Louis Moinet Magistralis – лимитираният часовник от 1 брой

Louis Moinet Magistralis – лимитираният часовник от 1 брой
Лимитираната серия от 1 брой на Louis Moinet

 

Лимитираният часовник на Louis Moinet

Louis Moinet е първият бранд в света, направил часовник с парче от Луната. Става дума за метеорит на 2000 години, който е използван за дисплея, показващ фазата на Луната на Magistralis. Екземплярът е с изключително сложен механизъм, направен още преди 100 години, включващ минутен репетир, вечен календар и single-pusher хронограф (функциите се задействат само от един бутон).

Корпусът е от 5N и 3N розово злато и съдържа 90 различни части. Кутията, изработена специално за Magistralis, сама по себе си представлява своеобразен музикален инструмент – благодарение на поставката, върху която е часовникът, се усилва звукът на репетира. Кутията съдържа и оригинален екземпляр на книгата Traite d`Horlogerie, която слага финалния акорд и превръща мечтата за докосване до историята на този великолепен часовник в реалност.

Magistralis е необикновен измервателен уред, изобразяващ майсторството на все по-уважаваното през вековете изкуство, наречено висше часовникарство. Той е единствен по рода си и никога няма да бъде направен друг като него.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Механизъм:

Механизма е създаден преди 100 години. Проектиран е във Вале де Жу и носи отличителния знак на Женева (женевския герб, който се поставя върху механизма на часовника, чиито качества и завършеност трябва да отговарят на определени изисквания). Часовникът отмерва 18 000 вибрации на час и се характеризира със двураменен самостоятелно компенсиращ баланс и оксидирано синя спирала на баланса – Breguet. Гладко полираната му анкърна изпускателна система тип moustache е направена ръчно и монтирана върху подложен камък.

Хронографът:

Единственият бутон на хронографа с колонно колело (6 колони) има подсилен с пружина лост. Мигновено подскачащата стрелка на секундарника, много специфично устройство, работи посредством палец. Когато функцията на хронографа е активирана, палецът освобождава минутния диск чрез постоянно триене, като по този начин стабилизира действието на регулатора (избягва се загубата на амплитуда). Тази техника вече не се използва, като се има предвид сложността на нейното изцяло ръчно фино настройване.

Звънящият механизъм:

Състои се от две чукчета, които отбелязват със звук всеки час, четвърт час и минута, както и лост тип „all ornothing”. Активирането на механизма се задейства чрез натискане на лоста, така че да улесни работата на репетир плъзгача, което винаги е било деликатна операция при традиционните механични часовници. Създаването на звънящия механизъм винаги ще си остане ръчно изпълнение, този процес е невъзможно да се индустриализира. Нещо повече, изключителната прецизност на настройките, необходина за този комплициран екземпляр, не може да бъде направена, нито измерена от машина. Те са изцяло резултат от намесата на веща часовникарска ръка, добър слух и изработка, в която майсторът е вложил цялото си сърце. Поради тази причина двата идентични биещи механизма ще звънят различно именно защото са настройвани на ръка.

Вечен календар:

Функцията на вечния календар показва деня, датата и месеца за 4 години напред. За механизмите от тази епоха е характерно да са обикновено по-големи, а този е с много по-малки размери. Всички стоманени части на мостовете са полирани с калай и са със студена обработка, така че да се премахнат всякакви пукнатини, като по този начин са защитени от окисление, без да има нужда от някакво допълнително третиране, за да се избегне това.   Ето защо тези вековно стари стоманени части ще са винаги в перфектно състояние.

Фазата на Луната:

Louis Moinet представя първия в света комплициран часовник с функция, показваща фазата на Луната, в който действително има истински парченца от единствения естествен спътник на Земята. Става дума за част от метеорит, откъснал се от Луната преди 2000 години. Автентичността му е удостоверена от Калифорнийския университет. Метеорът е изследван и с научна цел, за да се увеличат познанията по отношение на лунната геология. Все пак той идва от място, което мисиите на „Аполо” така и не са успели да посетят. От всички метеорити лунният е най-необикновеният, той е по-скъп от злато и платина, взети заедно.

Корпусът:

Направен е от 18-каратово розово злато в цветове 5N и 3N. Логото на марката се откроява най-вече върху защитата на коронката и бутона на хронографа, разположен на 12 часа. Сложният корпус, съставен от 90 отделни части, е изключително труден за производство. Разполага с контролиран от натиска лост за звънящия механизъм, което прави плъзгането му невероятно лесно. Различните коректори са отбелязани със символите на Louis Moinet, така че целта им е очевидна.

Циферблатът:

Циферблатът е черен, а дизайнът на гилошето (начин за ръчно гравиране на циферблата) му е с мотив тип “Cotes Du Jura”, едно изключително творение на ателиетата Louis Moinet. Четирите гишета (отделения) са вдлъбнати и тяхната отсенка тип “old rose” осигурява добра четливост на индикаторите благодарение на вековно сините стоманени стрелки.

Кутията на часовника:

Един необикновен часовник заслужава необикновена кутия. Тя е изработена не ръка и е от къдрав клен. Дело е на лютиера Клод Буркар от Жура, Швейцария. Клод е със задълбочени познания по отношение на звуковия резонанс, придобити след като вече бил направил ръчно най-висок клас китари и цигулки. Благодарение на опита и знанията, които имал, Буркар проектирал един истински музикален инструмент, като използвал за това поставката на часовника. След активацията на звънящия механизъм тя усилва звука му така, че тоновете да бъдат правилно възпроизведени. Кутията и поставката са направени от къдрав клен и лакиран смърч и Клод ревностно пази тайните на изработката му, което го прави уникален предмет.

Книгата Traite d`Horlogerie, или Монография на часовникарството:

Оригиналът на Луи Моане също е включен в кутията. Това е второто издание на книгата и датира от 1856 г. Луи Моане е автор на знаменитата часовникарска енциклопедия, публикувана за първи път през 1848 г. Това произведение се състои от два тома и описва най-сложни и изобретателни часовникарски техники.

Traite d`Horlogerie е считано за най-прекрасното издание за своето време и описва най-добрите техники, използвани в часовникарството. Този шедьовър е обогатен с множество илюстрации и технически чертежи, правени от самия Моане. Кръгът е напълно затворен и всичко, заобикалящо това творение, е наистина забележително, необикновено и удивително.

Още от света на механиката

Категории

Разни

Подобни статии

Режим на хранене на бебето

Режим на хранене на бебето

Лекарите ще ви дадат указания относно режима за хранене на бебето. Той ще зависи от неговото тегло, от неговия апетит, oт събуждането на дет...

Как да започва кърменето на бебето

Как да започва кърменето на бебето

Поза на майката при кърменето. Някои майки дори и когато са още на легло в родилния дом, предпочитат да кърмят седнали. За други е по-удобно...

Как да си купим мъжки часовник?

Как да си купим мъжки часовник?

Покупка на мъжки часовникНаред със сватбения пръстен, мъжкият часовник е може би най-значимия аксесоар за един мъж. Преди да започне да разг...

Най-купуваните марки кварцови и механични мъжки часовници

Най-купуваните марки кварцови и механични мъжки часовници

Смята се, че часовника е единствения аксесоар, който може да краси мъжката ръка.  Някои мъже го причисляват за един обикновен и не чак толко...

Спортните часовници днес

Спортните часовници днес

Спортните ръчни часовници в днешно времеВ днешно време повече компании от всякога правят спортни часовници. Те са един вид високопроходимите...

Анонимен

Анонимен

297 публикации

Публикувано
Публикувано

31.03.2014

Обновено
Обновено

01.04.2014

Прочетено
Прочетено

1608

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия