Пожарогасители – класификация за САЩ

Пожарогасители – класификация за САЩ
Пожарогасителите в САЩ са маркирани с пиктограми, изобразяващи видовете пожари, за които е предназначен пожарогасителния агент в пожарогасителя.

Не съществува официален стандарт в САЩ за цвета на пожарогасителите, въпреки, че те обикновено са червени, с изключение на пожарогасителите от клас D, които обикновено са жълти, и пожарогасителите с вода, които обикновено са сребърни или бели на цвят.

Пожарогасители за пожари от клас А

Идентификацията А е взаимствана от ash (пепел). Геометричният символ по който могат да бъдат разпознати е зелен триъгълник и/или пиктограма изобразяваща горящи дърва и кошче. Пожарогасители с агент от този клас се ползват за потушаване на горящи твърди запалими, напр. дърва, хартия.

Пожарогасители за пожари от клас В

Идентификацията В е взаимствана от barrel (барел). Геометричният символ по който могат да бъдат разпознати е червен квадрат и/или пиктограма изобразяваща огън и туба бензин. Пожарогасители с агент от този клас се ползват за потушаване на горящи течности и газове.

Пожарогасители за пожари от клас С

Идентификацията С е взаимствана от current (ток). Геометричният символ по който могат да бъдат разпознати е син кръг и/или пиктограма изобразяваща огън, щепсел и контакт. Пожарогасители с агент от този клас се ползват за потушаване на горящо електрическо оборудване, компоненти и вериги.

Пожарогасители за пожари от клас D

Идентификацията D е взаимствана от dynamite (динамит). Геометричният символ по който могат да бъдат разпознати е жълт десетоъгълник (звезда) и/или пиктограма изобразяваща звезда с буквата „D" в нея. Пожарогасители с агент от този клас се ползват за потушаване на горящи метали.

Пожарогасители за пожари от клас К

Идентификацията К е взаимствана от kitchen (кухня). Геометричният символ по който могат да бъдат разпознати е черен шестоъгълник и/или пиктограма изобразяваща тиган с огън и пушек. Пожарогасители с агент от този клас се ползват за потушаване на горящи масла и мазнини.

Капацитет на пожарогасителя

Капацитетът на пожарогасене се оценява в съответствие с ANSI / UL 711: Оценка и изпитване пожарогасители. Оценките са описани чрез номера, предхождащ идентификации на класове A,B и С, например 1-A :10-B: C. Стойността изписана преди идентификация А умножена по 1,25 дава еквивалент на гасене равен на капацитета на пожарогасителя в литра вода. Броят предхождащ B показва размера на пожара в квадратни фута, така че един обикновен потребител да може да прецени в състояние ли е да загаси площта. Няма допълнителна квалификация за идентификация C, тъй като тя само показва, стойността за това, че пожарогасителният агент няма да провежда електричество, и един пожарогасител никога няма да има рейтинг за C.

Пожарогасители AQUAFORCE

Подобни статии

Класификация на овощните растения

Класификация на овощните растения

Класифицирането на овощните растения на групи с общи признаци се извършва на основата на ботаническата характеристика на надземните им орган...

Защо огънят дими?

Защо огънят дими?

Забелязали ли сте, че когато хвърлите парче от дърво, или дори лист хартия, върху огъня в камината, то произвежда много дим, тъй като тя заг...

Какво е хомеопатията,Kакво представлява и за Kакво се използва

Какво е хомеопатията,Kакво представлява и за Kакво се използва

Хомеопатията е холистичен начин за лечение на заболяванията. Това означава, че тя се грижи за пълното здраве на човека. За да обясним този в...

Инфекция на синусите – видове и класификация на състоянието

Инфекция на синусите – видове и класификация на състоянието

Синузит е заболяване, което се характеризира с възпаление на околоносните кухини. Специалистите занимаващи се с проблемите на инфекция на...

Компютър

Компютър

Какво е Компютър ? Компютърът е сложна изчислителна машина, състояща се от отделни модули, чието общо предназначение е обработка на и...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2013

Обновено
Обновено

25.05.2013

Прочетено
Прочетено

987

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия