При този начин на работа се употребяват само 10-20% глауберова сол. Багренето се извършва по рецепта № 191.
В неутрална баня може да се работи със следните багрила:

Директна тъмнозелена
Директна светлозелена Ж
Директна небесносиня
Директна синя светлоустойчива
Директна индигово синя
Директна кафява АХ
Директна черна

Заздравяване (фиксиране) на оцветяването

Трайността на цветовете може да се повиши чрез обработка на обагрените тъкани с водни разтвори на някои метални соли или специални препарати.
В практиката обикновено се заздравяват директни и кисели багрила, чийто строеж позволява такава обработка. Такива ба-грила се означават обикновено със знаците М или X.
Трябва да се има предвид обаче, че в повечето случаи заздра-вяването довежда до помътняване и потъмняване иа тоновете и дори до частично изменение на основния цвят. Ето защо, за да се предотвратят някои неприятни изненади, трябва предварително да се направи проба с няколко изтеглени нишки от материята или с малко парченце от подгъва на дрехата.
Рецепта № 194. Заздравяване на цвета с меден сулфат (син камък)
Синият камък повишава трайността на оцветяването спрямо действието на слънчевата светлина.
Обагреният и изплакнат материал се потапя за около 15 - 20 мин. в загрята до 60 - 70° С прясно приготвена баня от 30г син камък и 12 - 14 л омекотена или дъждовна вода, към която са прибавени 125г оцет. Материалът се държи ИЗЦЯЛО потопен в банята и често се преобръща. Изважда се и се изплаква няколко пъти с хладка вода, а след това със студена и се оставя да съхне на сянка.
Рецепта № 195. Заздравяване на цвета с калиев бихромат (за 0,5кг сух материал)
При заздравяването с калиев бихромат се повишава трайност-та на оцветяването спрямо пране.
Обагреният материал се изплаква няколко пъти със студена вода и се потапя за около 20 мин. в загрята до 90 - 95° С баня, приготвена от 20г кристален калиев бихромат и 100г оцет, раз-творени в 10 - 12 л мека вода. Изплаква се 2 - 3 пъти с хладка, а след това със студена вода и се оставя да съхне на проветриво място.
Рецепта № 196. Заздравяване (фиксиране) на цвета със син камък и калиев бихромат
При това заздравяване се повишава устойчивостта иа оцве-тяването спрямо действието на слънчева светлина и пране.
Обагреният материал се изплаква с хладка вода и се обработва в продължение на около 25 мин. в загрят до 90-95 °С разтвор от 15г син камък, 15г калиев бихромат и 100г оцет в 10 - 12 л омекотена вода.
Обработеният материал се изплаква последователно с хладка, а след това със студена вода и се оставя да съхне аа проветриво място.
Рецепта № 197. Заздравяване на цвета с формалин
Обагреният материал се изпира и се обработва в продължение на 30 мин. при температура 60 - 70°С във фиксажна баня, приготвена от:
15г 40% -ен формалинов разтвор (купува се от аптеките или от ветеринарните аптеки);
10 - 15г 30% -на оцетна киселина;
10 - 12л мека или омекотена вода (дъждовна или снежна). Материалите от вискозна коприва се багрят както памучните и ленените материи.

Подобни статии

Багрене на текстилни материали от синтетични влакна

Багрене на текстилни материали от синтетични влакна

Текстилните материали от синтетични влакна не е необходимо да се изваряват и избелват интензивно преди багренето, тъй като са получени по хи...

Багрене с природни багрила

Багрене с природни багрила

Природните багрила биват от растителен и животински про-изход. Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дър-весината, листата, п...

Батик чрез завързване (възлов батик)

Батик чрез завързване (възлов батик)

При този начин на домашно десениране на тъкани се постигат най-разнообразни форми при багренето чрез завързване, усукване, зашиване, напласт...

Восъчен батик (рисуван батик)

Восъчен батик (рисуван батик)

При восъчния батик се работи със стопен чист пчелен восък, със смес от восък и парафин в СЪОТНОШЕНИЕ 3 части пчелен восък и 1 част парафин и...

Багрене на текстилни материали от вълна

Багрене на текстилни материали от вълна

При багренето на текстилни вълнени изделия трябва да се има предвид, че те се разрушават от алкално действащи вещества, каквито са натриеват...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

5456

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия