Проблеми с мъдреците – причини, признаци, симптоми и методи на лечение

Проблеми с мъдреците – причини, признаци, симптоми и методи на лечение
В тази статия се описват различните проблеми, които могат да възникнат в резултат от растежа на мъдреците и причините за това състояние.

 

В тази статия се описват различните проблеми с мъдреците, които могат да възникнат в резултат от растежа на им, както и причините за това състояние. Мъдрецът е зъб, който израства когато човек е между 18-24 годишна възраст, което е причина за неговото наименование. Анатомично, хората имат четири мъдреци, които се появяват като трети кътници в задната част на долната и горна челюст. Те са пример за рудиментарна структура, като се има предвид, че се появяват по-късно от другите зъби. Ако този вид кътници растат в правилно положение, те не причиняват никакви проблеми. Процеса на растеж обикновено е свързан с известна болка, докато мъдреца пробие повърхността на венеца. Това е временно състояние, което отшумява с течение на времето.

Повече информация за този здравословен проблем можете да намерите в страницата на здравен портал Фрамар.

Мъдрецът е зъб, който често расте в неправилна посока. Точни обяснения за това състояние все още не съществуват. Но въпреки всичко, ако имате такъв проблем, трябва да се потърси мнението на стоматолог, който ще направи необходимия преглед. Проблеми с мъдреците е често срещано състояние. Причината за бързото разваляне на третите кътници може да бъде липсата на място поради твърде малката челюст. В повечето случаи те израстват неправилно, което предизвиква множество проблеми.

 

Израстването под ъгъл, на лицевата страна на челюстта е най-честата форма на съществуващите проблеми с мъдреците. В повечето случаи те включват подуване, чувствителност, постоянна болка, лош дъх и неприятен вкус в устата.
Последствията от неправилното израстване на мъдреците обикновено е поява на перикоронит. Това е състояние характеризиращо се с инфекция на тъканите, които обграждат зъба. Когато мъдреца е леко показан над венеца и е под ъгъл, под него се събират храна и бактерии, което причинява възпаление. Това води до лош дъх, болка и тризмус /невъзможност да се отвори напълно устата/. Пълното притискане на другите зъби се получава, когато мъдреца не израсне през линията на венеца. Когато зъба остане изцяло във венеца или израсне в нормално положение, малко вероятно е той да създаде някакви проблеми на човека.

Причини за възникване на проблеми с мъдреците

Общите рискови фактори, които влияят за развитие на проблеми с мъдреците включват следното:

 • Пренаселеност на челюстта. Анатомически, челюстта е твърде малка за да побере трета двойка кътници. Зъбите се усукват, наклоняват и дори изместват, тъй като се опитват да си намерят място.
 • Образуването на кисти и доброкачествени тумори в устната кухина, могат да доведат до унищожаване на костите и проблеми с мъдреците.
 • Мъдреца е податлив на проблеми, дори когато е напълно израснал. По-високото ниво на чувствителност е главно защото се намира дълбоко в устата и почистването на зъба е изключително трудно.

Симптоми свързани с проблеми на мъдреците

Някои от признаците за възникнали проблеми с мъдреците включват:

 • Лош дъх;
 • Болка и чувствителност на венците или челюстната кост;
 • Подуване в зоната на челюстта;
 • Подути лимфни възли на гърлото;
 • Инфекция в устата;
 • Болка при преглъщане;
 • Поява на тумор;
 • Затруднено отваряне на устата;

Усложнения предизвикани от растежа на мъдреци

Често проблемите с третите кътници предизвикват редица усложнения, някои от които включват:
Усложнения при синусите
Корените на горните мъдреци са много близо до максиларния синус, и при някои хора това създава големи трудности. Облекчаване на състоянието се усеща веднага след премахване на проблемния зъб.
Увреждане на нервите
Изтръпване на лицевите нерви. Ако сте подложени на хирургична процедура за отстраняване на долните мъдреци, това може да повлияе на нервите на устата. В областта на устните, брадичката или езика, може да се усети изтръпване или гъделичкане. Това се случва между 1-8 на 100 души. За 1% от хората изтръпването е за постоянно, а при останалите това усещане преминава след около 3 месеца.
Кървене
Това е доста често срещано състояние след всяка операция, което спира с течение на времето. Понякога този процес е доста продължителен.
Усложнения от корен на мъдрец
Ако корена е близо до нерв, неговото отстраняване може да застраши съседните структури.

Процедури за облекчаване на проблемите с мъдреците

Тук ще намерите информация за средствата за лечение на засегнатите зъби:

 • Лекарства като анестетици могат да помогнат при поява на проблеми с мъдреците;
 • Топла солена вода приготвена по следния начин /половин чаена лъжичка морска сол в една чаша вода/ или вода за уста, която се продава в търговската мрежа, могат да успокоят венците;
 • На хората, които имат други здравословни проблеми понякога им се налага да използват консервативно лечение;
 • Обновяване на челюстната кост чрез хирургическа намеса, може да премахне проблемите с третите кътници;
 • Ортодонтско лечение /коригиране на зъбно-челюстни деформации/;
 • Ако зъбите са доста засегнати или има проблеми с растежа на зъба се очаква стоматолога да препоръча намесата на хирург за отстраняване на мъдреца;
 • Прием на антибиотици обикновено се налага преди премахването на зъба, ако зоната около него е инфектирана;

Ако усещате болки в района на челюстта, триене на мъдреца във вътрешната страна на бузата, подуване на венеца, трябва да посетите незабавно стоматолог. След рентгенова снимка, той най-вероятно ще препоръча премахване на зъба. Това се дължи на факта, че мъдреца не влияе пряко за правилното дъвчене и следователно може да бъде премахнат без никакви последствия.

 

Подобни статии

Миома – симптоми, видове и лечение на маточни тумори

Миома – симптоми, видове и лечение на маточни тумори

Миомата представлява образуване на тумор в мускулната тъкан на матката /утерус/. Често образуванието се наблюдава и в шийката на маткат...

Запек – как да преодолеете състоянието?

Запек – как да преодолеете състоянието?

 Запекът не е заболяване а симптом. Той е свързан с неправилната функция на храносмилателната система. Повечето хора, израснали с този пробл...

Хемороидален пролапс – обобщена информация за заболяването

Хемороидален пролапс – обобщена информация за заболяването

  Хемороиди са подути кръвоносни съдове на ректума. Хемороидалните вени се намират в най-ниската част на дебелото черво и ануса. Поняко...

Тумор на простатата – обща информация за заболяването

Тумор на простатата – обща информация за заболяването

 Здравословен проблем, като тумор на простатата е раково заболяване, което засяга простатната жлеза. Тя е орган в мъжката репродуктивна сист...

Хепатит (научна версия)

Хепатит (научна версия)

Всеки хепатит подлежи на задължителна регистрация. Хепатитът, който е най-чест в периода от ранното лято до есента, отначало се проявява ...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

19.09.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

49628

Нередност Докладвай за нередност
7 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия