Обяснение на Видовете хостинг услуги

Всеки сайт в интернет се нуждае от място, където да се съхранява. Това място, както се досещате, се свързва с термина хостинг. Но наясно ли сте какво точно означава хостинг? С толкова много опции за х

Всеки сайт в интернет се нуждае от място, където да се съхранява. Това място, както се досещате, се свързва с термина хостинг. Но наясно ли сте какво точно означава хостинг? С толкова много опции за хостинг е крайно вероятно да се объркате. Днес обаче ще ви разясним доста неща от сферата като ви покажем различните хостинг услуги за сайт, както и колко би ви струвала всяка една от тях (в случай че не е безплатна), както и слабите и силните им страни.

Така че, всеки един от вас, който има дори малко намерение да си създаде свой собствен блог или да обогати общата си култура в сферата на новите технологии, нека продължи да чете...!

Какво в крайна сметка означа уеб хостинг?

Уебсайт хостът е нищо повече от обикновен компютър, който работи и има интернет връзка денонощно. Когато посещавате дадена страница, вие всъщност сваляте определен пакет от файлове, съхранени от машината, която съхранявана страницата. Всъщност, всеки компютър може да бъде използван за хост на страници, дори този, който използвате в момента. Разликата с компютрите на хостинг компаниите обаче е там, че техните машини са изключително мощни, с огромни хард дискове и допълнителна памет, перфектно оптимизирани да доставят информацията, т.е. файловете от сайта до хиляди души едновременно. Тези компютри обаче и не изглеждат по същия начин като вашия – те са огромни и стигащи почти до тавана, нямат мишки, клавиатури или монитори.

Следователно, вие също имате нужда от уебсайт хост, нали?

Хостинг възможностите, които се откриват пред вашия сайт са няколко. Нека ги разглеждаме една по една...

Хостинг услуги

Първата и най-простата хостинг опция е да си създадете един допълнителен, ваш личен, уебсайт в един по-голям такъв. В този случай, допълнителният сайт може да се ползва като блог най-често. Такива хостинг услуги в интернет са доста и повечето от тях са много популярни, а и безплатни. Ето примери:

WordPress.com – Безплатен, но при него уебсайтът ви получава задължителна добавка в своето url, а именно myblog.wordpress.com (с изключение на случаите, когато си закупите премиум пакет от хостинг услуги за ваш личен домейн). При този хост вие можете да избирате само от конкретно посочени и ограничени като брой и цена теми и плъгини. Освен това, веднъж създали блога си с определена конструкция, малко са нещата, които можете в последствие да промените.

Blogger.com – притежаван от Google, Blogger ви дава малко повече гъвкавост в изграждането на блог, в който можете да включите и лично написания от вас код, но тук плъгин селекцията ви отново е ограничена, а и навсякъде ще присъства логото на Blogger из вашия сайт. Честно казано, причините Wordpress да е номер едно в този тип хостинг услуги са напълно логични и ясни, но все пак винаги е добре да имате избор.

Предимства:
– Този хостинг е лесен за използване и настройване
– В повечето случаи скоростта му е висока, тъй като самата компания най-често е голяма и доста влиятелна

Слаби страни:

– Много малък контрол върху техническата част на нещата. Не се предлагат допълнителни плъгини, въпреки че Blogger е малко по-гъвкав
– Портативност: Ако блогът ви е станал популярен и имате допълнителен домейн от безплатни хостинг услуги, преместването ви от тях към други е доста трудно, а запазването на домейна ви в този случай – невъзможно.

Собствен хостинг

Написахме ви няколко насоки по повод това как да осигурите хостинг на страницата си на свободен компютър у дома или дори на наличния ви Windows.

Предимства:

– Хабите толкова енергия от компютъра си, колкото в действителност ви е нужна
– Пълна свобода относно това какво да правите със сайта си
– Безплатен вариант

Слаби страни:

– Ще трябва да научите доста неща за технологиите и машините предварително
– Скоростта на страницата ви ще зависи изцяло от вашата собствена интернет връзка, което почти винаги означава бавна и слаба връзка.
Споделен хостинг:

Той се нарича така, защото ви позволява да споделяте един хостинг сървър с още хиляди други притежатели на уебсайтове на един и същи компютър. Споделеният хостинг се смята за най-изгодният като цена вариант. Тук обаче имате ограничение за типове файлове, които можете да складирате.

Предимства:
– Евтин и отличен начин да стартирате присъствието си в интернет със собствен домейн.
– Лесен за инсталация и за блогване, което означава, че съвсем не са ви нужни допълнителни технологични знания

Слаби страни:

– Доста слаба скорост
– Всичко, което прекрачва границата на традиционния блог, би могло да ви донесе само сигнал, че превишавате своите лимити за памет или ограниченията на CPU.

Виртуален частен сървър и наети сървъри

Това, всъщност, са максимално най-добрите опции за уеб хостинг, защото ви дават да притежавате и правите със сървъра си каквото си пожелаете. Разликата между двете – т.е. между VPS и DS – е, че наетият (DS) сървър е цяла, независима машина.

Предимства:

– (Почти) неограничен домейн хостинг
– Най-бързите хостинг услуги (само за да ви го представим и по-нагледно, ви даваме пример: наскоро преместихме един сайт от споделен хостинг на VPS и времето, с което той се зарежда скочи от 10 на 2.5 секунди)

Слаби страни:

– Нужни са повече IT знания
– Висока цена

Старт на вашия проект

Ако намерението ви да стартирате свой собствен блог е наистина сериозно, горещо ви съветваме да пропуснете безплатните опции и да преминете директно към акаунт в споделен хостинг. Да, той ще ви струва известна сума пари, но пък и ще ви спести доста бъдещи проблеми. Освен това, съществува и мнение, че ако платиш за нещо повече, вие всъщност и влагате повече. А когато дойде време за ъпгрейд, винаги можете да преминете на по-високо ниво. Придобиване на знания ще са ви нужни, така че няма какво да чакате повече, ами директно се залавяйте!

Подобни статии

Windows или Linux хостинг услуги: Прилики и разлики

Windows или Linux хостинг услуги: Прилики и разлики

Какво представлява Linux уеб хостинг? Linux уеб хостингът може да се определи като уеб хостинг, работещ с операционната система Linux. ...

Хостинг, видове хостинг

Хостинг, видове хостинг

Уеб хостинг е услуга, която позволява на частни лица и компании да направят сайта си видим в интернет. Компаниите, които е занимават с хости...

Как да накараме клиентите да купуват

Как да накараме клиентите да купуват

Реклама и маркетинг - как да накараме клиентите да казват ДАОще по времето на Втората световна война мнозина психолози са опитвали да решат ...

Товарен транспорт – видове, перспективи и безопасност

Товарен транспорт – видове, перспективи и безопасност

    Въведение в товарния транспорт Как да превозваме товари за близки и далечни разстояния (национален и международен транспорт) и какъ...

Видове геодезически услуги

Видове геодезически услуги

Безспорно, най-популярният цвят (вид) от палитрата геодезически услуги е геодезическото заснемане. То е нещо задължително и непоставяно под ...

Asen

Asen

1 публикации

Публикувано
Публикувано

08.01.2016

Обновено
Обновено

07.01.2016

Прочетено
Прочетено

1137

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия