Осветителните тела в различните стаи

Осветителните тела в различните стаи
Осветителните тела често са пренебрегвани и на последно място в интериора. Това е така, защото мислим за тях като за практичен и функционален елемент, а не за предмети, добавящи естетическа стойност.

 

Ако са подбрани правилно, осветителните тела могат да изведат всеки дизайн на по-високо ниво.

В тази статия заедно с консултантите в търговията с осветителни тела от bagira.bg ще споделим с вас ценни съвети как правилно да ги подберете и разположите във всяка стая от вашия дом.

Знайте своите възможности

Най-честата грешка, е използването само на един вид осветителни тела в едно помещение. Специалистите обаче смятат, че това не трябва да е така.

Всъщност, осветлението е най-ефективно, когато се използва на слоеве. Съществуват три основни вида осветление на закрито и в най-добрия случай те се използват едновременно във всяка стая. Това са:

  • Околна светлина: Известна още като общо осветление, тя изпълва почти цялото помещение и позволява безопасното придвижване в него. Най-често идва от вградено осветление или стенни осветителни тела.
  • Акцентно: Акцентното осветление подчертава определена фокусна точка - например окачена на стената картина или друго произведение на изкуството.
  • Функционално: Както говори името, то се използва, за да Ви помага в изпълнението на конкретна функция. Такъв тип осветителни тела могат да бъдат например настолните лампи или плафоните над кухненски плот.

Съобразете се с оформлението на стаята

След като сте наясно с различните възможности за осветяване, трябва да решите къде и как да поставите осветителни тела в помещенията. Всъщност това е най-вече въпрос на лични предпочитания, но все пак има някои изпитани стандарти.

Ако се колебаете откъде да започнете, за вдъхновение използвайте тези насоки:

  • Коридор: Изберете драматичен абажур или полилей, който да виси от тавана.
  • Спалня: Най-често има един основен източник (абажур, плафон и т.н.) и настолни лампи на скриновете или нощните шкафчета.
  • Трапезария: Това е най-лесната за осветяване стая. Основният Ви източник е добре да бъде голям абажур или полилей, който е съсредоточен върху масата за хранене. При наличие на тъмни ъгли, използвайте подови осветителни тела или настолни лампи в допълнение.
  • Всекидневна: Това е идеалното помещение за използване на няколко вида осветителни тела. Ако в нея има основна зона за сядане, използвайте по-голям висящ полилей, за да я акцентирате. Поставете подови лампи, където е необходимо, за да осветяват тъмните ъгли. А ако имате бюфет или друга голяма мебел, можете да добавите настолна лампа.
  • Кухня: Тук осветлението е малко по-сложно. Започнете например с малки вградени осветителни тела, а основните зони (плот и маса за хранене) трябва да бъдат подчертани от абажури или полилеи. Също така добра идея е да добавите допълнителни източници на светлина над мивката и печката.
  • Офис: Заложете на вградено осветление или основен, надземен източник на светлина (плафон, абажур, полилей). Не забравяйте да поставите настолни или подови лампи в тъмните ъгли или около местата за сядане. И не пропускайте настолната лампа в работната зона - бюрото.
  • Баня: Вграденото осветление е най-честият избор. Можете да добавите и осветителни тела около огледало или за по-драматично усещане, полилей или плафон над ваната.

Размерът и естетиката са от изключителна важност

Когато става въпрос за размера на осветителните тела, се имат предвид главно висящите от тавана такива. Има лесна формула за определяне на големината им. Тайната е в намирането на правилния диаметър.

Ако тялото ще осветява цялата стая, измерете дължината и ширината на помещението и след това сумирайте тези две числа. Преобразувайте числото в сантиметри, за да намерите идеалния диаметър за Вашия източник на светлина. Ако обаче искате с осветителното тяло да акцентирате върху определена мебел например, ще трябва да измерите дължината и ширината на този конкретен предмет, вместо на цялата стая.

Що се отнася до естетиката, красотата е в очите на гледащия. Въпреки това, уверете се, че вкуса Ви съвпада със стила, присъстващ в останалата част от стаята.

Осветителните тела наистина могат да подобрят или да развалят интериорния дизайн на помещението. Когато се подберат правилно, те придават перфектната атмосфера. В противен случай, могат да отнемат от естетиката.

Подобни статии

Енергоспестяващите крушки заемат вече огромна ниша

Енергоспестяващите крушки заемат вече огромна ниша

Новата година може да прилича много на старата, но това не е така на щанда за електрически крушки. Както вероятно забелязвате, в последно вр...

Съвети при обзавеждане на детски стаи за момчета от Мебели Плам

Съвети при обзавеждане на детски стаи за момчета от Мебели Плам

Изборът на обзавеждане на детска стая за момче не е никак лесна задача за родителите и за интериорните декоратори. Както се казва, момчетата...

Басейнът вкъщи е мечта за всеки, но...

Басейнът вкъщи е мечта за всеки, но...

  Всеки един от нас мечтае някой ден, ако вече не е изпълнил това, да изгради басейн в своя имот. Мнозина считат това за перфектния начин за...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Поддържане на водопроводната инсталация

Поддържане на водопроводната инсталация

Големите ремонти и по-сложните поправки на водопроводната инсталация се извършват от специалисти-водопроводчнци. По-малките поправки обаче, ...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

18.02.2020

Обновено
Обновено

18.02.2020

Прочетено
Прочетено

995

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия