Практически съвети за плетени дрехи и издения

Практически съвети за плетени дрехи и издения

Пране на плетива

Често пъти плетените вълнени дрехи при прането се свиват извънредно много. В по-вечето случаи това се дължи на недостатъчна осведоменост. За да не се свива дрехата, тя трябва да се пере по следния начин. В топла, но не гореща вода се разтваря сапун на люспи, а в случай че няма такъв, настърг-ва се обикновен сапун за пране, като по възможност се използува сапун с най-малко съдържание на сода. В един литър вода се разтваря 5—10 грама сапун. В места, където водата е твърда, добре е да се сложи малко сода бикарбонат за омекотяване. Вълнената дреха се изпира добре, след което тя се изплаква многократно в чиста вода. Плакненето е извънредно важно, но то не трябва да става с течаща вода, защото лесно се пречупват косъмчетата на влакнестия конец и той губи от своята еластичност. При недостатъчно плакнене вълнената прежда се сплъстява и след изсушаването й по нея остават черни ивици. Много погрешно е дрехата да не се изплаква от сапунената вода, както се практикува от някои. Най-важното условие при прането е температурата на водата да бъде една и съща от началото до края. За да се възобнови еластичността на конеца, добре е в последната вода да се постави една супена лъжица бял оцет. След като дрехата е добре изплакната, тя не се изцежда и извива, а се завива в сухи хавлиени кърпи, които се сменят няколко пъти. След това дрехата се поставя в подходящо място за съхнене, което трябва да е по възможност проветриво и сенчесто, защото дрехата в никой случай не бива да бъде изложена на слънце. Изпраната дреха също така не трябва да се простира, а да се постави върху някаква плоскост, като маса, дъска и пр. върху която се постила чиста кърпа, сгъната няколко пъти. Освен това тя трябва да се опъне добре, и то по такъв начин, че да получи първоначалните си форми, след което се оставя да съхне. За да може влагата да се изсуши по-бързо, добре е и отгоре да се постави суха кърпа, а ако дрехата е по-дебела, може да се сложи такава кърпа и вътре в дрехата.
Друг начин на пране на вълнени плетива е прането в много гореща вода от началото до края. Важно условие тук е дрехата да се суши в добре затоплено помещение, само че далеч от печка или радиатор.
За да не се разливат цветовете при пране на пъстри дрехи, необходимо е в последната вода да се постави около половин водна чаша оцет, след което дрехите се сушат на сянка.

Стара разплетена прежда, за да се опъне и за да възобнови своята еластичност, е не­обходимо да се намотае на мотовилка, да се постави на пара и да изсъхне върху мото­вилката. Ако е необходимо, преждата се изпира, преди да се постави на пара или след това.

Избелване на бяла прежда

Често пъти бялата прежа има жълтени­кав оттенък, който придава овехтял вид на дрехата. Това налага избелване на преждата, което става по следния начин. За 1 кг преж­да, чиста или смесена с целволе, е необходимо 200 г перхидрол (кислородна вода 96 волума). Преждата се изпира много добре със сапун и топла вода, изплаква се също в топла вода и както е мокра, се поставя в емайли­ран или стъклен съд. След това преждата се залива с топла вода, в която предвари­телно е прибавена кислородната вода, докато се покрие от нея, и се оставя така от 4 до 8 часа, като от време на време се обръща, за да може избелването да става равномерно. За да се ускори процесът на избелването, добре е съдът с разтвора да се затопля малко през известни промеждутъци от време, без обаче да се нагорещява. Особено добре се избелва преждата, ако след изваждането й от разтвора не се изплаква, а се изложи на слънце и чак след това се плакне и суши.

Изплетени бели дрехи се избелват по същия начин, както е казано в раздела за прането.

Гладене на плетива

Гладенето на всички плетени дрехи има първостепенно значение. То поправя много неправилности на самата плетка, подобрява дефектни форми, удължава и разширява, с една дума, отстранява много недостатъци, които на пръв поглед изглеждат непопра­вими. Затова всяка плетка, след като се за­върши, трябва да бъде изгладена. Гладенето на изплетена дреха, например пуловер, блуза и пр., се извършва, преди отделните й части да са сглобени. За да се получат добри ре­зултати, гладенето трябва да се извършва по следния начин. Върху масата се слага плътна покривка, на която върху предвари­телно, приготвена кройка се забожда плети­вото с карфици, като се внимава лицевата страна да остане отдолу, а самото гладене да се извършва върху опаковата страна. Поставя се върху плетката влажна кърпа и с гореща ютия се глади дотогава, докато плетивото се изсуши, като се изпъва на дължина и на ширина, та да добие желаната форма.

Изгладените по този начин отделни части на дрехата са готови за сглобяване. Когато пък се глади сглобена вече дреха, тя се обръща откъм опаковата страна, така че лицето й да остане отвътре, след което се пъха в дъска за гладене и се глади. По-голямо внимание се обръща на ръбовете, които трябва да се разтварят и да се изглаж­дат добре през влажна кърпа.

Освен този начин на гладене съществуват и други начини.

Така например добри резултати се полу­чават, когато плетката се намокри, опъне се силно с карфици, които трябва да са неръж­даеми, и се остави под преса, докато изсъх­не. След това със слабо затоплена ютия се минава леко откъм опаковата страна. По този начин плетката остава много пухкава.

При гладенето трябва да се помнят след­ните правила:

1)    По горепосочените начини се глади обикновената лицева плетка.

2)    Ластични и жартиерни плетки, плетки във вид на плетеница се гладят със слабо затоплена ютия, и то твърде леко, за да запазят релефа си.

3)    Всички ажурени и дантелени плетки при гладенето се опъват силно, защото по този начин изпъква красотата им.

Жакардовата плетка се глади най-напред откъм опаковата страна с влажна кърпа, след това се обръща откъм лицевата страна и се минава леко, и то през суха кърпа.

Категории

Хоби, Плетиво

Подобни статии

Рахит

Рахит

Рахитът е заболяване на растящия детски организъм, при което в костите не се отлагат достатъчно калциево-фосфорни соли. Нещо повече - даже с...

Епилепсия при детето

Епилепсия при детето

При всяка поява на гърч у детето родителите изпитват панически страх и си мислят дали този гърч не е проява на епилепсия. В повечето случаи ...

От А до Я за вашия дом

От А до Я за вашия дом

Алуминиеви съдове. След като се измият с гореща вода, могат да се изтрият с много фин пясък, като се търкат в една посока. След това се изпл...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Утринна гимнастика

Утринна гимнастика

Още нещо за ползата от утринната гимнастика Сигурно вече сте се досетили - пак ще стане въпрос за физкултурата. По-точно за основата, азбук...

mitaka

mitaka

86 публикации

Публикувано
Публикувано

31.05.2012

Обновено
Обновено

31.05.2012

Прочетено
Прочетено

7498

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия