Тънкости при приготвянето на яхнии и плакии

Тънкости при приготвянето на яхнии и плакии
Съвети за вкусни гозби с месо и зеленчуци

Яхнията и плакията са две подобни ястия. Всъщност плакията е „надградена" яхния или казано с други думи тя се запича в тавичка след като е задушена, а яхнията се оставя така.

Продуктите, които най-често се ползват за приготвянето им са основно зеленчуци, а в някои видове се добавят и меса – риба, телешко, агнешко, пиле и други.

Отличително при приготвянето на тези гозби e задължителното присъствие на лук. Той е различни видове – кромид, чесън и праз, в комбинация или поотделно. При готвенето например на леща, независимо яхния или плакия, подхождат всички видове лук, при зелен боб – чесън и кромид, а при зрял боб – само кромид.

Какви подправки?
Зеленолистните подправки като магданоз, копър и целина са отлични при готвенето на зеленчукова яхния и плакия.

За тези с добавено месо по-подходящи са пащърнакът, чубрицата, джодженът и други. Морковът също е на почит в повечето разновидности на ястието.
При плакиите се ползват оцет, лимонов сок и чесън. Накрая се поднасят със ситно нарязан магданоз. Може да се консумират охладени или студени, което ги прави изключително подходящи за летния сезон.
Черният и червеният пипер са задължителни.

Как се приготвя яхния и плакия?
Готвенето започва от лука. Почистете го, нарежете и задушете в малко количество мазнина (олио или зехтин за готвене, което от двете предпочитате). Този процес продължава, докато лукът стане прозрачен. Това е моментът, в който се добавят останалите зеленчуци с изключение на доматите. Те се слагат последни, защото стават готови бързо.

Добавя се и топла вода, но да не покрива зеленчуците.

Характерна за готвенето на яхния и плакия е запръжката. Разбира се, може да избегнете тази стъпка, така ястието ще стане по-диетично и поносимо за стомаха.
Все пак, ако искате да спазите рецептата, може да я приготвите като сгорещите олио и сложите червения пипер. Бъркайте енергично и внимавайте да не прегори, стане ли оабче тъмнокафяво или черно на цвят, по-добре не го слагайте в яденето, защото ще горчи.

Всичко се задушава до готовност, а плакията се запича на фурна, докато добие коричка.

Изторник: BGjenite.com

Подобни статии

Тънкости при пазаруване от чуждестранни сайтове

Тънкости при пазаруване от чуждестранни сайтове

 Има няколко основни принципа при онлайн пазаруването от чуждестранни сайтове, които са основополагащи при реализирането на покупка от всяка...

Пчелно млечице

Пчелно млечице

Пчелното млечице е секрет, който се образува в глътъчните горночелюстни жлези на младите пчели-работнички. Представлява гъста белезникава пр...

Детайлите - малките тънкости за едно съвършенство

Детайлите - малките тънкости за едно съвършенство

Повечето от нас все по-често се замислят за щрихите и елементите, създаващи цялост. Цялост в живота ни, в облеклото ни, в дома и градината н...

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

Запазване на месото при домашни условия

Запазване на месото при домашни условия

Месото може да се запази за по-дълго време чрез осоляване, пушене, варене, стерилизиране в буркани и чрез приготвяне на трайни домашни колба...

MMiteva

MMiteva

2 публикации

Публикувано
Публикувано

02.09.2014

Обновено
Обновено

22.08.2014

Прочетено
Прочетено

3836

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия