Килими - как да ги поддържаме и перем

Килими - как да ги поддържаме и перем
Килимите често остават изключително пренебрегната част от обзавеждането на едно жилище, особено на фона на останалата част от интериора у дома. Хората ги някак просто ги забравят и концентрират вниман

Килимите често остават изключително пренебрегната част от обзавеждането на едно жилище, особено на фона на останалата част от интериора у дома. Хората ги някак просто ги забравят и концентрират вниманието си върху какво ли не - пране на матраци и мека мебел, бърсане на прах от витрини, изнасяне на ненужни вещи, но забравят основни неща като това.

По този начин обаче допускаме голяма грешка, защото макар и да не обръщаме особено внимание на подовата настилка, тя на подсъзнателно ниво оставя доста силно впечатление у нас, при това без дори да забележим на съзнателно ниво.

Именно това може да бъде разликата между това да възприемем едно жилище по положителен или по отрицателен начин без дори да се замислим. Ето защо грижата за килима трябва да бъде редовна част от усилията, които полагаме за да поддържаме домовете си в добро състояние.

Разбира се, като основа за грижата и поддръжката можем да поставим поддържането им в добро състояние и хигиена. Това не само ще има естетически ефект, но ще направи дома по-свеж и разбира се здравословен.

Прането на килима - колко често трябва да се прави?

Прането на килима е нещо с което, колкото и да е полезно, не бива да се прекалява, защото това може лесно да навреди на цветовете и да доведе до избеляване. Много от препаратите са достатъчно силни и мощни за да предизвикат именно този ефект.

Опасността от изтъркване на цветовете е особено голяма ако перете килимите си например всеки месец, както правят някои хора, които са по-вманиачени на тема хигиена. Както се казва, много хубаво не е на хубаво. Още по-лошо е ако след пране решите да го оставите да изсъхне на слънце навън.

За да бъде всичко както трябва, килимът трябва да се подлага на тази процедура през разумни периоди от време, например веднъж на всеки 6 месеца. Това се счита за златната среда. За това време точно килимът ще се замърси достатъчно за да има смисъл да се пере.

Ако го перем по-рядко рискуваме да попаднем в другата крайност, и да го превърнем във ферма за микроби, дори и без да подозираме, че това се случва под носа ни или по-точно - под краката ни

Сами ли да го изперем или с фирма?

Повечето хора избират да перат килимите си сами, като по този начин се надяват да спестят средства. Оказва се, че това не е много рационално, защото въпросната услуга, дори и ако я поръчаме от фирма, която взима по-високи хонорари, пак няма да похарчим много.

Този тип дейност през последните години е много популярен, така че няма особена разлика дали сами ще изперете килима и ще похарчите пари за сапун, прах за пране, препарат и топла вода или ще платите на професионалисти. Е, известна разлика наистина има, но тя далеч не е това, което си представяте.

Разлика обаче има в две други отношения. Първо, избирайки да изперете килима сами, вие ще прекарате на практика половината ден на пода с четка в ръка. Накрая ще ви болят коленете и ще сте капнали от умора.

Резултат ще има, но той ще бъде частичен. Много от микробите ще останат живи и килимът няма да е напълно чист. Същото се отнася и за акарите. Част от тях няма да може да се изпере, защото при ръчното пране у дома водата лесно изстива, а за да се унищожат акарите се изисква по-гореща вода.

Машинното пране може да излезе наистина с няколко лева по-скъпо, но то ще донесе и по-добри резултати. Акарите ще бъдат напълно унищожени и за да се възстанови тяхната популация, защото това така или иначе ще се случи, ще изминат няколко месеца.

И в двата случая килимите ще са освежени, но ако ги изперете с машина те ще бъдат и значително по-чисти. В това число ще се унищожат и повечето паразити и техните яйца, които внасяме с обувките си.

Ако пък в килима има петна, тогава най-добре си спестете опитите да търкате настилката сами, защото резултатът може и да не дойде. Машинното пране обаче гарантира успех в борбата с лекетата до над 99%.

Поддържането

След като килимите са изпрани, има различни начини да ги поддържате чисти. Разбира се, най-популярният е с помощта на прахосмукачката, която ще удължи периода, в който те ще запазят вида, оставен след прането.

Ако имате парочистачка, тя може да се използва много често без проблем. С нейна помощ ще запазите килима чист от акари за много по-дълго време, защото високата температура на парочистачката не позволява тяхното размножаване и ги унищожава.

Ако пък има лоша миризма в килима има някои безвредни домашни техники и хитрости, които да ви помогнат да се справите. Една от тях е да наръсите върху килима сода за печене. Тя ще абсорбира лошите миризми за няколко часа, след което можете да я почистите с прахосмукачката. Изглежда странно, но действа.

Можете да научите още подобни съвети или да се доверите на специалистите по почистване на матраци и мека мебел от ECOFIN - Pochistvane2000.com

Подобни статии

Как да поддържаме нашият автомобил

Как да поддържаме нашият автомобил

Обслужване на автомобила с качествени авточастиКачественото обслужване на вашият автомобил включва закупуването на оригинални авточасти, с д...

Особености на китайските ръчни килими

Особености на китайските ръчни килими

Особености на китайските ръчни килимиПовечето от нас свързват китайските стоки с ниско качество и евтина цена. Що се отнася до китайските ръ...

Как да поддържаме нашата PVC дограма

Как да поддържаме нашата PVC дограма

Специфичния климат на морската ни столица е доста по-различен от този в централна и западна България и това поставя редица предизвикателства...

Как правилно да поддържаме алуминиевата дограма

Как правилно да поддържаме алуминиевата дограма

При незнание е много лесно новият и скоро монтиран лъскав профил да се повреди и да загуби голяма част от естетическите си качества. Една о...

Как да поддържаме дограмата в добро състояние

Как да поддържаме дограмата в добро състояние

Как да полагаме добри грижи за дограмата в дома ни?Причината е много просто - различните хора полагат различни грижи за PVC или алуминиевата...

Georgi Dimitrov

Georgi Dimitrov

4 публикации

Публикувано
Публикувано

10.08.2017

Обновено
Обновено

31.07.2017

Прочетено
Прочетено

10588

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия