Измервателен нивелир – как да го използваме правилно?

Измервателен нивелир – как да го използваме правилно?
Кратко ръководство как да използваме измервателния нивелир правилно, как да работим със него. Подготовка на работата, видове измервания - полезни съвети и трикове при измерването. Подходящи нивелири.

Измервателен нивелир – как да го използваме правилно?

Нивелирът е един от най-разпространените измервателни уреди. Използва се в ежедневието ни при малки ремонти вкъщи при обзавеждане на дома, при закачане на картини или монтаж на телевизори и хладилници.
Освен това е незаменим помощник в монтажните и строителните работи.
В тази статия ще ви представим няколко съвета и трика как да използваме този на пръв поглед елементарен измервателен уред.

Измерване в хоризонтална равнина.
1. Преди всяко измерване, (и четене) се уверете, че измервателната повърхност на нивелира е чиста без замърсявания като прах, цимент, вар или други строителни смеси. Ако не е, почистете я с парцал за да сте сигурни, че измерванията ви са точни.
2. Проверете точността на вашия нивелир. За целта поставете нивелира на гладка стена и го притиснете, завъртете нивелира около хоризонтална ос докато балончето се центрира между вътрешните мерки на либелата. Очертайте с молив линия от към измервателната повърхност на нивелира. Завъртете нивелира на 180 градуса около вертикална ос и го поставете върху начертаната линия. Ако и сега балончето е центрирано, то вашият нивелир е точен. ;
3. Поставете нивелира върху измерваната повърхност и изчакайте докато балончето в либелата се установи и не се движи. Очите ви трябва да са в равнината на либелата. За да отчетете по-точно положението на балончето спрямо пръстеновидните марки на либелата може да затворите едното око. Ако сега балончето е разположено точно между двете черти (пръстени) на тръбата на либелата, то вашият предмет е хоризонтален. Ако не е в средата, то вашия предмет трябва да се нивелира – да се направи хоризонтален.
4. Ако балонът е вдясно от центъра и по близо до дясната черта, то десния край на вашия обект на измерване трябва да се спусне надолу или левия край на обекта да се вдигне нагоре.

Измерване на вертикална равнина.
1. Отново почистете измервателната повърхност на нивелира.
2. За вертикално измерване ще използвате вертикалната либела, която е перпендикулярна на измервателните повърхности на нивелира.
3. За проверка на точността на нивелира може да го проверите с отвес. Опрете леко измервателната повърхност на нивелира към висящия опънат конец на отвеса. В този случай балончето на либелата за вертикално измерване трябва да е точно в средата.
4. Поставете нивелира върху вертикалната повърхност която искате да измерите или да нагласите във вертикално положение. Изчакайте балончето да се установи и стабилизира. Очите ви трябва да са в равнината на либелата, за да направите точно отчитане.
5. Ако балончето е по средатаq то обектът на измерване е вертикален.
6. Ако балончето е изместено наляво, то вашия обект не е вертикален а е наклонен надясно. За да го отвесирате преместете горния край на обекта наляво или долния му край на дясно.
7. Ако балончето е изместено надясно, то вашият обект е наклонен наляво. За да го отвесирате преместете горния край на обекта надясно или долния му край наляво.
Измерване на наклонени равнини
1. Измерване на наклонени равнини може да се извърши чрез нивелири, който имат въртяща се или фиксирана под ъгъл либела. Чрез въртящите либели може да се измерят или монтират обекти на произволен наклон. Чрез фиксираните под ъгъл либели се измерва ъгъла на който те са фиксирани заводски (например 45°).
2. Поставете нивелира върху наклонената повърхност на обекта и ако наклонът е голям го придържайте с ръка. При това мерене завъртяната либела всъщност е в хоризонтална равнина а измервателната повърхност на нивелира е в наклонената равнина.
3. Регулирайте наклона на обекта до този момент докато мехурчето не бъде напълно центрирано.
Подходящи нивелири за хоризонтално и вертикално измерване, снабдени с две либели са например нивелирите:

  • Нивелир STABILA Type 70, 50 см
  • Нивелир STABILA Type 80 E, 60 см
  • Нивелир STABILA Type 80-A, 40 см

Специфични за вертикални измервания са нивелири с две вертикални либели:

  • Нивелир STABILA Type 196-2, 80 см
  • Нивелир STABILA Type 80 E-2, 40 см

Типичен пример за нивелир с въртяща се либела е:

  • Нивелир STABILA Type 70 TMW, 25 см

Много-функционални възможности за измерване има нивелирът от серията торпедо, снабден с една хоризонтална, една вертикална либела и една въртяща се - Нивелир STABILA Series 81 SV Torpedo REM W45. Особено предимство на този нивелир дава и устойчивият лят алуминиев Т – профил и V – образния прорез на измервателната повърхност.
Повече информация за типовете нивелири ще намерите на страниците на https://www.e-shop-bg.eu.
Желаем ви удоволствие от работата с използването на професионални измервателни нивелири.

Автор: E-shop-bg

Дължина на измервателен нивелир

Каква дължина на нивелира предпочитате?

Коментари за Измервателен нивелир – как да го използваме правилно?

  1. 1.

    Това с еднакво показание на нивелира в двете посоки е вярно , но не достатъчно. Много важно е при какво минимално повдигане от едната страна на нивелира има видимо отместване на мехурчето. Друго важно нещо е размера на мехурчето да е едва забележимо по-малко от разстоянието между чертичките за по-прецизно измерване.

Подобни статии

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Спорт и отдих през почивните дни

Спорт и отдих през почивните дни

Как прекарваме свободното си време В този дом е винаги приятно да отидеш на гости. Може би от гледна точка на някоя образцова домакиня тук ...

Основни методи за препариране и тяхното приложение

Основни методи за препариране и тяхното приложение

За препариране на животни — птици, бозайници и риби съществуват два метода: а) изработване на сухи препарати б) изработване на влажни преп...

Louis Moinet Magistralis – лимитираният часовник от 1 брой

Louis Moinet Magistralis – лимитираният часовник от 1 брой

  Louis Moinet е първият бранд в света, направил часовник с парче от Луната. Става дума за метеорит на 2000 години, който е използван за ...

Кои видове тапети са най-качествени

Кои видове тапети са най-качествени

Не са много декоративните елементи в интериора, които са се радвали на такава популярност през годините. Във времето тапетите получават огро...

E-shop-bg

E-shop-bg

11 публикации

Публикувано
Публикувано

27.03.2015

Обновено
Обновено

26.03.2015

Прочетено
Прочетено

17433

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия