Лечение без лекар

Има родители и майки, които смятат, че вече имат набран опит, познават болестите и лекарствата и могат да лекуват децата си, без да се съветват с лекар. Когато се отнася за леки заболявания като хрема или фарингит, това не крие особени рискове, тъй като и без лечение болестта преминава за 3-4 дни. Неприятностите и лошите последици от лечението без лекар идват тогава, когато е налице тежко и опасно заболяване, налагащо спешно и интензивно лечение. Например детето има висока температура, силно главоболие и повръщане вследствие на възпаление на мозъчните обвивки (менингит), а майката го лекува само с амидофен или ацетизал. Или пък поставя грейка върху коремчето на детето с остра коремна болка и температура с мисълта, че всичко се дължи на консумацията на престояла храна, а на следващия ден се оказва, че болното има гангренозен апендицит.
Някои родители прибягват до лечение с антибиотици без лекарско назначение. При висока температура те дават на болното дете една таблетка или капсула от любимия антибиотик заедно с амидофена. Температурата на детето спада и родителите заключават, че антибиотикът е свършил някаква работа. Те обаче не знаят, че действието на антибиотиците започва едва след няколко часа и се изявява сигурно след 1-2 дни, така че от една таблетка нищо не могат да постигнат. Освен това засега няма антибиотик, който да е активен срещу всички инфекции. Всеки от тях има своето най-добро действие срещу определени микроорганизми. Когато лекарят предписва антибиотик, той се съобразява с естеството на заболяването и вероятния му причинител.
Не ви препоръчваме да започвате сами лечение с антибиотици. Не само защото може да дадете на болното неподходящ антибиотик, но което е по-важно, по този начин вие можете да замъглите проявите на започналото заболяване и да подведете лекаря. Освен това предварителното даване на антибиотик може да опорочи резултатите от изследванията за доказване причинителя на за-боляването.
Все още се случва, макар и рядко, да се прилагат вредни и опасни начини за лечение.
Изключително опасна процедура за новородените и малките кърмачета е поръсването им със сол, за да не миришели. Да не говорим за болката, която солта ще причини на бебето. В това можете сами да се уверите, като поръсите собствената си кожа на нежните места. Но солта предизвиква охлузване на епидермиса - повърхностния слой на кожата, с възможности за развитие на гнойна инфекция. Най-опасното обаче е друго: проникналата през кожата сол предизвиква тежка картина на отравяне.
В някои случаи при колики у новороденото и малкото бебе на коремчето се поставя непрана вълна и отгоре се прави компрес. Но непраната вълна е носител на много микроорганизми, понякога опасни, които могат да проникнат през още незаздравялата пъпна раничка. Желаното затопляне на коремчето може да се постигне с много по-невинни средства.
Срещу коликите у бебетата се дава прах от индийско орехче. То съдържа упойващи вещества, поради което не ви го препоръчваме.
На опасност излагат своите кърмачета майки, които правят разтривки със свинска мас с разтворени в нея 1-2 таблетки ацетизал или хинин. А детската кожа много лесно поглъща лекарства и отрови, поради което посочените дози са опасни за малкото дете.
Опасност крият и разтривките иа малкото бебе с ракия, а още повече компресите с ракия. Една чашка от 20-30 грама силна ракия съдържа смъртоносна доза алкохол за бебето. И ако то заспи след компреса с ракия, знайте, че е пияно, а не, че състоянието му се е подобрило.
Разтривките с камфоров спирт на малкото бебе освен опасността от спирта носят още една допълнителна опасност - камфората е силен възбудител на нервната система и може да предизвика гърчове.
Разтривките с газ предизвикват зачервяване на кожата, което всъщност е изгаряне от първа степен. А в някои случаи по нежната детска кожа се образуват даже и мехури. Затова никога не разтривайте децата с газ.
Върху цирей и други гнойници се поставят листа от жиловлек, за да изсмучел гнойта. Всъщност той играе роляте на загряващ компрес. Но какво е пълзяло по листата на живовлека преди това, майката не се пита. Много опасности крие и навикът да се изстискват циреи и гнойници, при което през разкъсаните кръвоносни съдове инфекцията може да се разнесе в целия организъм.
Няма да ви разказваме за всички необосновани и опасни начини на лечение. Само ще ви напомним - бъдете разумни. В днешно време, когато имате на разположение лекар през всяко време на денонощието, не се захващайте да лекувате своето дете сами, още повече със стари и опасни методи и средства.

Подобни статии

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

Важни Симптоми - Припадък

Важни Симптоми - Припадък

Припадъкът е състояние, при което организмът изпада във внезапно временно изключване функцията на кората на главния мозък. По външните си пр...

Важни симптоми - Нарушение на съня

Важни симптоми - Нарушение на съня

Както сънят, така и сънуването са проява на закономерно на-стъпващ в мозъчните клетки процес на задържане (подтискане). Този процес е физиол...

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

5917

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия