Ползите от използване на мрежи в земеделието

Ползите от използване на мрежи в земеделието

Мрежи с широко приложение в земеделието

Използването на различни видове мрежи в земеделието дава огромни възможности не само в прибирането на богата и качествена реколта, но и тя да бъде напълно екологично чиста и съответно реализирана на много по-висока цена на пазара.

Мрежите в земеделието се използват за предпазване на различни видове земеделски култури от разнообразни неприятели и неблагоприятни климатични явления. В зависимост от вида си и гъстотата и здравината на плетката мрежите могат да осигурят до 100% защита от различни пълзящи и летящи насекоми и техните ларви, птици, които унищожават плодовете или изравят посевите, силен вятър, градушка, слана, мъгла или силен дъжд. Всички тези фактори в определени условия са способни да унищожат напълно реколтата. Затова използването на мрежи в земеделието е предвидливост и гарантира в голяма степен запазването на качествена реколта.

С помощта на мрежите, може да се развива екологично чисто земеделие, чиято реколта е много търсена на пазара, а цената е значително по-висока. Когато мрежата защитава растенията, употребата на различни видове пестициди и хербициди се свежда до минимум. Това помага не само за чистотата на плодовете, но и на количеството на реколтата защото с помощта на мрежата вредителите не могат да нанесат поражения.

Мрежите с по-едра плетка могат да защитават сравнително големи площи с насаждения от лозя, зеленчуци, цветя, малини, къпини, боровинки и някои видове овошки от нападенията на птици. Ако плетката е по-ситна и мрежата е разположена на специални конструкции, растенията са напълно защитени от градушки или слана. Тези метеорологични явления са пагубни за културите, особено пи време на развитието на плодовете. Понякога загубите са 100% и на практика не могат да се компенсират. Тези мрежи се оказват най-ефективното средство за борба с градушките и въпреки все още високата им цена се използват все по-масово от фермерите.

Мрежи в земеделието се използват и за защита на по-малки площи с насаждения от зеленчуци, ягоди или различни видове цветя. Някои от тях се монтират непосредствено над растенията и по този начин не позволяват досега на различни летящи и пълзящи насекоми. Така защитени, растенията се развиват нормално и не е необходима борба с неприятелите посредством химични съединения. Този метод е по-скъп и заема много повече време за пръскане. В същото време плодовете са екологично чисти защото използването на торове се намалява до минимум.

Съществуват мрежи с много тънка и в същото време много гъста плетка, които се поставят плътно до земята и действайки така не допускат израстването на плевели. По този начин те защитават успешно реколтата от плевели и не се налага тяхното ръчно или механично отстраняване. В този случай се елиминира и използването на торове против плевели. Тези мрежи се поставят относително трудно. Тук целта е над тях да останат единствено само културните растения, а цялата останала площ да е покрита.

По този начин нищо не израства и реколтата остава чиста от плевели. Тези мрежи пропускат слънчевата светлина и топлина, като и дъждовната вода, което осигурява нормално развитие на растенията. В същото време мрежата не допуска прекаленото изстудяване и ли прекомерното затопляне на почвата и по този начин растенията се развиват още по-добре. Това е много иновативен вариант за контролирането на температурата на почвата, който в бъдеще ще се прилага все по-масово. Това е основен фактор за плодородието и фермерите, които използват подобен тип земеделска мрежа се радват на богата реколта.

Съществуват и слънцезащитни мрежи, които предпазват култури, които не са топлолюбиви от силните летни горещини, особено в по-топли региони и когато липсва достатъчно влага. По този начин се удължава живота на растението, неговата активност и на практика се увеличава плододаването.

Мрежите за земеделие от АЙ ДЖИ НЕТ са добър помощника на фермера и въпреки нуждата от инвестиции при тяхното монтиране и поддържане, те се отплащат с по-високи добиви, спестяват време и средства на земеделците, а продукцията, произведена с тяхна помощ е висококачествена и екологично чиста.

Подобни статии

Високостъблено широкоредово лозарство

Високостъблено широкоредово лозарство

Високостъбленото отглеждане на лозата се практикува в Италия, Средноазиатските републики на бившия СССР, САЩ, Израел и другаде, където се е ...

Как хората вземат решения за покупка

Как хората вземат решения за покупка

За да успеете в продажбите, трябва да знаете как потребителите взимат решения за покупка. През какви етапи преминават в процеса на избор на ...

Как използването на торове се отразява на реколтата

Как използването на торове се отразява на реколтата

Торовете се използват в земеделието от дълбока древност. Тяхната цел е да облагородят почвата върху която са прилагани и да вдигнат добивите...

SEO – не просто поредната задача, а политика и философия

SEO – не просто поредната задача, а политика и философия

SEO – това сякаш е новата вълшебна дума в света на бизнеса, която може да отвори врати за блестяща професионална реализация. Защо ли SEO тол...

Как да намерим добър SEO специалист?

Как да намерим добър SEO специалист?

Какви са ползите от интернет маркетинга? SEO е съкръщение от два термина:  „search engine optimizer” и „searc...

SEO Studio X

SEO Studio X

1 публикации

Публикувано
Публикувано

16.05.2018

Обновено
Обновено

15.05.2018

Прочетено
Прочетено

1132

Нередност Докладвай за нередност
4 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия