Как да поддържаме дограмата в добро състояние

Как да поддържаме дограмата в добро състояние
Защо при някои хора дограмата остава в отлично функционално и естетическо състояние поне няколко десетилетия, а при други започва бързо да се амортизира и да дава дефекти?

Как да полагаме добри грижи за дограмата в дома ни?

Причината е много просто - различните хора полагат различни грижи за PVC или алуминиевата си дограма. Как да се грижим за дограмата правилно?

1. Редовното проветряване на помещението

Ако от скоро имате нова дограма трябва да знаете, че новите дограми, без значение дали пластмасови, или алуминиеви, имат много силно ефективно уплътнение, което пречи на циркулацията на въздуха между помещението и външната среда. Това бързо води до затопляне през зимните месеци, но и до повишена кондензация в стаите. За да се избегне появата на плесени и мухъл, трябва повече от редовно да проветрявате помещението. Студеният въздух, който влиза вътре, ще предотврати появата на влага.

2. Редовното миене и добро подсушаване на прозорците

Миенето на прозорците трябва да се извършва или с обикновена вода и сапун или със специален препарат за почистване. Почистващите препарати съдържащи киселини биха могли да съсипят външния облик на дограмата и достъпните гумени уплътнения, така че го имайте предвид преди да се отправите към магазина и да пълните кошницата с какви да е препарати.

3. Смазване на пантите

За да могат вашите врати и прозорци на дограмата от PVC или алуминий да се запазят в добро състояние през годините е необходимо да смазвате пантите и заключващите механизми периодично. В противен случай може да се наруши качеството на тези системи и дограмата постепенно да излезе "от строя".

4. Предпазване на заключващите механизми от строителни материали и други подобни

Внимавайте да не попадат твърди частици (основно строителни материали) в заключващата система. Като един от най-фините и чувствителни елементи на дограмата, заключващата система е силно податлива на повреди при неправилно използване и замърсяване.

5. Поддръжка на гумените уплътнители

Гумените уплътнения на дограмата изискват да бъдат подхранвани със смазка, която е специално създадена за целта. Това ще предпази гумата от стареене и нацепване, защото, както знаем, гумата, подобно на пластмасата, преминава през процес на стареене, който би могъл да намали ефективността. А дограма без качествено уплътнение надали ще ви върши добра работа.

Забележка

Някои от специално създадените препарати за почистване на прозорци съдържат UV защита. Това предпазва дограмата от пагубното и състаряващо въздействие на ултравиолетовите лъчи чрез формирането на специален протектен филм върху нея.

Категории

Дом, Интериор

Подобни статии

Килими - как да ги поддържаме и перем

Килими - как да ги поддържаме и перем

Килимите често остават изключително пренебрегната част от обзавеждането на едно жилище, особено на фона на останалата част от интериора у до...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

Защо детето кашля

Защо детето кашля

Кашлицата е честа проява при децата. Родителите са много обезпокоени, когато кашлицата е упорита и продължителна и не се успокоява от предпи...

Защо са увеличени лимфните възли?

Защо са увеличени лимфните възли?

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. Това увеличение се срещ...

Ангел Евтимов

Ангел Евтимов

46 публикации

Публикувано
Публикувано

03.04.2015

Обновено
Обновено

31.03.2015

Прочетено
Прочетено

1518

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия