Басейнът вкъщи е мечта за всеки, но...

Хидроизолацията на басейни е сложен процес, който осигурява качествената и дълготрайна експлоатация на дадения обект.

  Всеки един от нас мечтае някой ден, ако вече не е изпълнил това, да изгради басейн в своя имот. Мнозина считат това за перфектния начин за релакс. Не може да се отрече, че един такъв проект придава неповторима визия на даден имот като същевременно с това неимоверно вдига цената му.

  Но какво стои зад красивата визия на един басейн? За много хора изграждането на такъв проект включва като основна точка избора на различните форми, иновативни дизайнерски решения и неповторима визия. Да, това е наистина важен аспект от изграждането му, но стъпката, която често пропускаме е свързана с правилното хидроизолиране. Тя е заложена още в етапа на проектиране и строеж. Това е от съществена важност, за да може един басейн да функционира безпроблемно за дълъг период от време.

  Характерно за басейните е, че се изграждат от специални водонепропускливи бетонови смеси, които са резистентни откъм проникване на влага. В случай, че са изградени правилно, те не образуват пукнатини и запазват цялостната си структура.

   Стъпките, които трябва да се следват за правилна хидроизолация на плувни басейни, се характеризират с комплексност и се явяват от първостепенно значение. За да се постави качествена хидроизолация при един такъв проект, от първостепенна важност е да се обърне внимание на най-критичните точки, които биха ни създали евентуални бъдещи проблеми, а именно:

  1. Отводнителните отвори и осветителните тела;
  2. Ъглите между отделните стени;
  3. Фугите между отделните плочки;

  Но освен критичните точки при хидроизолирането на един басейн, съществува и друга важна особеност, на която трябва да обърнем внимание. Става дума за качествата на хидроизолационният слой, който бива поставян. Тук също има наличие на основни свойства, които трябва да бъдат притежавани от хидроизолационната система, която изберем. И по точно:

  1. Продуктът да притежава нужната гъвкавост и еластичност. Това е от голямо значение, особено по дъното на басейна. Често позната практика е да се почиства водата в басейна чрез препарати и по-рядко да се подменя. Когато обаче се стигне до фазата, в която басейнът бъде изпразнен, слънчевите лъчи действат негативно на подовата стена. В случай, че хидроизолационният материал не притежава нужната еластичност, рискуваме, веднъж изложен на директна слънчева светлина, да пострада от възникването на линейни разширения.
  2. Хидроизолацията трябва да притежава нужните качества за дълготрайна експлоатация. Изграждането на басейн е сложна задача. Хидроизолирането му също изисква спазването на строги правила. Поради тази причина, за нас би било най-добре да се съобразим с всичко нужно в началните етапи на изграждане. В случай, че направим компромиси с хидроизолирането и впоследствие възникнат проблеми, то интервенцията на тези места би ни коствала сериозни ресурси.
  3. Трябва да притежава свойството да образува здрава връзка с основата на басейна. От съществена важност е и да се характеризира с устойчивост на хлор и други химически елементи, без това да нарушава качествата на материала.

   Само и единствено, когато хидроизолацията на басейна е направена качествено, би било добре да се продължи към останалите стъпки от неговото изграждане. В противен случай рискуваме наистина много. Осъществяването на такъв проект се характеризира с дългосрочна, постоянна експлоатация. Поради тази причина, компромисите с качеството на хидроизолационния материал са излишни.

Подобни статии

Остро храносмилателно разстройство

Остро храносмилателно разстройство

Защо бебета по-често получават разстройства и го прекарват по-тежко? Има две предпоставки за това. На първо място, храносмилателният апарат ...

Отравяния в детска възраст

Отравяния в детска възраст

Децата се отравят около 10 пъти по-често, отколкото възрастните. Най-честа жертва на отравяне са малките палавници на възраст от 1 до 5 годи...

Влияние на околната среда върху лозата

Влияние на околната среда върху лозата

Топлолюбиво растение ли е лозата Лозата е растение с определени изисквания към температурата. От тези изисквания зависи нейното географско ...

Избор на подходящи сортове лози

Избор на подходящи сортове лози

Какво е сортовото разнообразие при лозата Още в най-дълбока древност човекът е започнал да отбира онези форми на дивата лоза, които са прив...

Хранителен режим на детето

Хранителен режим на детето

Брой на храненията. Към края на първата година повечето от кърмачетата преминават на четирикратно хранене. Това е свързано с поглъщането на ...

Анонимен

Анонимен

304 публикации

Публикувано
Публикувано

07.04.2014

Обновено
Обновено

07.04.2014

Прочетено
Прочетено

912

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия