Запек – как да преодолеете състоянието?

Запек – как да преодолеете състоянието?
Запекът не е заболяване а симптом. Той е свързан с неправилната функция на храносмилателната система.

 

Запекът не е заболяване а симптом. Той е свързан с неправилната функция на храносмилателната система. Повечето хора, израснали с този проблем дори не осъзнават, че запек е необичайно неразположение, което подсказва какво е здравословното им състояние. В действителност някои индивиди считат, че това е нормално състояние, което е свързано с изхождане веднъж седмично. Подробна информация по темата можете да намерите на специализираната страница в здравен портал "Фрамар".

Признаци за появата на запек

Състояние на запек може да бъде определено като трудност за преминаване на изпражнения, дори и ако има движение на червата ежедневно. Най-честите симптоми за този проблем са следните:
- Броя на изхожданията при запек са по-малко от три пъти седмично, съпроводени с усещане за непълно изпразване на червата;
- Консистенцията на изпражненията е твърда и суха, което затруднява тяхното преминаване;
- Чувство на дискомфорт при посещение в тоалетната;
- Стомашни болки и спазми, подуване на корема, загуба на апетит и гадене;
Всички тези признаци, могат да повлияят отрицателно на начина на живот на пациента.

Причини за появата на запек

Състоянието може да бъде причинено от много заболявания и прием на лекарства като антидепресанти, опиати и др. Откриването на причините за запек е от голямо значение за пациента, както за облекчаване на неговото състояние, така и за поява на повторни проблеми с храносмилателната система. Такъв самоанализ ще помогне в избора на домашни средства за лечение на запек. Най-честите причини за това състояние са неадекватно дъвчене на храната, липса на достатъчно течности и предизвикване на дехидратация, както и прекомерна консумация на храни, съдържащи алуминий, калций и желязо, намалена физическа активност, начало на хипотиреоидизъм и намаляване функциите на щитовидната жлеза, хипокалиемия, нараняване на ануса и сфинктера, употреба на медикаменти като кодеин, лоперамид и морфин. Други причини за появата на запек могат да бъдат образуването на тумори, стеснения на червата, които пречат на преминаването на изпражненията, чувство на тревожност, синдром на дразнимото черво, коремна операция, раждане и др.

Усложнения предизвикани от поява на запек

Понякога констипацията може да бъде малък и краткосрочен проблем, без дългосрочни последици за здравето на индивида, но в някои случаи, състоянието може да бъде тежко и да предизвика дълготраен дискомфорт и болка. Усложненията свързани с хроничен запек са поява на хемороиди, фекално задръстване, пролапс и др.

Съвети за преодоляване на състоянието на запек

Първо: Един от най-важните съвети, които трябва да спазвате, ако страдате от запек е да не избягвате закуската. Консумацията на храна и топли напитки сутрин събужда червата от почивката им през нощта. Ето защо ако работата ви е свързана с натоварване още от ранните часове на деня, трябва да подредите задачите си така, че да можете да отделите малко време за закуска. Обикновено движението на червата започва половин час след като сте приели храната.

 

Второ: Ако страдате от запек, можете да увеличите приема на фибри и консумация на достатъчно количество вода. Включете в диетата си повече зеленолистни зеленчуци и плодове. Препоръчва се да консумирате сушени плодове през целия ден, което е също ефективен начин за облекчаване на запек.
Тук ще научите, кои са най-подходящите плодове за лесно смилане и усвояване на храната, които стимулират функцията на дебелото черво: малини, къпини, ягоди, сушени сливи, папая, портокал, ябълка, круши, смокини, авокадо и др. Тези плодове са изключително богати на фибри, които са много ефикасни за справяне със състоянието на запек.
Плодовете предлагат много ползи за здравето, включително предоставяне на витамини и хранителни вещества. Ето и някои плодове, които имат леко слабително действие: кайсии, боровинки, пъпеш, череши, грозде, праскови и др.

 

Трето: Не забравяйте, че не е важно само какво ядете, а и как се храните. Необходимо е храната да бъде добре смляна още в устата. Слюнката съдържа ензими, които работят за разграждането на храната, преди да бъде преглътната. Всяка хапка трябва да се дъвче най-малко 15 пъти.

 

Четвърто: Стойте далеч от храни, които съдържат бяло брашно и захар. Ето защо консумацията на тестени изделия и сладкиши, трябва да бъдат ограничени във вашия хранителен режим, което ще облекчи състоянието на запек

 

Пето: Постарайте се сутрин, след като станете, веднага да изпиете чаша топла вода с малко лимонов сок, което ще помогне за регулиране на червата. Препоръчително е да се храните се по едно в един и същи час всеки ден. Това ще създаде един редовен график на вашата храносмилателна и отделителна система и ликвидиране на състоянието на запек.

 

Шесто: Друг важен съвет за справяне с констипацията е начина, по който сядате на тоалетната чиния. Поставяне на столче под краката, когато сте седнали, може да помогне на тялото да приеме поза, която е необходима за правилното елиминиране на изпражненията. Старайте се да не задържате дъха си. Добър съвет за справяне с проблемите на запек е да се вдишва през носа и да се издиша през устата.

 

Седмо: Посещавайте тоалетната при всеки позив за дефекация. Забавянето на движенията на червата влошава състоянието на запек. Малка разходка всеки ден, ще облекчи симптомите на констипация. Не е необходимо да посещавате фитнес зали или да практикувате скъпи спортове. Просто една разходка след вечеря е напълно достатъчна.

 

Осмо: Други съвети за премахване на запек са пречистване и детоксикация на организма. Съществуват изцяло натурални продукти /Oxy Powder/, които прочиства дебелото черво по много ефективен начин. Продукта работи чрез окисляване на лигавицата и изчистване на утайките и фекалната материя, която е натрупана в червата. Освен това, лекарството действа и за почистване на храносмилателната и отделителна система, като създава благоприятна среда за добрите бактерии. Продукта се препоръчва за хора, които искат да решат проблемите свързани със запек веднъж за винаги.

 

Девето: Ако сте склонни към констипация, трябва да избягвате храни, които са пържени, мазни, пикантни и съдържащи консерванти. Те са много трудни за възприемане и създават напрежение на организма и затрудняват работата на храносмилателните ензими. Ако считате, че имате липса на такъв вид ензими, можете да започнете прием на лекарства. При употреба на медикаменти, обръщайте голямо внимание на вида на лекарството, което приемате. Много от тях /с рецепта или без рецепта/ могат да влошат състоянието на запек. Консултирайте се с фармацевт за съдържанието на лекарствата и дали могат да предизвикат констипация.

 

Десето: Старайте се да избягвате стимулиращи лаксативи. Много от тях в действителност могат да влошат състоянието и да направят червата по-мудни. Въпреки, че те носят временно облекчение, не си струва предизвикването на потенциалните проблеми, които могат да ви причинят.

 

Не приемайте състоянието на запек като факт от вашия живот. Независимо от вашата възраст, можете да предприемете необходимите стъпки за да се отървете от това неприятно усещане. Не позволявайте на запека да диктува начина ви на живот. С повече внимание и време, можете да оставите този проблем в миналото.

Запек

Подобни статии

Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Приема се, че изхождането по голяма нужда на възрастните нормално е еднократно за денонощие. Нормалните изпражнения са с гъста консистенция,...

Ентерит

Ентерит

Ентеритът е възпаление на тънкото черво. Среща се сравнително рядко като самостоятелно заболяване. Обикновено се съчетава с възпаление на ст...

Колит

Колит

Колитът е възпаление на дебелото черно и често се съчетава с ентерит - ентероколит. Различават се два вида колит - остър и хроничен. Остър ...

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

Жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменна болест

Образуването на камъни в жлъчния мехур е било познато още на древните лекари. Жлъчнокаменната болест е доста често заболяване, особено в няк...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

25.09.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

6298

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия