Хостинг, видове хостинг

Хостинг, видове хостинг
малко повече за видовете хостинг

Уеб хостинг е услуга, която позволява на частни лица и компании да направят сайта си видим в интернет. Компаниите, които е занимават с хостинг, предоставят място на сървъри, които се притежават или наемат от клиентите. Сървърите се използват като складове за информация, в тях се съдържат електронни файлове, осигуряват и интернет свързаност.
Обхватът на хостинг услугите варира в много големи граници.

Обхват на хостинга

Най-малкият обхват включва поддържане на основна интернет страница и малки фaйлове, които могат да бъдат добавени чрез File Transfer Protocol (FTP). Такива файлове обикновено се доставят в интернет с минимална или без обработка. Много доставчици на интернет услуги не таксуват клиентите си за този пакет. Лицата и организациите могат да използват хостинг услугите и на алтернативни доставчици. Хостингът на личните сайтове обикновено е безплатен или на почти символична цена. Сайтовете, които се използват за бизнес, обикновено плащат повече за хостинг, а размерът на сумата зависи от вида и големината на страницата.

Хостингът, който се предлага за единична страница, е достатъчен за лични сайтове. По-сложните сайтове трябва да използват различна хостинг услуга. Този пакeт обикновено подсигурява поддръжка на база данни и платформи за разработка на приложения (например Java, PHP, Ruby on Rails, ColdFusion и др.). Тези инструменти дават възможност на потребителите да инсталират скриптове за приложения като форуми. Някои доставчици на тази услуга могат да ви предоставят интерфейс или контролen панел за управление на уеб сървър и инсталиране на скриптове, както и други модули и услуги за приложения, като електронна поща. Повечето хостинг компании се специализират в предоставянето на специфични услуги, като например електронна търговия.

Надеждност на хостинга

Надеждността на хостинга се измерва като процент от времето в една година, през която сайтът е бил достъпен за потребителите. Това е различно от измерването на постоянната работа на системата. Достатъчно условие за постоянната работа е системата да е онлайн без да отчита дали потребителите достигат до сайта.

Има лесна формула, с която може да се изчисли надеждността. Цялото време 365 дни в годината х 24 часа на ден х 60 минути на час = 525 600 минути на година. За да изчислите колко време на година сайтът ви е недостъпен за потребителите. Ако вземем за пример, че сайтът ви работи без проблем 99.99% от времето, примерът изглежда така: (1 - 0.9999) х 525 600 = 52.56 минути за всяка отделна година.

Видове хостинг

Споделен хостинг – един уеб сайт използва сървър с много други сайтове. Бройката варира от няколко през стотици до хиляди. Този вид услуга предлага основни функции, които не са много гъвкави по отношение на софтуер и актуализации.
Reseller хостинг – (resell - препродавам) – Този вид хостинг позволява на клиентите да извършават сами услугата. Практически те могат да предоставят всеки един вид от хостинг услугите. Точно затова този вид хостинг може да е много различен по размер. Много от тези търговци предлагаt идентична услуга: план за споделен хостинг заедно с техническа поддръжка.
Виртуален частен сървър – При този вид хостинг ресурсите в сървъра се разделят на виртуални сървъри. По този начин ресурсите се разпределят по предназначение без да отразяват хардуера. Потребителите може да имат достъп до собственото си витруално пространство.
Специализиран хостинг – Клиентът получава свой собствен сървър, заедно с това и контрола върху него и всички печалби. Потребителят има пълен административен достъп до сървъра, което означава, че клиентът е отговорен за сигурността и поддръжката на своя сървър.
Хостинг облак (Cloud Hosting) – това е нов вид платформа. Този вид хостинг е много надежден и мощен. Това се случва благодарение на струпани сървъри. Сайтовете, които се поддържат по този начин, често са по-надеждни от алтернативните, тъй като останалите зависят изключително много от своя хардуер. Потребителите на тази услуга се таксуват само за пространството и поддръжката, която ползват. Не се влияе от метеорологичните фактори.
Други видове хостинг – e-mail хостинг, клъстър хостинг, файлов хостинг и т. н.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е примерът с материала за хостинга). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Категории

Разни

Подобни статии

Какво е cloud хостинг?

Какво е cloud хостинг?

Когато един бизнес иска да премине към cloud хостинг, той може да използва наистина много услуги. Например доставка на софтуерни приложения,...

Как да си направим сайт с Wordpress?

Как да си направим сайт с Wordpress?

Добрата новина е, че можем да използваме различни CMS платформи, за да сглобим уебсайта си, и да му придадем функционалност. Една такава пла...

Обяснение на Видовете хостинг услуги

Обяснение на Видовете хостинг услуги

Всеки сайт в интернет се нуждае от място, където да се съхранява. Това място, както се досещате, се свързва с термина хостинг. Но наясно ли ...

Къде да си поръчаме изработка на сайт?

Къде да си поръчаме изработка на сайт?

Защо имаме нужда от уеб сайт? Всеки от нас ползва интернет ежедневно за поне десетина минути. Виртуалното пространство е преситено от вся...

Windows или Linux хостинг услуги: Прилики и разлики

Windows или Linux хостинг услуги: Прилики и разлики

Какво представлява Linux уеб хостинг? Linux уеб хостингът може да се определи като уеб хостинг, работещ с операционната система Linux. ...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

13.11.2013

Обновено
Обновено

13.11.2013

Прочетено
Прочетено

1997

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия