Ръководство как да използваме измервателни уреди тип волтметър у дома

Ръководство как да използваме измервателни уреди тип волтметър у дома
Волтметрите са един от най-често използваните измервателни уреди у дома за проверка на електричество.

 

Ако вие ще използвате волтметри за първи път е важно да научите как да настроите устройствата и да ги тествате върху ниско напрежение, например върху батерия. Но преди да преминем към тестовете се уверете, че притежавате изправно устройство. Ако вашите волтметри не работят или има нужда от нови можете да разгледате каталога с измервартелни уреди на Хит Електроникс, където ще откриете голямо разнообразие от висококачествени уреди на достъпни цени. 

И така когато имаме всичко необходимо, нека ад разгледаме как да тестваме уредите под напрежение.

Стъпка 1: Настройка на устройствата

1. Настройте устройствата за измерване на напрежение.
Повечето измервателни уреди са мултиметри и това им позволява да тестват няколко аспекта на електрическите вериги. Ако на вашите устройства имат копче за няколко настройки, задайте го на едно от следните неща.

1.1. За тестване на напрежението на АС верига.
Задайте копчето на V~, ACVили VAC. Битовите вериги са почти винаги с променлив ток.

1.2. За тестването на напрежението на DC верига
Изберете: V -, V ---, DCV или VDC. Батериите и преносимата електроника обикновено са с постоянен ток.

Изберете диапазон на максимално очакваното напрежение.
Повечето волтметри имат няколко опции маркирани за напрежение, така че да може да се промени чувствителността му, за да получите по-добра оценка и да избегнете повреда на измервателните уреди. Ако вашите уреди не разполагат с опция диапазон, те са с автоматично избиране и трябва само да открие своя правилен диапазон. Ако това не се случи следвайте указанията по-долу.

2. Изберете настройка по-висока от максималното очаквано напрежение. Ако нямате представа какво да очаквате, то тогава изберете най-високото зададено напрежение, за да избегнете увреждане на вашите измервателни уреди.
Битовите батерии обикновено са с напрежение 9 V или по-ниско. Акумулаторите на автомобилите са около 12,6 V при пълно зареждане и с изключен двигател.
Битовите обекти са 240 V в по-голямата част от света, а 120 V са в САЩ и някои други страни.
mV означава миливолти (1/1000V), използва се, за да се посочи най-ниската настройка.

3. Поставете проводниците.
Вашите волтметри пристигат с един червен и един черен кабел за измерване. Всеки един от тях завършва с метален датчик на единия край и метален жак от другата страна, за свързване със слотовете на волтметъра. Жаковете трябва да се включат към волтметъра така: Жакът на черния кабел винаги се включва в слота с надпис „COM". При измeрване на напрежение, включете жака на червения кабел в слот с надпис V, ако няма V изберете слот с най-нисък номер или mA.

 

Стъпка 2: Измерване на напрежение

1. Дръжте датчиците безопасно.
Не докосвайте металните датчици, когато са свързани към една верига. Ако изолациите им изглеждат износени или разкъсани използвайте предпазни ръкавици. Ако датчиците се допрат, когато са включени в една верига това може да доведе до голяма искра.

2. Докоснете датчикът на черния кабел до веригата.
Веригите се тестват за напрежение чрез прикрепване на проводниците в паралел. С други думи датчиците ще докоснат две точки в затворен кръг с ток минаващ през него.
За батерия докоснете датчикът на черния кабел към отрицателния полюс.
За контакт докоснете датчикът на черния кабел в неутрална дупка, в САЩ е голямата вертикална дупка или вертикалната дупка в ляво.
Когато е възможно можем да оставим датчикът на черния кабел в контакта, при някои модели на датчикът има малка издатина , което позволява това.

3. Докоснете датчикът на червения кабел към друга точка на веригата.
Това ще затвори паралелния кръг и ще накара вашите измервателни уреди да отчетат напрежението.
За батерия, докоснете датчикът на червения кабел към положителния полюс.
За контакт сложете датчикът на червения кабел в „горещия" отвор, а в САЩ, това е малък вертикален отвор в дясно.

4. Повишете обхвата, ако отчетете претоварване.
Ако получите някои от следните резултати и на цифровия дисплей се изпише „OL", "претоварване" или „1" повишете веднага обхвата на по-висока настройка на напрежението, преди да ви са се повредили измервателните уреди. Имайте предвид, че 1V е реално отчитане и това не бива да ви притеснява.

5 Регулиране на волтметрите при необходимост.
Ако на цифровия дисплей на волтметрите при измерване се покаже 0V, или ако стрелката на аналоговите не помръдва, тогава може да се наложи да направите корекция, като:
Уверете се, че датчиците са свързани към веригата. Ако измервате DC веригата и не получавате резултат, потърсете малко копче с надпис DC+ или DC- и преместете в друга позиция. Ако вашите измервателни уреди не разполагат с тази опция, сменете местата на червения и черния датчик. Намалете диапазона и повторете, ако е необходимо, докато не получите реално отчитане.

6. Разчетете резултата от измерването на вашите волтметри.
Цифровите волтметри ясно ще покажат стойността на напрежението на своите екрани. Докато с аналоговите е малко по-сложно, но не е твърде трудно след като се научат скалите.

Стъпка 3: Как да разчетем аналоговите волтметри.

1. Намеете на скалата десетобалното напрежение със стрелката.
Изберете един който съответства на настройката която сте избрали с копчето на волтметрите. Ако няма точно съвпадение, четете в мащаб, който е кратен на настройката. Например ако вашите волтметри са настроени на DC 10V търся десетобалната на DC с максимално четене на 10. Ако това не е на лице, се намира един максимум от 50.

2. Изчислете позицията на стрелката въз основа на близки номера.
Това е линейна скала, която е много точна. Например, ако стрелката сочи между 30 и 40, то показва отчитане на 35 V.

3. Разделете вашият отговор, ако използвате различен мащаб.
Пропуснете тази стъпка ако четете от скала, която отговаря точно на настройката на вашите волтметри. В противен случай се ползва правилото за разликата, като се раздели максималната стойност отбелязана на скалата от тази която е зададена на копчето на волтметрите. Разделете броя на показаните от стрелката точки, за да получите действителното напрежение.

Например: ако вашите волтметри са настроени на 10 V, но вие четете разстояние по десетобалната система 50 V, изчисляваме 50/10 =5. Ако стрелката е насочена към 35 V, то реалният резултат е 35/5=7 V.

 

Съвети:
При тестване на стенни контакти се предполага че с помощта на измервателните уреди ще се опитвате да откриете напрежението, което се вижда като включите уреда. Ако ще откривате проблеми при окабеляване, може да искате да измерите напрежението между земята и тях. Ако се получи нисък резултат например 2V, това означава че точката е неутрален проводник, а ако получите по-висок резултат тя е прикрепена към горещ проводник.

Предупреждения:
Неправилната употреба може да унищожи измервателните уреди, да предизвика тежък токов удар или да създаде електрически искри, които да предизвикат пожар. Тези проблеми могат да се появят, когато тествате електрически контакт или друга верига под високо напрежение, а не при тестване на батерия.

Подобни статии

Измервателен нивелир – как да го използваме правилно?

Измервателен нивелир – как да го използваме правилно?

Измервателен нивелир – как да го използваме правилно?Нивелирът е един от най-разпространените измервателни уреди. Използва се в ежедневието ...

Електронен магазин за резервни части

Електронен магазин за резервни части

Електронен магазин за резервни части Много е хубаво, когато имаме възможност да си закупим нова техника, била то видео, аудио или кухненс...

Как да използвате ъглошлайф: Ръководство за начинаещи

Как да използвате ъглошлайф: Ръководство за начинаещи

Използването на ъглошлайф може да изглежда като трудна задача, която трябва да извършва само професионалист, но това всъщност не е така. Мож...

Основни методи за препариране и тяхното приложение

Основни методи за препариране и тяхното приложение

За препариране на животни — птици, бозайници и риби съществуват два метода: а) изработване на сухи препарати б) изработване на влажни преп...

Спорт и отдих през почивните дни

Спорт и отдих през почивните дни

Как прекарваме свободното си време В този дом е винаги приятно да отидеш на гости. Може би от гледна точка на някоя образцова домакиня тук ...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

15.12.2016

Обновено
Обновено

16.12.2016

Прочетено
Прочетено

2237

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия