Пчелно млечице

Пчелното млечице е секрет, който се образува в глътъчните горночелюстни жлези на младите пчели-работнички. Представлява гъста белезникава прозрачна кашица със специфична миризма и възкисел леко стипчив вкус. Съдържа белтъчини, мазнини, захари, витамините B1, В2, В 5, В6, Вс, В12, С, Д, РР, Н, микроелементи, ензими, хормоноподобни вещества и др.
Пчелното млечице засилва обмяната на веществата, усилва устойчивостта на организма срещу инфекции, стимулира кръвообръщението, лекува атеросклероза и коронарна недостатъчност. Ободрява организма и подобрява атетита. Оказва добър ефект при високо кръвно налягане (хипертония), а също и при ниско кръвно налягане (хипотония). Подмладява организма. Общият му ефект води до общ подем на жизнените сили: физичният и психичният тонус на човека се подобрява, подобряват се обменните процеси и храненето на тъканите.
Пчелното млечице намира приложение и като външно лечебно средство. То се употребява за приготвянето на различни козметични кремове и мехлеми за лекуване на изгаряния, различни рани и др.
Освен в натурален вид (запазено в хладилник) пчелното млечице се употребява и под формата на препарати; в СССР - «Апилак», препоръчва се при детски заболявания, високо кръвно налягане, инфаркт на миокарда и атеросклероза; в НРБ - «Апитонин», който се препоръчва при заболяване на кръвотворните органи и за следболестно възстановяване; в ГДР - «Ройапар» - против високо кръвно налягане, атеросклероза и полова импотентност; в СРР - «Енерговитал» - против безсъние, туберку-лоза, възпаление на черния дроб, астма и стомашни заболявания; във Франция - «Аписерум» и «Лайдабей» - като препарати против, депресии, старчески заболявания и др.

Подобни статии

Пчелно подхранване с медено тесто

Пчелно подхранване с медено тесто

Пчеларството е труден занаят дори и за онези притежаващи нужния опит и познания. В случай, че тепърва навлизате в пчелния занаят, то е добре...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

2141

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия