Виртуалното става реално с 3D печата

Виртуалното става реално с 3D печата
3D печата и виртуалната реалност (VR) са едни от най-бързо развиващите се иновации на съвремието ни.

А когато те се консолидират, това носи големи ползи не само на световния пазар, но и на обикновените потребители.

ТОП 5 области, в които виртуалното става реално благодарение на 3D печата

Медицина
Все повече болници в света използват усъвършенстван софтуерен пакет за медицинска визуализация. Той дава възможност на лекарите да взаимодействат с виртуални модели, след което да принтират 3D органа на пациента за практически опит преди извършване на процедурата. Медицински центрове в САЩ вече включват тази технология в операции на сърцето, тъй като тя им позволява да подобрят и съкратят значително времето за планиране на сложни и тежки кардиологични операции.

Една от най-смайващите интеграции между виртуалната реалност и 3D печата например е извършената през 2016 година трансплантация на лице, която променя напълно живота на Андрю Сандърс. През 2006 година Андрю се самонаранява с пушка, след което брадичката, носа и устата му са почти напълно унищожени. Лекарите, които се грижат за него разбират, че козметичната реконструкция няма да сработи и търсят алтернативни начини да му помогнат. Откриват такъв начин благодарение на 3D печата, с който отпечатват реален и точен модел на лицето, който им помага да извършат изключително сложната 56 часова операция.

Астронавтика
Наскоро НАСА създаде учебен модул за астронавти, комбиниращ виртуална реалност с 3D печат. Модулът осигурява хибридна система за реалност с напълно реалистични сценарии на обучение на доста по-ниска цена. Комбинирайки 3d отпечатани физически макети (инструменти, предмети и други) с VR, обучаващите се астронавти изпитват усещането, че тренират в напълно реални условия.

Преди това не беше възможно и единственият начин, по който астронавтите се обучаваха да боравят с инструменти беше след потеглянето на самата космическа мисия.

Днес, благодарение на 3д принтирането експертите от НАСА могат да произведат изключително реалистични модели, с които астронавтите да се научат да боравят преди да излетят в Космоса. Така много по-бързо и лесно могат не само да се обучат в употребата на инструментите, но да са напълно насяно както могат да правят и какво не в условията на космическата станция.

Дизайн
Дизайнерите по света все по-често използват виртуална среда за отпечатване на 3D художествени произведения и дизайнерски модели и макети. Голяма част от арт средите използват приложение за VR скулптура, което им дава възможност да отпечатат веднага това, което вълнува въображението им и да го превърнат в реалност. Иновативното приложение елиминира необходимостта от познания по CAT, а от творците се изисква да имат елементарни знания за VR и 3D печат.

Според експертите от 3dbgprint.com, постепенното елиминиране на използването на CAT ще даде възможност дори и на обикновените потребители да могат да използват 3Д принтер, за да създават у дома си нещата, които вълнуват въображението им.

Антропология
Учени от Австралия използват комбинацията от виртуална реалност и 3D принтиране, за да вдъхнат "живот" на динозавър. Студенти от университета в Deakin са използвали парченца кост от динозавър, за да създадат 3D модел. След завършването дизайна му, те го принтират в неговия пълен размер. Накрая екипът планира да създаде среда на виртуална реалност, която да "оживи" 3D принтираното праисторическо животно.
Изкуство
В Кралската академия на изкуствата в Обединеното кралство през 2017 година показаха изложба, в която на младите художници бе дадена възможност да създават свои собствени светове за виртуална реалност, които след това да отпечатат на 3D принтер. По време на изложбата посетителите можеха да преминат и разгледат виртуалните светове на художниците и да се насладят на 3Д отпечатаните форми и пейзажи, създадени от въображението им.

Според експертите от една от водещите компании за 3D печат у нас - 3dbgprint.com, този начин на поднасяне на изкуство създава напълно нова среда, в която посетителите могат да се потопят изцяло в произведенията.

Подобни статии

Какво е онлайн езиково обучение ?

Какво е онлайн езиково обучение ?

      Представяме ви един нов и много полезен начин за учене – чрез Интернет. Мрежата и компютрите са достъпни, широко разпространени и поле...

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Промените, които настъпват във функциите на нервната система, ссобеностите в психичното пубертетно съзряване и в емоционалния живот са така ...

Съмненията у родителите през бременността са естествени

Съмненията у родителите през бременността са естествени

Противоречиво отношение към бременността. Според идеализираните представи за жената майка всяка жена се преизпълва от радост, когато разбере...

Тенденции при онлайн пазаруването

Тенденции при онлайн пазаруването

Тенденции при онлайн пазаруванетоС всеки изминал ден, Интернет става все по-интегриран в редица сфери, като комуникация, информираност, паза...

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?Може би двете най-важни решения, свързани с боядисването на дома ви, са изборът на клас боя и изборът на цветове и цвето...

businessnews

businessnews

23 публикации

Публикувано
Публикувано

27.08.2020

Обновено
Обновено

27.08.2020

Прочетено
Прочетено

612

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия