Багрене на смесени материали

За багрене на смесени материали се употребяват т.нар. полувълнени багрила. Използват се също и директни багрила.
Полувълнените багрила, произвеждани у нас, са пригодени за багрене на смесени материали, съдържащи 70% вълна и 30% памук. Те се отличават с добра устойчивост на мокра обработка (пране) и слънчева светлина.
Смесените текстилни материи се багрят по два начина:
1. В една и съща багрилна баня се работи със смес от багрила, които са близки по качества и начин на работа, или с един вид багрило, оцветяващо при различен режим на работа.

2. В една багрилна баня се багри едната съставка с дадено багрило или смес от багрила, след което материалът се прехвърля в друга баня, където се багри другата съставка със съответното багрило или смес от багрила.
В зависимост от желаната наситеност на цвета багрилната баня се зарежда за 0,5 кг сух материал с 2,5 до 40 г багрило, с 5 - 20% (от 25 до 100г) кристален натриев сулфат (глауберова сол) и 12 - 13л мека или дъждовна вода.

Рецепта № 212. Багрене с полувълнени багрила в една баня

Багрилото се разтваря в 1 - 2л гореща вода, прецежда се и се налива в останалото количество (10 - 11л) затоплена до 35 - 40° С мека вода, в която предварително са разтворени 25 до 100г глауберова сол (за 0,5 кг сух материал). Добре умокреният материал се потапя в багрилната баня и при температура 35 - 40°С се багри при често преобръщане в продължение на 15 - 20 мин. След това банята се загрява бавно, така че да започне да ври след около 60 мин. При този режим багренето продължава още 20 - 30 мин. За това време се багрят предимно вълнените съставки на материала. За да се получи равномерно оцветяване и на памучните, и на вълнените съставки, нагряването се прекратява и материалът се оставя да престои в изстиващата баня, без да се спира преобръщането му, още 60 - 70 мин.
След това материалът се изплаква със студена вода. Ако една от съставките на материала е естествена коприна, изплакването се извършва с 10 - 12л студена вода, към която се прибавят 320г оцет.

Рецепта № 213. Багрене с директни багрила в една баня
При този начин на работа трябва да се има предвид, че при врене се обагрят вълнените материи, а при по-ниска температу-ра (80-85°С) - памучните. Освен това при добавка на оцетна киселина се ускорява багренето на вълнените съставки, а при добавката на готварска сол се ускорява багренето на памучните материи.
От казаното следва, че при багренето на смес от вълна и памук с директни багрила най-напред се багрят памучните, а след това вълнените материи.
Багрилото се разтваря в 0,5 до 1л гореща вода, прецежда се и се налива в загрята до 35 - 40°С омекотена вода (10 - 12л), в която предварително е разтворен бял тоалетен сапун. Умокреният материал се потапя в багрилната баня, температурата на която се повишава за около 30 мин до врене. При тези условия се багри 60 мин. След това нагряването се преустановява, но материалът се оставя в банята още 30 мин. Той се изплаква с 15 - 16л топла вода, после с хладка и накрая със студена. Ако съдържа естествена коприна, потапя се в 14л студена вода, съдържаща 310г оцет.
В случай че след обагрянето и изсушаването по материала се окажат петна,той се потапя в баня, съдържаща 40 г 28 % -ен
амонячен разтвор в 13л омекотена вода. Вари се около 30 мин. Изплаква се най-напред с гореща, а след това с хладка вода и отново се багри по описания начин, само че с 1/3 от първоначалните количества на багрилото и помощните средства, употребени при първото багрене.

 

Подобни статии

Багрене на текстилни материали от вълна

Багрене на текстилни материали от вълна

При багренето на текстилни вълнени изделия трябва да се има предвид, че те се разрушават от алкално действащи вещества, каквито са натриеват...

Багрене на текстилни материали от синтетични влакна

Багрене на текстилни материали от синтетични влакна

Текстилните материали от синтетични влакна не е необходимо да се изваряват и избелват интензивно преди багренето, тъй като са получени по хи...

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

  При багренето на материите от памук, лен и вискозна коприна трябва още веднъж да припомним, че концентрираните минерални киселини - ...

Багрене на текстилни материали от вълна

Багрене на текстилни материали от вълна

При багренето на текстилни вълнени изделия трябва да се има предвид, че те се разрушават от алкално действащи вещества, каквито са натриеват...

Багрене на текстилни материали от коприна

Багрене на текстилни материали от коприна

При багренето на копринени изделия трябва да се има предвид, че силно действащите алкални разтвори от сода каустик, калцинирана сода, сода з...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

1900

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия