Защо огънят дими?

Защо огънят дими?
Когато зимата завее навън, а Вие сте от щастливците имащи камина е наистина приятно да изпиете чаша вино или чай край огъня.

Забелязали ли сте, че когато хвърлите парче от дърво, или дори лист хартия, върху огъня в камината, то произвежда много дим, тъй като тя загрява, след което изведнъж избухва в пламъци и димът изчезва.

Ако обичате разходките сред природата и пикниците, то несъмнено сте установили, че при разпалване на огъня има много повече пушек с сравнение в горящ нормално огън.

Няма дим без огън. Клипче с участието на Mr. Drafty

Нека да разгледаме какво се случва

Всяко дърво е съставено от четири части – вода, летливи органични съединения, въглерод и аш.

Вода – наскоро отрязано дърво съдържа много вода (понякога повече от половината тегло на току що отрязани дървета е вода). Естествено изсушено дърво или изкуствено изсушено съдържа с пъти по-малко вода.

Летливи органични съединения - когато дървото е живо, то съдържа сок и голямо разнообразие на летливи въглеводороди в неговите клетки. Целулозата - главен компонент съдържащ се в дървото е въглехидрат. Съединение може да бъде определено като "летливо", ако то се изпарява при нагряване.

Третата част от състава е въглерод, а четвъртата е „Аш". Аш са не горими минерали в клетките на дървото, като калций, калий и магнезий.

Когато поставите прясно парче от дърво или хартия в горещ огън, димът който виждате са тези летливи въглеводороди, които се изпаряват от дървото. Те започват да се изпарява при температура от около 149 градуса по Целзий. Когато достигнатата температура е достатъчно висока съединенията избухват в пламъци. След като съединенията са се запалили, вече няма дим, защото въглеводородите се превръщат във въглероден диоксид и вода (и двете невидими), когато те изгарят.

Не забравяйте, че където има дим, вероятно ще има и огън. Огънят е нещо без което не можем, но също така огънят е и една от най-опасните стихии. Винаги спазвайте изискванията за пожарна безопасност независимо дали сте сред природата, в дома си или на работното място.

Задължително имайте в дома си и в автомобила пожарогасител, т.к. понякога той е незаменим – пожарогасители Аквафорс.

Категории

Разни

Подобни статии

Преработване на гроздето във вино

Преработване на гроздето във вино

Как се установява времето за гроздобер По-голямата част от виненото грозде се преработва във вино. Обикновено то се бере към края на септем...

Какво представляват пожароустойчивите врати

Какво представляват пожароустойчивите врати

Огънят е стихия, с която човек с времето се е научил как да борави, но само донякъде. Пожарът възниква мигновено, а се разраства много бързо...

Кога и защо се носят очила

Кога и защо се носят очила

Според своето предназначение очилата биват корекционни, защитни, цветни и специални. Корекционните очила се предписват за коригиране на н...

Защо детето кашля

Защо детето кашля

Кашлицата е честа проява при децата. Родителите са много обезпокоени, когато кашлицата е упорита и продължителна и не се успокоява от предпи...

Защо са увеличени лимфните възли?

Защо са увеличени лимфните възли?

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. Това увеличение се срещ...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

20.11.2012

Обновено
Обновено

21.11.2012

Прочетено
Прочетено

1154

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия