Пчелно подхранване с медено тесто

Пчеларството е труден занаят дори и за онези притежаващи нужния опит и познания. В случай, че тепърва навлизате в пчелния занаят, то е добре да сте наясно, че допълнителното пчелно подхранване е от съществена роля за развитието и оцеляването на пчелите.

През зимния сезон пчелите се нуждаят от най-много храна, тъй като тогава самите те са неспособни да си я осигурят. Често липсата на допълнително пчелно подхранване води до бърза и естествена смърт на пчелните семейства.

Изваждайки част от меда от кошера, Вие не само намалявате количеството естествена храна на пчелите държано в резерв, но и така значително повишавате риска от зараза и загуба на пчели.

През различните периоди на годината пчелите Ви се нуждаят от различна храна. Според различни източници захарния сироп е един от най-добрите заместители на меда през зимата. Захарния сироп се приготвя от чиста вода и кристална захар в съотношение 1:2. Добре е през зимния сезон, когато пчелите Ви сами не могат да си осигурят храна да ги подхранвате с високо концентрирани храни, чието усвояване да е на 100%.

Меденото тесто също е подходящ заместител на меда през зимния сезон. То се приготвя от мед и пудра захар. Смята се, че пчелните семейства подхранвани с такъв тип храна се развиват по-бързо през пролетта от тези подхранвани с друга храна. За приготвянето на медено тесто ще са Ви необходими 6 кг. пудра захар и 1 кг. мед. Двете се замесват до получаването на хомогенна и нелепкава смес. Меденото тесто може да се съхранява дълго време, стига да е оставено на място недостъпно за мравки.

Според редица пчелари меденото тесто не само, че не задръства червата на пчелите, а и ги предпазва от диария и други болести. Хубаво би било подхранването да се прави в по-топлите зимни дни, тъй като отваряйки пчелния кошер Вие отнемате част от топлината необходима на пчелите за презимуване. Средно около 1 кг. тесто месечно е необходимо за допълнително пчелно подхранване на едно пчелно семейство.

Меденото тесто благоприятства и при лечението на някои болести като мановата токсикоза и незаразна диария. Подхранването с такъв тип храна в комбинация с правилното лечение несъмнено ще гарантира бързото излекуване на пчелите Ви.

Ползите от меденото тесто са безспорни, но ако искате да се убедите в тях, подхранете тази година пчелите си с такова. В случай, че желаете да закупите готова храна за пчели, то може да прегледате предложенията на онлайн пчеларския магазин MULTIMAX.bg.

Категории

Разни

Подобни статии

Получаване на течен калиев тор (калиев карбонат поташ) от пепел

Получаване на течен калиев тор (калиев карбонат поташ) от пепел

В пепелта на букови и дъбови дърва се съдържат до 18% калиев карбонат и други калиеви соли; в пепелта от стъблата на граха - до 26 %; в пепе...

Пчелно млечице

Пчелно млечице

Пчелното млечице е секрет, който се образува в глътъчните горночелюстни жлези на младите пчели-работнички. Представлява гъста белезникава пр...

Пиле в Тесто

Пиле в Тесто

Продукти15 зърна черен пипер (на зърна)60 г (1/3 ч.ч.) ориз200 г прясно масло500 г брашно200 г (3-4 глави) кромид лук пилешки дребо...

Бяло течение

Бяло течение

Това понятие се отнася за всяко течение от влагалището (без менструацията и кръвотеченията) и отговаря на медицинското понятие флуор. Норма...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

hristoff

hristoff

41 публикации

Публикувано
Публикувано

12.10.2015

Обновено
Обновено

10.10.2015

Прочетено
Прочетено

2068

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия