Необходими ли са камери за видеонаблюдение в училища и университети

Необходими ли са камери за видеонаблюдение  в училища и университети
Достатъчно сигурни ли са учебните заведения и има ли нужда от допълнителни мерки за тяхната охрана.

Камери за наблюдение и видеонаблюдение в училищата

В училищата и университетите се наблюдава тенденция към засилване на агресивното поведение на децата и младежите не само един към други, но и към учителите. Завишено е нивото на вандализъм, насилие, сексуални нападения, пласиране на наркотици и други тревожни деяния в рамките и около тези институции.


Положението с училищата е дори още по-лошо при малцинствените групи. За момента камерите за видеонаблюдение се използват с цел предотвратяване опит за преписване по време на изпити (Матури), но това далеч не е достатъчно при така създалите се обстоятелства.


В Америка отдавна CCTV камерите са намерили своето приложение в тези институции. Резултатите там говорят, че видеонаблюдението има много положителен ефект. Намалели са кражбите, посегателствата върху държавната собственост, свободното влизане на външни лица в училищата или университетите.


Най-общо можем да обобщим ползите от внедряване на системи за видеонаблюдение в тези институции по следния начин:


1. Инсталирането на CCTV камери помагат на различните училищни и университетски длъжностни лица да упражняват много по-голям контрол и наблюдение върху поведението на ученици, студенти и външни лица. Така се увеличава възможността за осигуряване на по-голяма безопасност и сигурност на всички хора в рамките на учреждението.


2. Монтирането на камерите вдъхва респект и подкрепя твърдо установените правила и дисциплина в училищата и университетите. Те са ясна заявка, че всяко нарушение ще бъде отбелязано и ще получи своето наказание.


3. Камерите обезкуражават и обезсърчават всички вандали и деца с агресивно поведение. С тяхна помощ се намаляват случаите на тормоз и посегателство на личното пространство.


4. Те могат да помогнат в събирането на доказателства за извършване на някаква незаконна дейност, като продаване и разпространяване на наркотици. От голяма полза са и когато трябва да се изясни някакъв инцидент или ситуация в училището или университета.


5. Полицията може да следи камерите за видеонаблюдение дистанционно, ако това се налага поради някаква причина. Така ще е излишно тяхното присъствие в рамките на училищата или университетите и няма да смущават излишно деца и учители.
Какво трябва да имате предвид, ако изграждате система за видеонаблюдение в тези обществени учреждения?


Този вид административни сгради трябва да бъде подложен на внимателен оглед, за да може правилно да се определят важните зони за наблюдение и точните места на охранителните камери.


Важните точки на наблюдение са входове, коридори, общи части, стълбища, компютърни зали, библиотека, кафенета или лафки, паркинг и други. Поставените камери трябва да бъдат много внимателно насочени и да се вземе под внимание възможни вандалски прояви към тях.


Препоръчително е да бъдат поставени на достатъчно високо място, че да не бъдат лесно достижими и да се използват по-издържливи модели.


Освен вътре монтираните CCTV камери е необходимо да се поставят и такива за външно наблюдение. Тяхната цел е да се следят периферните линии и да се сигнализира и предотвратява възникването на различни видове нарушения.


За да се гарантира непрестанно наблюдение, е желателно тези камери да имат нощен режим, PTZ и да са устойчиви на различни атмосферни влияния. Само така управата на училищата и университетите могат да гарантират спокойствието и безопасността на своите възпитаници. Можете да видите новите модели камери за видеонаблюдение на адрес https://icansee.bg/kameri/ , където ще получите и безплатна консултация за различните модели и техните функции.

Подобни статии

Как се отглежда крушата

Как се отглежда крушата

В кои райони може да се отглежда и как се размножава крушата? Крушата се отглежда с успех почти навсякъде у нас на защитени от силните ветр...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия  през декември.

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия през декември.

През декември преобладават облачните дни, дните сгъсти мъгли, поледица и валежи предимно от сняг.Температурата на въздуха за Северна Българи...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през януари.

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през януари.

Януари е типичен зимен месец. Средната месечна температура в Северна България и високите полета варира от 0° до -3 °С, по Черноморие...

Определение и значение на соковете

Определение и значение на соковете

Плодовите и зеленчуковите сокове са натурални течни хранителни продукти, получени от пресни, здрави и зрели плодове н зеленчуци. Соковете съ...

Сок от домати (доматен сок)

Сок от домати (доматен сок)

Доматите са любим плод и много желана и търсена храна за хората в целия свят. В сезоните, когато не се берат домати, те се заместват в храна...

IdeaMax

IdeaMax

21 публикации

Публикувано
Публикувано

12.08.2015

Обновено
Обновено

10.08.2015

Прочетено
Прочетено

1935

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия