А сега малко химия без формули

Не са редки случаите в домакинството да се използват някои химични вещества, които не са безопасни за работа, ако не се знаят техните свойства и начините за работа с тях.
По-важни от тях са следните:
Натриев карбонат (калцинирана сода), кристална сода (сода за пране, сода за бъчви), натриева основа (сода каустик), амонячен разтвор, сода бикарбонат (сода за пиене) и др. С изключение на содата за пиене, всички изброени вещества са опасни за човека (разяждат кожата, а някои са отровни).

Внимание! При работа със сода каустик очите трябва да са защитени с предпазни очила, а ръцете - с гумени ръкавици. Както твърдата сода каустик, така и нейните водни разтвори разяждат кожата, а проникнали под ноктите, след кратко време причиняват силни болки. Попаднали в очите, те могат да причинят ослепяване. При попадане върху кожата засегнатите участъци трябва да се измият обилно с течаща вода в продължение на 10 мин., а след това върху тях да се поставят компреси с 5%-ен раатвор от оцетна киселина или оцет. При попадане в очите те трябва незабавно да се измият със струя чиста вода в продължение иа 16 - 20 мин. и веднага да се потърси лекарска помощ.
При багренето, почистването на петна и други операции са намерили приложение и някои киселини: сярна, солна, азотна, оцетна, оксалова и др.
Киселините са също опасни, поради което при работа с тях трябва да се вземат специални мерки за безопасност.
Концентрираната сярна киселина разяжда кожата, като причииява дълбоки рани. Попаднала в очите, тя причинява ослепяване, срещу което няма никакво лечебно средство.

Концентрираната азотна киселина причинява върху кожата тежки изгаряния. Раните, предизвикани от нея, се оцветяват в жълто. Тя причинява опасни повреди на очите, включително умъртвяване на роговицата.
Концентрираната солна киселина причинява върху кожата мехури.
Казаното по-горе важи и за концентрираната оцетна киселина и мравчената киселина.
Оксаловата киселина е твърдо вещество, което се разтваря във вода. Тя е отровна.


Внимание! При попадане на киселини върху кожата се налага МЯСТОТО незабавно да се измие с обилно количество вода, а след това да се неутрализира със слаб разтвор от сода бикарбонат. При по-нататьшното лекуване на изгарянията в продължение на 1-2 дни се поставят компреси, напоени с 2-3%-ен разтвор от сода бикарбонат (2-3г сода бикарбонат в половин чаша вода). При попадане на киселина в очите след обилното им промиване с течаща вода трябва незабавно да се потърси лекарска помощ за продължаване на лечението.
В бита и практиката често се налага избелване на тъканите с помощта на избелителни средства. При домашни условия най-често се употребяват натриев хипохлорит, известен у нас под името "белина", водороден прекис, чийто разреден воден разтвор се нарича „кислородна вода", калиев перманганат, натриев перборат и др. При работа с белина се изисква повишено внимание.

Съдържанието на едно шише белина-концентрат(250г), е предназначено за разтваряне в 30л вода (две кофи). Белината се съхранява на тъмно и хладно място. При невнимателна работа може да се причини възпаление на очите. Избелва памучни, ленени и копринени безцветни тъкани. Белината-концентрат(250 г) проявява ефекта на 1л обикновена белина.
При почистването на петна ще се срещнем и с т.нар. органични разтворители - винен спирт (етилов алкохол), бензин, ацетон, хлороформ, етер и др. (всички се продават в аптеките).
Киселините, основите, техните разтвори и другите описани по-горе вещества трябва да се съхраняват в специални за целта стъклени шишета и банки, а измерването им по обем да става със стъклени мерителни съдове. Поставянето и съхраняването им в други съдове е свързано с опасни рискове и в никакъв случай не бива да се допуска. Те трябва да се държат в шкафчета, подобни на тези за домашните аптечки, и то на недостъпни за децата места - най-добре заключени, за да се предотвратят евентуални нещастни случаи.

Наред с всичко това в дома не трябва да липсва и домашна аптечка с най - необходимите медикаменти и лекарства, като марля, бинтове, памук, кислородна вода, риванолов разтвор, йодова тинктура, борова вода, дестилирана вода (от размразяването на хладилника), амонячен разтвор, сода бикарбонат, аспирин, кръвоспиращи средства и др.


Стъклени шишета и банки за реактиви

Стъклени шишета и банки за реактиви
Там, където има опасност от ужилване от пчели, оси и други насекоми, аптечката трябва да се допълва с витамин С (ампули), калциум С или сандостен калций, алергозан, валерианови капки, кардивален или кардиацол, корацол, кофеин, белергамин, локакортен или антихистамин, панангин, ракия или водка (40-45°).

Стъклен и конусовиден мерителен цилиндър

Стъклен и конусовиден мерителен цилиндър

 

Подобни статии

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Голямото разнообразие и изобилие от текстилни тъкани с право ще затрудни неспециалиста да се ориентира относно произхода и качеството им при...

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Тънкости при пазаруване от чуждестранни сайтове

Тънкости при пазаруване от чуждестранни сайтове

 Има няколко основни принципа при онлайн пазаруването от чуждестранни сайтове, които са основополагащи при реализирането на покупка от всяка...

Алкохолна болест

Алкохолна болест

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат п...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

16067

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия