Няколко Причини Да Намалим Консумацията на Енергия

Няколко Причини Да Намалим Консумацията на Енергия
Мога да ви изброя няколко причини, за да намалите количеството енергия, което използвате в дома си. Като за начало, замисля ли сте се, че всъщност това не е необходимо?

 

Може да поддържате подобен стандарт на живот и с по-малко вода, ток и отопление. Разликата е, че сега значителна част от бюджета ви заминава за ненужно раздути сметки за битови разходи. Но всъщност, това искат монополистите в комуналните услуги – да потребявате без да се замисляте дали наистина имате нужда от всичко това.

Втората, не по-малко интересна и важна причина е глобалното затопляне. В момента има широка дискусия по темата. До колко дейността на човека оказва влияние върху околната среда и е непосредствен фактор за глобалното затопляне. От всичко, което съм имал възможност да прочета, а и да изпитам на собствен гръб като температурни промени, съм склонен да потвърдя тезата, че температурите се покачват. А това е плашещо, защото след 10 до 15 години може да се окаже, че вместо да гледаме ябълки и череши, ще започнем да отглеждаме банани и други тропични култури.


Как да Станем По Ефективни в Ежедневието


Дори и да обичам да ям банани на килограм, не искам температурата тук да стигне нивата в тропиците, защото ако тук бъде толкова топло, колко ли топло ще бъде на тропиците тогава? Не искам и да си помислям само...
Та, ако и вие сте тази група хора, която иска да спести малко пари от сметките за отопление, вода и електричество и да запази прекрасния ни климат и природа, прочетете съветите, изложени по-долу:
1. Купете си енергийно ефективни електро-уреди. Инвестирайте в нов клас, енерго спестяваща техника за дома си – телевизори, печки, хладилници, перални и още куп други неща от ежедневието. Повечето търговски вериги предлагат такива уреди. Най-високият и ефективен е клас "А".
2. Променете температурата на хладилника и фризера. Температурата в хладилника трябва да бъде 3-4 градуса по Целзий, а температурата във фризера трябва да е около 0 градуса. Също така не поставяйте хладилника или фризера изложен на пряка слънчева светлина, близо до печката или в близост до отдушник.
3. Проверявайте редовно уплътнението на вратите на хладилника. Проверете дали уплътнението не изпуска студен въздух като поставите банкнота между врата и хладилната рамка. Затворете вратата. Ако успеете лесно да дръпнете бакнотата, значи е време да смените уплътнението.
4. Размразявайте фризера най-малко веднъж в годината. Многото лед и скреж увеличават енергията, неодходимо на хладилник да поддържа постоянна температурата.
5. Използвайте по-често студена вода, когато трябва да отмиете някаква мърсотия в кухнята. Тя също помага да се отървете от кал по плодовете и зеленчуците, но е далеч по-евтина от топлата!
6. Когато готвите винаги пълнете печката. Ограничете потреблението на енергия с готвене на по-голямо количество храна наведнъж.
7. Купете си микровълнова печка, вместо фурна. Микровълновите печки използват по-малко енергия и приготвят храната за по-бързо.
8. Винаги изключвайте уредите, когато не ги използвате. Уредите използват енергия дори и когато в режим на готовност.


Котел на твърдо гориво за по-ниски сметки за отопление


Ако имате удоволствието да живеете в къща, то тогава си купете котел на твърдо гориво или на пелети. С негова помощ ще успеете значително да намалите разходите за отопление, сметйите за ток и въглеродния отпечатък на домакинството в природата.

Подобни статии

Как да се предпазим от затлъстяване

Как да се предпазим от затлъстяване

Затлъстяването е може би един от най-големите здравни проблеми на нашето време. Средно взето над 50 процента от възрастните в развитите стра...

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

В живота на всяко семейство има периоди, когато поради различни причини забременяването е нежелано. В такива случаи планирането на плодовито...

Лечение без лекар

Лечение без лекар

Има родители и майки, които смятат, че вече имат набран опит, познават болестите и лекарствата и могат да лекуват децата си, без да се съвет...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Иван Петков

Иван Петков

3 публикации

Публикувано
Публикувано

16.06.2013

Обновено
Обновено

29.04.2014

Прочетено
Прочетено

1520

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия