Основни методи за препариране и тяхното приложение

За препариране на животни — птици, бозайници и риби съществуват два метода:

а) изработване на сухи препарати

б) изработване на влажни препарати.

Методът за изработване на сухи препарати може да се приложи с еднакъв успех както при птиците и бозайниците, така и при рибите. При този метод на препариране се цели най-напред след одиране на животното да се запази кожата от разлагане, като се подложи на съответна технологична обработка, след което се навлича върху изкуствено възстановеното тяло на птицата, бозайника или рибата. След допълнителната обработка отвън животното се реставрира по възможност в най-естествения му вид. Този метод е много сигурен, стига добре да е обработена кожата.
Методът за изработване на влажни препарати се прилага при препариране на риби, влечуги, зародиши на бозайници и др. При него животните не се одират, а се потапят в запазваща (консервираща) течност и се затварят в стъклен съд. Благодарение на доброто консервиращо свойство на употребената течност те се запазват за неопределено дълго време.
Лошата страна на този метод е, че препарираните животни постепенно променят окраската си.

Необходими инструменти, материали и химикали

За да се изработи сполучливо един препарат с много красота и живот, необходими са редица инструменти, материали и химикали (фиг. 1).

Инструменти за препариранеПреди всичко са необходими няколко скалпела (малки I големи), ножици (малки и големи), пинцети, различни по вид. и големина (прави, криви, малки, големи и др.), клещи-резачки за тел, клещи с кръгли човки, четки за размазване на отровата (различни големини), чукче, пила за дьрво и желязо, игли за ръчно шиене, макари, конци (тънки и дебели), спринцовка от 3 до 5 см?, шпаклетки и др. Освен това са нужни мек горен тел от различни дебелини, тавички, тенджерки, стъклени банки, мек талаш, кълчища, памук, картофено или пшеничено нишесте, спирт за горене, карболова вода, млечна киселина, оцетна киселина, формалин, перхидрол, натриум арсеникозум и др. От химикалите натриум арсеникозумът е най-важният. Той представлява бял кристален прах. Запазва препарата от загниване и повреди от насекомни вредители. При работа с него трябва да се внимава много поради силното му отровно действие.

От натриум арсеникозум и обикновен сапун се приготвя така нареченият арсеников сапун, който се използува за работ Ери препарирането. Приготвянето на арсениковия сапун става по следния начин. Взема се 100 г обикновен сапун за пране, настъргва се на люспи и се поставя в тенджерка. Сапунът се залива с вода (водата трябва да покрие сапуна) и се поставя да ври на котлон. Бърка се с дървена лопатка до разтопяването му. След това тенджерката се сваля от котлона и в нея се сипва бавно и по малко натриум арсеникозум (100 г). Продължава да се бърка, докато се получи добро размесване. Свалянето на тенджерката от котлона се налага от бурната реакция, която настъпва в момента на изсипването на натриум арсеникозум в сапуна. При това има опасност сместа да изкипи върху котлона, от което ще се образуват отровни пари, опасни за човека. Сьдът се поставя наново да поври още 10 минути, като сместа се бърка непрекъснато. След свалянето на съда изчакваме сместа да изстине и тогава насипваме сапуна в подходящи съдове. Като изстине сместа, сапунът се втвърдява. При работа обаче трябва да се размива с четка и малко вода, докато се получи сапунено-арсеникова пяна. Сапунът в сместа играе роля на обезмазнител на кожата на препарираното животно, а арсеникът го предпазва от загниване и от различни насекомни вредители — молци, кожоеди, пухоеди и др.

Използуването на арсениковия сапун трябва да става много предпазливо, а след работа с него ръцете да се измиват неколкократно със сапун и вода. Съдът, в който се държи арсениковият сапун, трябва добре да се затваря и прибира на място, където не пипат много хора, особено деца.

Събиране и запазване на птиците, бозайниците и рибите за препариране

Всеки любител-препаратор трябва добре да познава биологията на птиците, бозайниците и рибите, да е много наблюдателен в природата, да наблюдава държането на птиците през различни сезони на годината: как кацат по дърветата и храстите, как излитат, плуват, гмуркат се във водата и т. н. Същото важи и за бозайниците — трябва да се наблюдава тяхната походка, стойка и пр.

Това е крайно необходимо, защото при възстановяване на птицата или бозайника в препарат препараторът ще може от впечатленията и наблюденията си да предаде естествената поза. През време на препарирането може да се използуват и хубави  чернобели  или цветни  илюстрации или снимки.

При събирането на птици и бозайници за препариране трябва да се спазват разпоредбите на Министерството на горите и опазване на природната среда, а също и Законът за защита на природата.

Събирането на птиците и бозайниците за препариране става най-често чрез стрелба с ловна пушка. Необходимо е да се знае, че при стрелба по дадена птица или бозайник трябва да се преценява правилно с какви дробинки ще се стреля, за да не се образуват големи дупки по кожата, което затруднява работата.

Понякога се случва птицата само да е ранена. Тогава се налага да се умъртви. С по-малка птица това може да се направи, като й притиснем с пръсти гърдичките под крилата в я държим с коремчето надолу, защото агонизиращата птица може да зацапа перата си с изтичащи от клоаката секрети и др. Ранена птица с по-големи размери може да се умъртви, като се прободе черепът с игла и мозъкът се разруши със завъртване на иглата вляво и вдясно. Също така птицата може да се постави в подходящ съд, покрит с капак, в който сме поставили памук, напоен с етер или хлороформ. Затворената птица след кратко време умира. След като се убие, трябва да се обърне внимание на цвета на окото. Това е задължително условие преди работа, за да може да се постави на бъдещия препарат око с цвят, какъвто е имала птицата преди убиването й.

Определените за препариране птици трябва да бъдат сравнително добре запазени. В противен случай работата при обработването им се затруднява. Те не трябва да са много замърсени от кръв или да са престояли няколко дни и започнали да се разлагат. Убитите птици се почистват старателно от кръвта и в човката и клоаката се поставя тампонче от памук. Те трябва добре да се запълнят, за да не може кръвта или другите секрети да изтичат и замърсяват перата. Добре е, ако тампончетата памук се напоят в спирт или карболова вода. Ако не разполагаме в момента с памук, временно може да използваме горски мъх, лишеи, трева или листа. Ако нямаме карболова вода или спирт, в човката и клоаката може да се вкара обикновена готварска сол.

След тази операция крилата и краката се прибират към тялото, перата се приглаждат и птицата се поставя в книжна фуния (фиг. 2).

Книжна фунияАко шията на птицата е дълга, тя се прибира по дължината на тялото й. Така приготвената птица се поставя в  мукавена кутия или друг подходящ съд и се прибира в раницата.

Не се препоръчва поставянето на убитата птица направо в еднодневката или раницата или пък на висулки, защото перата се мачкат, начупват се, шията се оголва от висенето, изобщо птицата добива такъв вид, че от нея не става качествен препарат.

Най-благоприятно време за събиране на птици за препариране е рано през пролетта, есента и зимата. Тогава те са с хубаво здраво оперение. През лятото линеят (сменят перата си). Освен това тогава коремната им част е все още оголена от мътенето. При бозайниците най-подходящо време за събиране е зимата. През останалото време от годината това трябва да става, като се съобразяваме с тяхното линеене.

Не трябва да се забравя, че през топлите дни убитите птици много бързо се разлагат. Така например този процес при малките птици — на големина до обикновен врабец — започва 3 часа след убиването, а при по-едрите — 4—6 часа, при температура на С. Ако ни е попаднала птица през топло непременно да я препарираме, за да се запази до момента на обработването, трябва обезателно да се изкорми. За целта правим разрез в коремната област и изваждаме всички вътрешности, а коремната кухина запълваме с вестници. Перата на мястото на разреза подреждаме в естествения им вид. Така птицата може да се запази за 1—2 дни, като се държи на студено (в хладилник).

При бозайниците, доколкото е възможно, също трябва да се стремим да запазим козината чиста от кръв и зацапаните места веднага да се почистват. В противен случай засъхналата кръв създава неприятности при по-нататъшната работа. Вече споменахме, че студените месеци са най-удобня за събиране на материали за препариране. Въпреки това убитите животни не трябва да се държат дълго време необработени, защото кожата около очите засъхва и създава затруднения при работа. Риби за препарати ни предлагат нашите малки и големи езера, реки, язовири, блата и Черно море. За улавянето им се използват спортна въдица, рибарска мрежа и други, прибори и уреди. При рибите, определени за сухи препарати, въпросът за съхраняването не стои така, както при птиците и бозайниците. То става в съд с разтвор от 20% формалин. В него рибата престоява от 12 до 15 часа. След това се изважда от разтвора, одира се и се обработва. Със съхраняването във формалинов разтвор се цели люспите на рибата да се закрепят. Съхраняването на рибата за влажни препарати по-нататък става в подходящ съд с 3—4% формалинов разтвор. До момента на препарирането трябва да се спазват някои обши правила, а именно:

  1. В разтвора (консервиращата течност) рибите трябва да се съхраняват почистени от слуз, тиня, кръв и др.
  2. Разтворът винаги трябва да покрива съхраняваните риби.        
  3. Добре е по-едрите екземпляри да се инжектират на няколко места с 40% формалин (аптекарски).

Подобни статии

Рак на белите дробове (научна версия)

Рак на белите дробове (научна версия)

У мъжете белодробният рак е най-честото неопластично заболяване. През последните десетилетия честота на белодробния рак се увеличи значителн...

Получаване на течен калиев тор (калиев карбонат поташ) от пепел

Получаване на течен калиев тор (калиев карбонат поташ) от пепел

В пепелта на букови и дъбови дърва се съдържат до 18% калиев карбонат и други калиеви соли; в пепелта от стъблата на граха - до 26 %; в пепе...

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за  лозите

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за лозите

Филизене | Прищипване | Кършене | Колтучено | Колцуване | Прореждане | Подпорни системи Необходимо ли е да се филизят лозите Премахванет...

Какво значение има резитбата на овощните растения за плододаването им

Какво значение има резитбата на овощните растения за плододаването им

Какво е необходимо да се знае за устройството на овощните растения във връзка с резитбата? Овощното дърво има надземна и подземна част. Над...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

23.05.2012

Обновено
Обновено

23.05.2012

Прочетено
Прочетено

17319

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия