Багрене на текстилни материали от коприна

При багренето на копринени изделия трябва да се има предвид, че силно действащите алкални разтвори от сода каустик, калцинирана сода, сода за пране и др. действат разрушително върху коприната, макар и в по-малка степен, отколкото при вълната.

 

Предварителна подготовка

Ценните качества на естествената коприна като текстилен материал се проявяват едва след като се извари, при което се отделят коприненият клей и придружаващите го восъци, мазнини и минерални вещества.
Предварителната подготовка на копринените материали преди багренето им се състои в изваряване и избелване.

Рецепта № 207. Изваряване на копринени материали
За изваряването на 0,5кг копринени материали са необходими:

Бял тоалетен неутрален сапун-83г

Калцинирана сода - 8г

Омекотена или дъждовна вода - 13л

 

Сапунът и калцнираната сода се разтварят при енергично бъркане в 2 - 3л хладка омекотена вода, след което към получения разтвор се прибавя и останалото количество вода.
Копринените материали се поставят в емайлиран съд и се заливат с приготвения разтвор, който се загрява бавно за около 30 мин. до 90 - 94°С. При тази температура материалът се оставя 2 - 2,5 часа, след което се изплаква най-напред с гореща, след това с хладка и най-после със студена вода.
Изплакнатият материал се залива с разтвор на 100 г неутрален сапун в 12 - 13л омекотена вода и се загрява до 90°С в продължение на 1,5 - 2 ч. След това се изплаква последователно с гореща, хладка и студена вода.

Рецепта № 208. Избелване на копринени материи
За избелването на 0,5 кг сух материал са необходими:
30% -ен разтвор от кислородна - 80 см3,
28% -ен амонячен разтвор -5 см3,
Омекотена или дъждовна вода - 5 л.

Копринените материали се заливат в емайлиран съд с разтвора, който се загрява до 50 - 55°С, и при тези условия се оставят напълно потопени да престоят около 5 - 6 часа. След това се изплакват последователно с хладка и със студена вода.
Смесените материали от коприна и памук се изваряват и избелват по същия начин.

 

Багрене на коприна с директни багрила

В зависимост от наситеността на тоновете при багренето на копринени материали се използват различни количества багрило и помощни средства (таблицата)

За 0,5 кг сух материал

Наситеност  на тона

Багрило (сухо), г

Омекотена вода, л

Неутрален сапун, г

Оцет, г

Амонячен разтвор, г

Готварска сол, г

Светли тонове

Средни тонове

Тъмни тонове

2 - 5

5 - 15

20 - 26

12 - 13

12 - 13

12 - 13

50

    75      

    -

   -

   -

290

 -

 -

   30

    5 - 15

      15

      25

Рецепта № 209. Багрене на коприна в светли и средни тонове с директни багрила
Багрилото се разтваря в 0,5 - 1л гореща вода и се прецежда през гъсто сито в останалото количество вода, в което предварително са разтворени готварската сол и сапунът. Разтворът се загрява до 40°С, след което в него се потапя предварително умокреният материал. Температурата на банята се повишава за около 20 мин. до 90 - 95°С при често преобръщане на материала. Багри се 30 мин., след което нагряването се спира, а материалът се оставя да престои в разтвора около 15 мин. Изплаква се с хладка вода, после със студена, а накрая и с 12 - 13л студена вода, в която са прибавени 300 г оцет.

Рецепта № 210. Багрене на коприна в тъмни тонове с директни багрила
Багрилото се разтваря, както е описано в рецепта № 209, и се прибавя към водата, в която предварително са разтворени готварската сол и половината от количеството на оцета и на амонячния разтвор. Умокреният материал се потапя в затоплената до 40°С багрилна баня, която се загрява бавно за около 30 мин. до врене. При този режим багренето продължава 20 - 30 мин., след което нагряването се спира, банята се охлажда до 70 -75° С и към нея се прибавят останалите количества (втората половина) от оцета и амонячния разтвор. Температурата наново се повишава и материалът се багри още 15 мин. при врене.
Обагреният материал се изплаква с хладка вода, а после със студена и накрая се промива с 12 - 13л студена вода, в която е прибавен 315 г оцет.

 

Багрене на коприна с кисели багрила

В зависимост от желаната наситеност на тона са необходими следните количества кисели багрила и помощни средства (табл.).

Наситеност на тона

Омекотена  вода, л

Багрило сухо, г

Готварска сол, г

Оцет, г

Светли тонове

Средни тонове

Тъмни тонове

12-13

 12-13

 12-13

1-5

   5-15

    40

5-25

   25-40

     50

25 - 50

50 - 75

150

Рецепта № 211. Багрене на коприна с кисели багрила
Багрилото се разтваря в 0,5 - 1л гореща омекотена или дъждовна вода и се прецежда през гъсто сито в останалото количество вода, в което предварително са разтворени готварската сол и половината от количеството на оцета. Разтворът на багрилото се загрява до 40 - 50°С, след което в него се потапя предварително умокреният материал и при честото му преобръщане банята се загрява за около 30 мин. до врене. Вренето също продължава 30 мин. След това нагряването се спира и в охладената до 50 - 60°С багрилна баня се прибавя останалото количество оцет. При грижливо разбъркване банята отново се нагрява до завиране за около 20 мин.
Обагреният материал се изплаква с хладка, а после със сту-дена вода и накрая се промива с 10 - 12 л студена вода, съдържаща 315г оцет.

Подобни статии

Багрене с природни багрила

Багрене с природни багрила

Природните багрила биват от растителен и животински про-изход. Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дър-весината, листата, п...

Батик чрез завързване (възлов батик)

Батик чрез завързване (възлов батик)

При този начин на домашно десениране на тъкани се постигат най-разнообразни форми при багренето чрез завързване, усукване, зашиване, напласт...

Багрене на смесени материали

Багрене на смесени материали

За багрене на смесени материали се употребяват т.нар. полувълнени багрила. Използват се също и директни багрила.Полувълнените багрила, произ...

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

Багрене на текстилни материали от целулозни влакна

  При багренето на материите от памук, лен и вискозна коприна трябва още веднъж да припомним, че концентрираните минерални киселини - ...

Багрене на текстилни материали от вълна

Багрене на текстилни материали от вълна

При багренето на текстилни вълнени изделия трябва да се има предвид, че те се разрушават от алкално действащи вещества, каквито са натриеват...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

3012

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия